Göz sağlığını etkileyen huysuz hastalık: Konjonktivit

Göz sağlığını etkileyen huysuz hastalık: Konjonktivit

Bahar ve yaz aylarıyla görülme sıklığı da artan huysuz hastalık konjonktivit, alerjik olarak ortaya çıkabilen bir göz hastalığı. Pembe ve kırmızı göz rahatsızlığı olarak da bilinen bu hastalık, kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

Gözlerde aşırı yanma, sulanma, çapaklanma batma ve kaşıntı varsa belki siz de konjonktivit hastalığıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu hastalık, göz kürenizin dışındaki iltihaplanmayla birlikte ortaya çıkan şişlikle anlaşılır. Bu da gözün kırmızı veya pembe bir renkle kaplanmasına neden olur.

Konjonktivitin en yaygın nedenleri

Virüsler ve bakteriler: Virüs kaynaklı konjonktivit genellikle soğuk algınlığına neden olan virüslerle birlikte ortaya çıkar. Ayrıca virüs kaynaklı pembe göz hastalığı bulaşıcıdır. Elle temas yoluyla bir kişiden başka bir kişiye kolaylıkla geçebilir.

Alerjiler: Polen gibi alerjenler gözlerde konjonktivite neden olabilir. Vücudunuzun herhangi bir alerjene tepkisinin bir parçası olarak gözde iltihaplanmaya yol açabilir. Böylece alerjik pembe göz hastalığı yaşanabilir. Ayrıca alerjik konjonktivit gözde ciddi bir kaşıntı hissi uyandırır.

Kimyasallar: Yabancı bir madde veya kimyasalın gözlerinize sıçraması durumunda da dikkatli olunması gerekir. Çünkü havuzlardaki klor ve deterjan gibi kimyasallar da pembe göz hastalığına sebebiyet verebilir. Deterjana veya aşırı klora maruz kaldığınızda bol suyla yüzünüzü yıkamak bu hastalığı engellemenin basit ve etkili bir yöntemidir. 

Batıgöz Sağlık Grubu uzman göz doktorlarından Op. Dr. Emre Yılmaz.
Batıgöz Sağlık Grubu uzman göz doktorlarından Op. Dr. Emre Yılmaz.

Konjonktivit nasıl önlenebilir?

Bu hastalığın yayılmasını önlemek ve durdurabilmek hijyene dikkat etmekten geçiyor. Gözlerinize ellerinizle dokunmaktan kaçının ve ellerinizi sık sık yıkayın. Batıgöz Sağlık Grubu uzman göz doktorlarından Op. Dr. Emre Yılmaz pembe göz hastalığının önlenebilmesi adına bazı önerilerde bulunuyor: “Kişiler aynı havluyu, makyaj malzemelerini ve kişisel temizlik eşyalarını paylaşmamalıdır. Lens kullananlar, lens hijyenine dikkat etmeli ve kullan at lensleri tercih etmelidir. Diğer bir önemli husus ise havuz ve denizde gözleri açmamak, sigara dumanının olduğu mekanlardan ve tozlu ortamlardan uzak durmaktır.”

Gözlerinize ellerinizle dokunmaktan kaçının ve ellerinizi sık sık yıkayın.
Gözlerinize ellerinizle dokunmaktan kaçının ve ellerinizi sık sık yıkayın.

Hastalığın tedavi süreci nedir?

Konjonktivitin tedavisi, hastalığın sebebine göre değişiklik gösterebilir. Pembe göz hastalığının sebebi bir kimyasaldan kaynaklı ise birkaç günde kendi kendine geçebilir. Fakat ortada bir bakteri ve virüs durumu varsa tedavi süreci değişiklik gösterebilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Muayeneyle birlikte konjonktivitin türü belirlenir ve ona uygun tedavi yöntemi uygulanabilir.

Muayenenin ardından kırmızı göz hastalığı için evde uygulayabileceğiz birtakım genel bilgiler de mevcut. Gözünüze soğuk kompres uygulamak ve eczanelerden satın alacağınız gözü rahatlatan bir göz damlası kullanmak hastalığın hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca pembe göz hastalığı tamamen iyileşene kadar kontakt lens takmayı bırakmak iyi bir fikir olabilir.

Göz nezlesiyle konjonktivitin arasında ne gibi farklar var?

“Göz nezlesinde alerjiden kaynaklı kaşıntı ön plandayken, kırmızı göz dediğimiz enfektif konjonktivit de ise çapaklanma ve göz kızarıklığı çok belirgindir.”
“Göz nezlesinde alerjiden kaynaklı kaşıntı ön plandayken, kırmızı göz dediğimiz enfektif konjonktivit de ise çapaklanma ve göz kızarıklığı çok belirgindir.”

Göz enfeksiyonlarından sıkça karıştırılan göz nezlesi ve konjonktivitin ayrımını yapmak aslında çok da zor değil. Doktor Emre Yılmaz bu konuyu şöyle açıklıyor: “Göz nezlesi aslında alerjik konjonktivitin halk dilinde kullanımıdır ve alerjik durumları (polen ve toz duyarlılığı) tarif etmek için kullanılır. Oysaki gözde kızarıklığı yaratan en önemli sebeplerden biri enfeksiyondur yani mikropların sebep olduğu kızarıklıktır. Bunların ikisi farklı tanılardır. Göz nezlesinde alerjiden kaynaklı kaşıntı ön plandayken, kırmızı göz dediğimiz enfektif konjonktivit de ise çapaklanma ve göz kızarıklığı çok belirgindir. Çünkü konjonktivitin bu türüne, bakteri ya da virüs dediğimiz canlılar sebep olur.”