En Güzel Türk Köyleri; Safranbolu

En Güzel Türk Köyleri; Safranbolu

Tarihi geçmişini koruyup bu güne kadar taşıyabildiği için "En İyi Korunan 20 Kent" arasında Safranbolu. Unesco tarafından "Dünya Mirası" listesine girmiş medarı iftiharımız. Tarihi evlerle süslenmiş, arnavut kaldırımlı taş sokaklarda döndü iki tekerimiz. Bir masal diyarında gibi ... 

Motosikletle en güzel Türk köyleri serimiz için geldik, dünyaca ünlü tarihi evleri ile fark yaratan Safranbolu'ya. Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile her yıl binlerce turistin ağırlandığı Safranbolu, ülkemizin reklam yüzü kentlerinden biri olmuş adeta. Hazırsanız birlikte keşfedelim, Karabük'ün bu güzel ilçesini. 

Safranbolu'nun tarihi geçmişini anlat anlat bitmez. Ülkemizin kadim yerleşkelerinden biri burası. Osmanlı hakimiyetine geçene kadar tarih süresince Hititler, Dorlar, Paflagonlar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Kapadokyalılar, Helenler, Pontlar, Galatlar, Bitinyalılar, Romalılar, Doğu Romalılar (Bizans), Selçuklular bölgede egemenlik sürmüş. Çeşitli bölgelerinde izlerine rastlayabiliyorsunuz.

Tarihi Safranbolu Evlerinde Konakla

Konaklama ile başlayalım. Bildiğiniz gibi Safranbolu evleri çok ünlü. Buraya gelmişken o dokuyu hissedelim diye onlardan birinde kalalım istedik. Nasılsa buluruz öngörüsü ile önceden bir rezervasyon yapmamıştık. Ama ne mümkün. Safranbolu Müzekent Motosiklet Kulübünün desteği ile bir konağa yerleşebildik. Yoksa her yer dolu. Safrabolu'da tarihi bir konakta konaklamak istiyorsanız mutlaka önceden rezervasyonunuzu yapmalısınız. Özellikle turistik sezonda çok zorlanabilirsiniz. Bizden söylemesi. 

Safranbolu'da Gezilecek Yerler

Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yer Safranbolu Evleri'nin de yoğun bulunduğu bölge olan Tarihi Çarşı ve etrafı. Safranbolu'nun kalbi gibi burası. Yürüyerek bu bölgeyi gezmelisiniz. Safranbolu evlerinin en güzel örneklerine de bu bölgede şahit olacaksınız. 2.000’e yakın Safranbolu evi buraya bir kişilik kazandırmış. Bu bölgede bulunan Kaymakamlar, Kileciler, Mümtazlar, Karaüzümler, Kavsalar evlerini ziyaret edilebilirsiniz.

Tarihi Çarşı bölgesinde bulunan ve en çok ziyaretçi akınına uğrayan Cinci Hamamı, Cinci Hanı, avlusunda güneş saati bulunan Köprülü Mehmet Maşa Camii, Tarihi Bakırcılar Çarşısı, Yemeniciler Arastası mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.  

Bir pazantez de ilçeye ismini veren Safran bitkisine açmalıyız. Zira çarşıda gezerken safranlı bir çok ürüne rast geleceksiniz. 19.yy ortalarında Osmanlı devletinden Yurt dışına satılan safranın önemli bir bölümü Safranbolu’da üretilmiş. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayabilecek kadar kuvvetli bir boyama özelliğine sahip olan safran ile yapılmış hediyelik ürünler yanında şekerlemeler ve yemekleri de denemelisiniz.

Hıdırlık Tepesi

Safranbolu'yu panoramik şekilde içinize çekebileceğiniz, en güzel manzara noktası burası. Bölgeye ilk yerleşimin de burası olduğu düşünülüyor. Safranbolu evlerini bir Türk kahvesi eşliğinde buradan izlemek ayrı bir keyif gerçekten. 

Tokatlı Kanyonu 

Şehir merkezinden biraz ayrılıp doğal güzelliği ile büyüleyen Tokatlı Kanyonu'na geçiyoruz. Vaktiniz varsa kanyon içerisine inip trekking yapabildiğiniz gibi kanyon üzerine yapılmış cam teras üzerinden manzara izleyebilirsiniz. Hemen yakınında kanyonun iki yakasını birbirine bağlayan İncekaya Su Kemeri de görülmeye değer.

Bulak Mencilis Mağarası

Ülkemizin 4. büyük mağarası niteliği taşıyan ve merkeze sadece 8km lik mesafedeki mağara girişine çıkış merdivenlerini aşmak zor olsa da içerideki dikitler, sarkıtlar, travertenler, göletler ve yer altı su kaynağı görülmeye değer. Ancak; burada bir not düşmeliyiz. Üzüldük, bu kadar güzel bir mağara girişindeki wcler gerçekten iğrenç durumdaydı. Bakımı hak ediyorlar. 

Şehirden ayrılmadan önce 2 özel yer ekleyelim size. Görmeden gitmeye diyebileceğimiz şekilde beğendik. 

Tabakhane Müzesi

Türkiye'nin ilk ve tek gezilebilir tabakhanesi Sarıtunç Tabakhanesi'ni gezmelisiniz. Safranbolu döneminde en iyi deri işletmeciliğine sahip bir bölgeymiş. Çok ön plana çıkamasa da tabakhane de size anlatılanlara şaşıracaksınız. Yukarıya eklediğimiz videolarda size göstermeye çalıştık.  

Yörük Köyü

Türkiye'nin en güzel köylerinden biri burası. Safranbolu'nun tarihi evleri ile süslü sokakları, fotoğraf stüdyosu gibi. Köy sokaklarında yürüyün, konaklarını gezin, ödüllü baklavasını tadın ve Tarihi Çamaşırhane'de gezin.

Safranbolu gezimizi burada sonlandırıyoruz. Motosikletimiz Gölge ile yollarda olmaya devam edeceğiz. Bizi anlık olarak sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Sağlıcakla kalın. 

instagram.com/quick_routes

youtube/2teker2yurek