Avrupa'nın En Büyük Kelebek Bahçesi; Konya Kelebekler Vadisi

Avrupa'nın En Büyük Kelebek Bahçesi; Konya Kelebekler Vadisi

Bozkırın tam ortasında, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar kendi ortamlarında gibi özgürce yaşayabildiği, dev bir tesis Konya Kelebekler Vadisi. Tropikal bir ortam içerisinde, omzunuza konan rengârenk kelebeklerle birlikte, çok keyifli zamanlar geçirebileceğiniz Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük kelebek bahçesi.  

Bizimle beraber önce Türkiye’yi keşfedenler, Quick Routes serüvenimizin en renkli, en nazik canlıların evine misafir olacağız. Konya Kelebekler vadisinde kanat çırpmaya hazır mısınız?

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya'da geçirdiğimiz günler, buraya olan hayranlığımızı daha da arttırdı. Konya inanç turizmi ile öne çıksa da tarihi yapıları, doğası, parkları ve mutfağı ile seyahat severlerin her yönden tatmin olacağı muhteşem bir şehir. Konya Kelebekler Vadisi'ni ilk duyduğumuzda, ne yalan söyleyelim canlıların kendi ortamlarından uzaklaştırılıp, seyirlik bir duruma sokulması çok hoşumuza gitmediğinden başta ilgimizi çekmemişti. Ancak; yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda buranın hiç te öyle olmadığını öğrenince, keşif gezimiz başladı. 

Konya Kelebekler Vadisi

Türkiye de bir ilk, Avrupa’nın da en büyük tropikal kelebek bahçesi olduğunu duyduğumuzda beklentimiz epeyce yükselmişti. Ancak; içeri girdiğimizde Amazon ormanlarından bir bölüm göreceğimiz hiç aklımıza gelmemişti. Konya Sille'nin Parsana mahallesinde bulunan, Konya yöneticilerinin 2015 yılında ülkemize kazandırdığı bu devasa tesis, 7600 metrekarelik kocaman bir alana yayılmış. 3500 metrekarelik gezi alanı ve 1600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile muazzam. Öyle ki, kelebeklerin yaşamı için gereken 28 derecelik sıcaklık ve %80 nem daima korunuyor. İçeride gerçeğinden ayırt edemeyeceğiniz çok güzel bir şelale, tropik bitkiler, böcek ve kelebek müzesi, interaktif sunumlar ve çizgi filmlerle muhteşem hazırlanmış belgeseller, donanımlı rehberlerden ilk kez duyacağınız ilginç bilgiler ve daha bir çok güzellik bulacaksınız.

15 Farklı Tür, 20 Bin Bitki Çeşidi

98 farklı türe ait 20bin bitki çeşidinin içinde, 15 farklı türden binlerce kelebek bu cennet bahçede rengârenk kanatları ile süzülüyorlar. Kelebekler, tropikal bir ortamlarında nektar bitkileri ile beslenmek için uçarlarken, biz de şaşkınlığımızı üzerimizden atıp, bu muhteşemliği doyasıya gözlemledik. Üzerimize konan dev kanatlı kelebeklerin kanatları kadar hızlı çarpan kalbimiz, bize buranın en güzel anılarımız arasında yer alacağını çoktan hissettirmişti bile. 

Kapısından ilk girdiğimizde tesisin bizde bıraktığı hayranlık, etkisini içerideki her adımımızda daha da arttırmaya devam etti. Şırıl şırıl akan şelalenin ve titizlikle hazırlanmış tropikal bitkilerin etrafında süzülen, binlerce kelebeği bir arada ve bu kadar yakından gözlemleyebilmeyi beklemiyorduk elbette. Bu sevinç ve şaşkınlığı atlattığımızda, kelebeklerin yaşam döngüsünün çok net ve ayrıntılı anlatıldığı alana yönettik dikkatimizi. Koza halindekiler, kozadan yeni çıkmışlar, kendi nektar bitkilerinin etrafında beslenmek için dönüp duran o küçük ama mucize canlılar. Doğa ile olan harmonileri ve zarif kanatlarının kusursuz desenlerini inceleyebilmek, ne muazzam bir deneyim anlatamayız.

Konya Kelebekler Vadisinde Görebileceğiniz Kelebek Türleri

Cetosia cyane (Leopard Lacewing), Idea leuconoe (Paper Kite - Large Tree Nymph), Papilio memnon (Great Mormon), Parthenos sylvia (Clipper), Vindula dejone (Cruiser), Pachliopta aristolochiae (Common Rose), Doleschallia bisaltide (Autumn Leaf), Tirumala septentrionis (Dark Blue Tiger), Catopsilia scylla (Orange Migrant / Orange Emigran), Euploea phaenareta (King Crow), Caligo memnon (Giant Owl) (Baykuş Kelebeği), Greta oto (Glasswinged), Lexias pardalis (Common Archduke), Morpho peleides (Blue Morpho), Attacus atlas (Atlas Güvesi)

Böcek Köyü ve Müzesi

Yukarıda da bahsettiğimiz Böcek Köyü, böceklerin merak uyandırıcı dünyalarını keşfetmenize yardımcı olacak. Daha önce hiç görmediğiniz birçok böcek türünü keşfetmek ve yaşamsal döngüleri hakkında bilgiler edinmek için, hem eğlenceli hem de merak uyandırıcı bir ortam. Müze ise; kelebeklerin ve böceklerin yaşam döngülerinin sınıflandırılmasını ve çeşitliliğini aynı anda görmenizi sağlıyor. İnteraktif sunumlar ve ilgili çizgi filmlere çocuk ziyaretçiler bayılıyor.

Gurur Duyduk 

Doğa rehberlerinin donanımı sayesinde kelebeklerin hayat döngülerini, kamuflaj özelliklerini, beslenme ve güneşlenme gibi bir çok davranışını inceleme ve anlamlandırma şansını bulmak, bu eşsiz güzelliği anlamamızı ve anlamlandırmamızı sağladı tabi. Bir de çok gurur duyduk. "Neden" dediğinizi duyar gibiyiz. Özgür ile yurtdışı motosiklet seyahatlerimiz esnasında gördüğümüz müze, kültür eserleri ya da turistik herhangi bir yere gittiğimizde gösterilen özen konusunda hep kendimizi imrenirken bulurduk. "Keşke, Türkiye'de de bu özen gösterilse" diye konuşurduk. Burası planlama, özen, mühendislik, içerik ve donanımı ile gerçekten bir çok ülke vatandaşını imrendirecek kalitede. O sebeple, ayrıyeten gurur duyduk. Emeği geçenlere çok teşekkürler.

Ve gelelim en çok merak edilen asıl soruya; 

Kelebeğin Ömrü Bir Gün Mü ?

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nin bize verdiği yetki ile ‘’kelebeğin ömrü bir gündür’’ klasiğinin hiç te doğru bir bilgi olmadığını söyleyebiliriz. Kelebeklerin bir gün yaşıyor hikayesi aslında mayıs sineğinden gelmektedir. Ömrü bir gün olan Mayıs Sineği, fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden, kelebeklerin ömrünün de bir gün olduğu inancını doğurmuş.

Yapılan araştırmalar ve işaretlenen kelebeklerin gözlemleri sayesinde anlaşılmış ki, kelebeklerin ömrü insan hayatına oranla çok kısa ancak bir gün değil. Bu habere siz de bizim gibi çok sevindiniz değil mi? Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim, en uzun ömürlü yetişkin bir kelebeğin ömrü maalesef sadece 1 yıl. Ömrü maksimum bir yıl süren bu nazik canlının, yaşam süresini etkileyen bir çok neden var elbette. Kelebeğin türü, boyutu, nerede yaşadığı ve yılın hangi zamanında yetişkin olduğu gibi bazı veriler yaşam süresini etkileyen faktörler. Daha ilgi çekici bilgiler ve mucizevi anlar için Konya Kelebekler Vadisi seni bekliyor.

Önerilerimiz;

Bu muhteşem tesisten ayrılmadan önce mutlaka içerideki hediyelik eşya mağazasını da gezmelisiniz. İlginç kelebek ve böcek objelerinin satıldığı mağaza ilginizi çekecektir.

Tesis içerisindeki her yeri görebilmeniz için, tek gidiş olarak gezi yolunda geri dönemiyorsunuz. Bu sebeple geçtiğiniz her yerin, yaşadığınız her anın doyasıya tadını çıkarız.

Kelebekler Vadisi'ne Ne Zaman Gidilir ?

Tesis, Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık. Sabah 10.00 da kapılarını ziyarete açıp, 18.30 a kadar misafirlerini ağırlıyor. Müze kartı Kelebekler Vadisi'nde geçerli değil. Ücret olarak makul bir bedel ödedikten sonra bu cennetin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. 

Konya'da bir masal diyarı içerisinden geçmiş gibiyiz. Buralara yolunuz düşerse, siz de bu masalın içerisinde mutlaka olun. Yeni yazılarımızda buluşmak üzere. Bizi Quick Routes instagram hesabımızdan da takip etmeyi unutmayın. Sağlıcakla kalın. 

Quick Trafik Sigortası

Yaptırmak zorunlu, yüksek fiyat ödemek değil!

quicksigorta.com