Çok terlediğimizde çok mu kalori yakarız?

Çok terlediğimizde çok mu kalori yakarız?

Bir tür vücut termostatı olarak da düşünebileceğimiz terleme ile vücudumuz gün içerisinde yaklaşık olarak 10-12 litre oranında su kaybeder. Peki terledikçe kalori kaybederiz inanışı doğru mudur?

Terleme, insanın doğası gereği egzersiz veya yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında vücudunun verdiği soğutma yöntemlerinden biri. Çoğu zaman insanı rahatsız etse ve toplum içerisinde zor durumda bıraksa da sağlığımız için çok önemli bir savunma mekanizması olan terleme, özellikle yaz aylarında gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri. Biz işin toplumsal ve psikolojik etkilerini bir yana bırakalım ve terlemeyle ilgili en önemli mitlerden biri olan kilo kaybına bir göz atalım. Terleme, çok terleme genelde kilo kaybıyla doğru orantılı olarak kabul ediliyor. Ancak bilimadamları pek de bu görüşte değil. Bir kişinin vücut ağırlığının yoğun bir egzersiz veya terleme seansından sonra birkaç kilo düşebileceği doğru. Ancak bu ağırlık su içmeyle birlikte neredeyse aynı hızda geri alınıyor. Saunaların ve diğer ısıtmalı oda terapilerinin iddialarının aksine, terleme, kilo kaybı için yeterli bir teknik değil.

Bir tür vücut termostatı olarak da düşünebileceğimiz terleme ile vücudumuz gün içerisinde yaklaşık olarak 10-12 litre oranında su kaybeder. Çevresel etkenler, arışı sıcaklık ya da psikolojik faktörler ile daha da artış gösteren bu durum, vücudumuzun kendisini soğutması için çok önemlidir. Scientific American dergisinde yaptığı bir araştırmaya göre ortalama vücuda sahip bir futbolcu 90 dakikalık bir maç boyunca vücut ağırlığının yüzde 3’ünü kaybediyor. Bu da ortalama olarak 3,4 litre kadar sıvı kaybına eşit. Bu futbolcunun maç sırasında ya da sonrasında sıvı aldığını düşünürseniz, pek de kilo verdiğini söyleyemeyiz. Terlemenin belirgin bir kilo vermesine neden olabileceği düşünülse de, egzersiz sırasında kaybettiğiniz su ağırlığı, daha sonra tekrar suyla doyduğunuzda geri döndürülür.

Son yıllarda yapılan birçok araştırma terlemenin doğasını ortaya koymada bilimadamlarına yol göstermeye devam ediyor. Michigan Sağlık Sistemi Üniversitesi’nde yapılan benzer bir çalışmada, insan vücudunun yaklaşık yüzde 60’ının sudan oluştuğu ortaya kondu. Vücudumuz bu su rezervini, organlarımızın çalışması, besin tüketimi, mukus oluşumu gibi birçok doğal süreçte kullanıyor. Aktiviteye ve ortama göre de vücudunuzun sıcaklığı yükseldiğinde, bu su rezervlerinin bir kısmı cildimize yönlendiriliyor ve gözeneklerden dışarı atılarak buharlaşıyor. Çok terleme ise dehidrasyona yol açabiliyor. Ancak bunların hiçbiri kilo vermemizi sağlamıyor.

Terlemeyle birlikte atılan toksinlerin ve hızla çalışan metabolizmanın akıllara kilo problemleriyle ilgili birçok soru getirdiği de aşikar. Kişi çoğu zaman ne kadar fazla terlerse o kadar fazla kilo verir kanısına varıyor. Aslında atılan vücut toksinleri ve yakılan vücut yağları bu kanıyı destekler nitelikte gözükse de işin matematiksel işleyişi tam olarak öyle olmamaktadır. Çünkü bu sefer aşırı terleme kalbe yüklenmenize sebep olmaktadır. Bu duruma en sağlıklı tepkiyi yapılan spor faaliyetleriyle birlikte yeterli düzeyde su kullanımı şeklinde verilebilir. Bu iddialar genellikle eklenen ısının vücudunuzdaki metabolik hızını arttırdığı ve vücudunuzun doğal bir halde yaktığı kalorilerin sayısının genel olarak ivme kazandığı varsayımına dayanır. Bununla birlikte, bu iddialar büyük ölçüde test edilmedi ve akran tarafından gözden geçirilen çalışmalarda kanıtlanmadı.

Aşırı terleme kilo verdirmez, hasta yapabilir

Terleme ile kaybedilen su ve mineraller birçok hastalık kaynaklı olabildiği gibi birçok hastalığa da kaynak olabiliyor. Özellikle de sodyum ve potasyum kaybının aşırıya kaçması yorgunlukla başlayan sonraları ise kramplara ve kalp ritim bozukluklarına etmen birçok hastalığa sebep olmaktadır. Aşırı terlemenin, kilo vermede hiçbir yararlı sonucu yoktur. Ayrıca, aşırı sıcak çarpması, aşırı elektrolit kaybı, böbrek hasarı ve kardiyovasküler olaylarla ilgili acil durumlar gibi bazı sağlık sorunlarına da yol açabilir. Her türlü kuvvetli egzersizden önce ve sonra mutlaka sıvı alın ve sağlıklı miktarda taze meyve ve sebze tüketerek sağlıklı bir elektrolit seviyesini koruyun.

Hangi hareket kaç kalori?

Merdiven çıkmak (15 dak) 161 kalori

Bulaşık yıkamak (15 dak) 89 kalori

İp atlamak (15 dak) 200 kalori

Araba kullanmak (15 dak) 42 kalori

Dans etmek (Hafif Tempo) (30 dak) 75 kalori 1 saat 150 kalori

Bahçe işleri (30 dak) 215 kalori

Aerobik (Düşük Yoğunluklu) (30 dak) 240 kalori

Bisiklete binmek (19-22km hızla) (30 dak) 350 kalori

Kürek çekmek (Makinede, orta zorlukta) (30 dak) 280 kalori

Ayakta yapılan işler (30 dak) 118 kalori

Eşya taşımak (15 dak) 132 kalori (30 dak) 264 kalori

Duş almak (15 dak) 84 kalori

Temizlik yapmak (15 dak) 55 kalori (30 dak) 110 kalori

Mutfak işleri (30 dak) 100 kalori

Tenis oynamak (Sahada ve teke tek) (30 dak) 242 kalori

Uyumak (15 dak) 18 kalori

Televizyon seyretmek (15 dak) 21 kalori

Yürüyüş yapmak (5km hızda) (15 dak) 55 kalori

Basketbol oynamak (Tek Pota) (30 dak) 330 kalori

Yüzmek (30 dak) 240 kalori