Enerjiye mi ihtiyacınız var? Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

Enerjiye mi ihtiyacınız var? Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

Zaman zaman kendimizi yorgun, bitkin ve halsiz hissederiz. Hayatın yoğun temposu bizi bazen birkaç basamak aşağı çekebilir. Böyle durumlarda yapacak tek bir şey var: Enerji veren besinlerden faydalanıp kendimizi şarj etmek. Peki bu enerji veren yiyeceklerin hangileri olduğunu biliyor musunuz?  

Yumurta

İçerdiği aminoasitlerden ötürü mükemmel bir protein kaynağı olarak adlandırılan yumurta, enerji arttırıcı özelliğiyle dikkat çekiyor. Yeni kas dokuları oluşturmada da bir hayli yardımcı olan yumurta da tok tutan besinler arasında yer alıyor. 

Chia tohumu

Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan Chia tohumu protein, yağ ve lif bakımından oldukça zengin bir besin. A, B, D ve E vitaminleri içeren bu tohum, performans arttırıcı ve enerji verici özelliği ile dikkat çekiyor. Bağırsak yapısına da fayda sağlayan Chia tohumu, aynı zamanda tok tutma özelliğine de sahip.

Kinoa

Tam protein içeren kinoa, manganez minerali açısından da oldukça zengin bir besin. B2, demir, magnezyum açısından da zengin olan kinoayı öğlen ve akşam yemeklerinizde salatalarınızla da karıştırarak yiyebilir, bolca enerji depolayabilirsiniz.

Su

Yanlış duymadınız, enerjinizin tükendiğini hissettiğiniz anlarda elinizin altında olması gereken en önemli şey su! Yorgunluk hissini oldukça arttıran susuzlukla baş edebilmek için günde en az sekiz bardak su içmek enerjinizi dengeleyecektir. 

Balık

Vitamin ve minerallerin kaynağı balık, çok iyi bir enerji deposu görevini görüyor. Enerji üretimi konusunda süper bir kahraman olan magnezyum açısından da zengin olan balık, Omega 3 ihtiyacı için de mükemmel bir seçim.

Muz

Yüksek oranda lif içeren muz, toksinleri atmaya yardımcı oluyor. İçerdiği glikoz sayesinde enerjik bir yapıda olmanızı sağlayan muz, profesyonel sporcuların en çok tükettiği besinler arasında yer alıyor.

Ispanak

Temel Reis’i tamamen haklı çıkaran ıspanak, mükemmel bir enerji kaynağı. A ve C vitaminleri içeren ıspanak, kalsiyum, B6 vitamini ve demir sayesinde enerjik bir yapıya sahip olmamızı sağlıyor. 

Bitter çikolata

Tam anlamıyla mineral ve lif deposu olan bitter çikolata, günlük demir, magnezyum, manganez, çinko, potasyum, fosfor, bakır ve potasyum ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılıyor. Ancak yiyeceğiniz bitter çikolatanın kakao oranının en az yüzde 70 olmasına dikkat etmelisiniz.

Yağsız kırmızı et

Bir dilim yağsız kırmızı et, vücudunuz ihtiyacı olan protein ve demiri size sunuyor. Uzun süre enerjik kalmak istiyorsanız, adeta enerji deposu olan kırmızı etten faydalanabilirsiniz.

Yulaf ezmesi

Kahvaltı öğünlerinde oldukça sık tüketilen yulaf ezmesi, akşamüstü atıştırmalıklarında da süper bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum deposu olan yulafı süt ya da yoğurtla karıştırarak da tüketebilir, kek ve kurabiye yapımlarında kullanabilirsiniz. 

Sert kabuklu yemişler

Gün boyunca atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz fındık, ceviz, badem gibi yemişler sayesinde enerjinizi depolayabilirsiniz. İçeriğindeki vitamin, protein ve minerallerden dolayı gün boyunca açlığınızı sağlıklı bir şekilde yatıştırabilirsiniz.

Kabak çekirdeği

Birçoğumuz kabak çekirdeğini kalorisi yüksek bir besin olarak biliyoruz ama aslında bu kalorinin çoğu yararlı yağlardan oluşuyor. Omega 3 ve 6 yağ asidi, protein, manganez, magnezyum, fosfor ve demir açısından oldukça zengin olan kabak çekirdeği tam bir enerji küpü olarak karşımıza çıkıyor.

Yoğurt

Kalsiyum ve magnezyum açısından zenginliğini cömertçe sergileyen yoğurt, özellikle diyet programlarının baş kahramanı durumunda. Sabah kahvaltılarında ve ara öğünlerde enerjisiz kaldığınız zaman yoğurdun mucizevi etkisinden faydalanabilirsiniz. 

Turunçgiller

Turunçgiller ailesi, tam anlamıyla bir vitamin deposu ve kış aylarında bizi hastalıklardan koruyor. C vitaminin yanı sıra A ve B vitaminlerine sahip olan turunçgiller, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve folik asit gibi mineralleri sayesinde enerjimizi artırıyor.

Mercimek

Potasyum, çinko, kalsiyum, yağsız protein, folat ve demir açısından zenginliğini koruyan mercimek aynı zamanda tok tutma özelliğiyle de gönüllerde taht kurmuş durumda. Enerji üretimine katkı sağlayan mercimek, metabolizmayı çalıştırma özelliğiyle de yüzümüzü güldürüyor.