Rock’n Roll’un kralı Elvis Presley 87 yaşında!

Rock’n Roll’un kralı Elvis Presley 87 yaşında!

Kimileri sadece “Kral” dedi, kimileri “Rock’n Roll’un Kralı”... Ne olursa olsun efsane sanatçı Elvis Presley ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala dinleyenlerinin gönlünde!

Çocukluğunu sessiz ve içine kapanık geçiren Elvis Presley 8 Ocak 1935 tarihinde Mississippi'de dünyaya geldi. Elvis doğduğunda annesi Gladys Love Smith, dikiş makinesi operatörü; babası Vernon Presley ise ara ara tarla işçiliği ya da kamyon şoförlüğü yapan bir gençti.

İkizi doğum sırasında ölen Elvis Presley, ebeveynleriyle oldukça yakın bir ilişki geliştirdi. Genç yaşta evlenen anne ve babası ise maddi olarak büyük sıkıntılar yaşıyordu. Babası Vernon 1938 yılında 8 dolarlık bir borç yüzünden hapse girdiğinde bu durum daha da zorlaştı. Annesi bu sürede borçları ödemek için Vernon’un kendi yaptığı evi satmak zorunda kaldı.

Bu kadar zorluğa rağmen Kral’ın müzik sevdası daha çocukluğundan kendini gösterdi. Henüz on yaşındayken Mississippi-Alabama Süt Ürünleri Fuarı’nda düzenlenen bir müzik yarışmasında kovboy kostümüyle “Old Shep” şarkısını söyleyen küçük Presley ikinci oldu. 1946 yılında ise ilk gitarını aldı ve o günden beri elinden gitar düşmedi.

Kilise şarkıları Elvis’in müziğine ilham oldu

Elvis Presley ara ara kilise korosunda şarkılar söylüyordu. Buradaki deneyimleri onun müziğindeki ilk ilhamlar oldu. Babası Vernon’un yasak içki satışı yüzünden Mississippi’den taşınmak zorunda kalana kadar bu kilisede söylemeye devam etti. 

Elvis Presley çocukluk ve gençlik döneminde oldukça utangaçtı.
Elvis Presley çocukluk ve gençlik döneminde oldukça utangaçtı.

Tüm okul hayatı boyunca farklı gruplarla müzik yapmaya devam eden Elvis Presley için müzik tam anlamıyla bir tutkuydu. Gittiği barlardan kafelere kadar her yere gitarını götürüyor ve şarkılar söylüyordu. İlk yazdığı şarkılar ise genelde anneler günü ya da doğum günü için annesine yazdıkları idi.

Kilise müziklerinin yanında Kral’ın müziğine etki eden bir diğer kişi ise yerel radyo WELO’da program yapan Mississippi Slim idi. Elvis Presley, aynı zamanda aile dostları olan Mississippi Slim’in programında zaman zaman şarkı da söylüyordu.

Okul yıllarında müzik yaparken çevresindeki çoğu insan tarafından tarzı beğenilmese de Presley müziği hiç bırakmadı. Evlerinin çamaşır odasında gitar çalışmalarına devam etti. Okuldan mezun olduktan sonra ise Crown Elektrik firması için kamyon şoförlüğü yapmaya başladı.

“I forgot to remember to forget” country müzik listelerinde bir numara oldu

Gerek kamyoncu favorileri gerekse giyim tarzıyla her anlamda tüm dünyaya etkisini bırakan Elvis Presley, mezun olduktan sonra kamyon şoförlüğü yapmaya başladı ama tutkusundan vazgeçmedi. Blues ve caz müzik tarzlarına da ilgi duymaya başlayan dünya yıldızı, on sekiz yaşından itibaren kayıt şirketleriyle görüşmelere başladı. Memphis Recording ve Sun Recording bunlarında arasındaydı. 

Amerikan Başkanı Richard Nixon ve Elvis Presley’nin ikonik fotoğrafı.
Amerikan Başkanı Richard Nixon ve Elvis Presley’nin ikonik fotoğrafı.

Sun Recording’in kurucusu Sam Phillips, Elvis Presley’nin sesine ve müzik tarzına hayran kaldı. Vokalde Elvis Presley, gitarda Scotty Moore ve bas gitarda Bill Black’in olduğu ilk üçlü stüdyo kaydı 1954 yılında yapıldı. Kayıtta That’s All Right ve Blue Moon of Kentucky gibi hareketli, country ve blues tarzında Rock’n Roll parçaları vardı.

Üçlünün Sun Recording ile olan kontratları RCA Record şirketine satıldığında ise kariyerlerinde yükseliş başladı. Bu dönemde çıkardıkları beş single dönemin gençlerinin ilgisini yakaladı ve şarkılar müzik listelerinde ilk onlara girmeye başladı. Çıkardıkları bu beş single arasından en ünlü olan I Forgot to Remember to Forget ise country müzik listesinde bir numara oldu.

Hayatı boyunca 31 filmde yer aldı

Sekiz hafta boyunca müzik listelerinde kalan Heartbreak Hotel ve daha fazlası Elvis Presley’nin ününe ün kattı. Ünlü sunucu Ed Sullivan’ın programına katılan Rock’n Roll’un Kralı elli dört milyon seyircinin karşısında hit parçası “Love Me Tender”ı söyleyerek sevenlerinin gönlündeki yerini pekiştirdi. 

Presley ilk şarkılarını annesi için yazdı.
Presley ilk şarkılarını annesi için yazdı.

Programdan iki ay sonra sonra ise Hollywood’daki ilk işi olan Love Me Tender filmi çıktı. Bundan sonra ise Jailhouse Rock, Flaming Star ve Frankie ve Johnny filmleri dahil olmak üzere otuz bir filmde yer aldı.

Elvis Presley hakkında az bilinen gerçekler

● İlk gitarını annesi ona hediye etmişti. O zamanlar bir av tüfeği isteyen Elvis’deki müzik tutkusunu, annesi gitar alarak canlandırdı.

● 1947 yılında, Elvis henüz 12 yaşındayken yerel bir radyo onu programına davet etti. Ancak Elvis bu teklifi kabul etmek için fazla utangaçtı.

● Elvis, saç ve giyim tarzıyla ikonik bir karakterdi. Çok beğenilen siyah saçları ise aslında boyaydı. Elvis’in asıl saç rengi kahverengi.

● Amerikan Ordusu’nda askerlik görevini yaparken dünya yıldızı Elvis Presley’nin tek geliri yetmiş sekiz dolar idi. Dört yüz bin dolarlık müzik gelirine o dönemde erişimi yoktu.

Müzikleri, giyim tarzı, filmleri ve tavrıyla herkesin sevgilisi Kral Elvis Presley yaşamının sonlarına doğru obeziteye yakalandı. 1967 yılında Las Vegas’ta evlendiği eşi Priscilla Bealieu ile 1973 yılında yolları ayırdı. 1977 yılında ise son konserinden sonra kalp yetmezliğinden dünyaya gözlerini kapadı. Elvis Presley bu dünyadan göçmüş olabilir ama müzikleriyle efsanesi halen yaşamaya devam ediyor.

Kaynak:

blog.baruthotels.com

radyoodtu.com.tr

Quick Konut Sigortası
Quick Konut Sigortası

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/konut-sigortasi