Kaliteli uyuyun ideal kilonuza ulaşın!

Kaliteli uyuyun ideal kilonuza ulaşın!

İsveç’in Uppsala Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre kaliteli uyku kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Verimsiz ve düzensiz uykuda ise gece bile yağ depolanması ve kas kaybı oluşuyor; kilo alımı kolaylaşıyor.

Uppsala Üniversitesi’nde yapılan araştırmada 15 sağlıklı erkekten iyi uyudukları ve uykusuz geçirdikleri iki farklı gecenin sabahında yağ örnekleri alındı. Uykusuz geçen gecenin sabahında alınan yağda proteinin ciddi miktarda azaldığı belirlendi. Bunun yanı sıra bu yağda tip 2 diyabet ve obeziteyle ilişkili genlere de rastlandı. Araştırmanın baş koordinatörü Jonathan Cedarnes, uykusuzluğun hormon dengesini ve metabolizma dengesini bozduğunu ifade etti.

Uyku düzeni ve kilo verme arasında bağlantı var

Araştırmalar düzensiz ve yetersiz uykunun, kişiyi yüksek kalorili yiyeceklere yönlendirdiğini ortaya koyuyor.
Araştırmalar düzensiz ve yetersiz uykunun, kişiyi yüksek kalorili yiyeceklere yönlendirdiğini ortaya koyuyor.

Orta yaşlı kişiler üzerinde yapılan bu araştırma, uykusuzluk problemi yaşayan kadınların kilo verme konusunda güçlük yaşadığını da ortaya koyuyor. Buna benzer sonuçlar farklı araştırmalarla da ortaya kondu. Örneğin Amerikan Kalp Vakfı tarafından yapılan araştırmalar, geceleri dört saat uyuyan kadınların, dokuz saat uyuyanlara göre ertesi gün ekstra 329 kalori; erkeklerin ise 263 kalori daha fazla aldığını ortaya çıkardı. Amerikan Kalp Vakfı’nın bir başka araştırmasında 11 gönüllü bir uyku merkezinde 14 gün geçirdi. İlk yedi gün geceleri 5.5 saat uyuyan gönüllüler, son 7 günde ise 8.5 saat uyudu. İlk günlerde gönüllüler daha çok yüksek karbonhidratlı atıştırmalıkları seçerken son yedi günde ise daha hafif yiyecekleri tercih etti.

Uykusuzluk yeme hormonunun etkisini artırıyor

Kaliteli uyku uyumak iştahı azaltıyor.
Kaliteli uyku uyumak iştahı azaltıyor.

Yetersiz uyku, açlık hormonu ghrelin’in etkisini artırdığı için iştah açıyor ve yağ üretimini arttırıyor. Uykusuzluk aynı zamanda leptin hormonunun az salgılanmasına da neden oluyor. Bu durumda vücutta tokluk hissi olmuyor. Leptin hormonunun düşüşü daha fazla yemek yemeye ve sürekli aç hissetmeye sebebiyet veriyor. Yani kaliteli uyku uyumak iştahı azaltırken, düzenli kilo vermeye de yardımcı oluyor.

Şikago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre 10 kilolu insan 14 gün boyunca balans diyeti uyguladı. Bu uygulama sırasında bir grup 7.5 saat, diğer grup ise 5.5 saat uyudu. Her iki grup da ortalama 2.99 kilo verdi. Daha fazla uyudukları zaman gönüllüler 1.4 kilo yağ kaybederken, daha az uyudukları zaman ise verilen kilo 0.5 kilogramda kaldı. Bu tür araştırmalar düzenli bir uyku sisteminin hem daha sağlıklı hem de ideal kiloyu korumak için önemli olduğunu gösteriyor.