Kömürü ile ünlü Soma'nın gizli kalmış hazinesi Darkale. Öyle bir hazine ki; şimdiye kadar fark edilmemesine çok şaşırdık. O daracık sokaklarındaki evlere verilecek şefkat ve bakım ile en az Şirince kadar ünlenebilir ve turizm için büyük bir cevher haline gelebilir. Muhteşem doğası, tarihi evleri, kanyonu ve kültürü ile bizi çok etkiledi.
Güzel ülkemizin bir çok tarihi köyünü gezmiş bir çift olarak, Manisa'nın Soma ilçesinin Darkale köyü de listemizdeki köylerden biriydi. Yaşadığımız yere yakın olması sebebi hep sona bıraktığımız ama görünce buna bizi pişman eden Darkale'yi birlikte gezelim, ne dersiniz ?
Orda Bir Köy Var Uzakta
Kömür denince akla ilk gelen merkezlerden biri olan Soma'nın, tarihi 2000 yılı aşan bu özel köyü adeta keşfedilmeyi bekliyor. Sırtını dağlara veren bu minicik köyün, daracık sokaklarındaki Osmanlı mimarisine ait evler, yaşatılan gelenekler ve doğa turizmine çok uygun olan kanyonu ile derin bir vadi içerisine saklanmış. Tarihin tozlu sayfalarında Trakhoula ya da Tarhala olarak bulabileceğiniz bu özel yeri motosikletimiz ile gezdik. Bu köy tarih, yürüyüş, bisiklet, kaya tırmanışı ve fotoğraf meraklıları için mabet gibi.
Tarihi Kırkoluk Camii ve Çeşmesi
Soma merkezden 5 dakikalık bir yolculuk sonrası köye vardığımızda, çınar ağaçlarının gölgesinde köy cemaatinin de buluşma noktası tarihi bir camii ve buz gibi sular karşıladı bizi. Daha girişte bizi kendisine hayran bırakan Darkale'nin Kırkoluk Camii ve altındaki çeşmeler ilk durak noktamız oluverdi. Biz motosikletimizi park edene kadar birçok araç durdu ve araçlardan indirilen bidonlarla su doldurmaya başladılar. Dikkatimizi çekti tabi ve bizim de ilk işimiz 40 oluktan akan sudan bir yudum almak oldu. Böyle yumuşak ve lezzetli bir suyu Türkiye'nin çok ender yerlerinde bulabilirsiniz. Çeşme yapımında devşirme malzemeler kullanılmış. Bizans dönemine ait olduğu düşünülen taşlar içerisinden açılan oluklardan akan buz gibi su, sizin de ilk durağınız olsun.
Selçuklu mimari özelliklerine sahip, belki de beylikler döneminden kalma oldukça eski bir cami Kırkoluk Camii. Cami içerisindeki renkli işlemeler görülmeye değer. Bayramlarda cami içerisi de ibadete açılıyormuş ama normal günlerde sadece dış tırabzanda ibadet ediliyormuş. Camiden çınar ağaçları ile süslü meydanı da yukarıdan görebilirsiniz.
Dar Sokaklarında Kaderine Terk Edilmiş Evler
Darkale'nin tarihi MÖ 200'lü yıllarda hüküm süren Bergama Krallığı'na kadar uzanıyor. Tarihte deri işleme kültürü sayesinde edindiği zenginliğini, 1876 yılında Osmanlı'nın ilk linyit ocaklarından birinin açılması sayesinde madencilikle sürdürmüş. Öyle ki, birinci dünya savaşında köyün erkekleri savaşa gidince bu kömür işletmesini kadınlar işletmiş.
Dar sokaklarında Beypazarı, Safranbolu, Göynük ve Kula evleri gibi klasik Osmanlı mimarisinin örneği onlarca ev var. Ancak biraz kaderine terk edilmişler. Son zamanlarda bir grup gönüllü tarafından incelenen köy için restorasyon planları yapılıyormuş. Bunu duyduğumuza biz de çok sevindik. Darkale'nin Truva-Bergama-Efes hattında yeni bir destinasyon olarak değerlendirilmesi için çalışma yürütülüyormuş.
Japonlar Burada Düğün Yapmış
Maalesef bizim kendi değerlerimizden çok sonra haberimiz oluyor ama Japon çiftler bu köye gelip geleneksel düğünlerle evleniyorlarmış. Dünyanın öbür ucundan Soma'nın Darkale köyünden haberleri var ve düğün organizasyonu yapmışlar. Vallahi utandık. Bizim dibimizde neredeyse ve biz daha yeni gelebildik. Biliyoruz ki bir çoğunuzda yeni duydu. Öyle değil mi ?
Ege’nin İlk ve Tek Doğa Sporları ve Kültür Turizm Merkezi
Çevresi çam ormanlarıyla kaplı olan Darkale köyü, doğa sporları meraklılarının aradığı birçok önemli zenginliğe sahip. Sırtını yasladığı Asartepe ve Tuzlutepe’nin dik kayaları her yıl dağcıları ve kaya tırmanıcılarını ağırlıyor. Özel etaplar hazırlayıp, ülkemizin bir çok yerinden gelen dağcılarla tırmanış etkinlikleri yapıyorlar.
Yeni yerler keşfederken rahat ve konforlu bir yolculuk yapmanın en iyi yolu QCAR'dan araç kiralamak. Gezilerinizde QCAR'ın sunduğu geniş araç yelpazesi sayesinde her anınızı özgürce planlayabilirsiniz. Siz de seyahatlerinizi daha keyifli hale getirmek için QCAR web sitesi üzerinden saniyeler içerisinde aracınızı kiralayabilirsiniz. https://qcar.com.tr/
Darkale gezimizin drone görüntüleri ile birlikte izleyebileceğiniz detaylı ve eğlenceli gezi videosunu da buraya ekleyelim.
Türkiye'de ekonomik sebeplerle boşalan köylerden biri Darkale. Şimdilerde terk edilmiş gibi görünen sadece bir avuç insan ve genelde yaşlı nüfus kaldığı bu köyde yapılacak çalışmalarla köye dönüş sağlanabilir. Umuyoruz ki; köydeki evler harabe haline gelmeden bu çalışmalar hızlanır.
Ülkemizin turizmine de büyük katkı sağlayabilecek potansiyele sahip Darkale gezimizi burada tamamlıyoruz.
Yeni ve muhteşem gezi rotalarında buluşmak üzere. Bizi anlık olarak sosyal medya sayfalarımızdan takip etmeyi unutmayın. Sağlıcakla kalın.