Motorunuzu ne kadar tanıyorsunuz?

Motorunuzu ne kadar tanıyorsunuz?

Motosiklet sürücüleri zincir arızası, direksiyon sallaması, jant sallaması, yağsızlık arızası gibi birçok sorunla sıklıkla karşılaşıyor. Peki motosiklet sürücüleri yaşanan bu sorunlardan ne kadarını fark edebiliyor? Redline Motor ile yaptığımız söyleşide Emre Usta motosiklet sürücülerine motorlarını daha iyi tanıyabilmeleri için tavsiyelerde bulunuyor.

Motosikletinizdeki arızaları geç olmadan fark etmek için verdiği işaretleri gözlemleyin.
Motosikletinizdeki arızaları geç olmadan fark etmek için verdiği işaretleri gözlemleyin.

Çekmeköy’e taşınmadan önce Mersin’de faaliyet gösteren Redline Motor'un sahibi Emre Usta 26 yıldır bu işin içinde. Uzmanlık alanı yarış ve tur motoru üzerine olan Emre Usta vakti olduğunda küçük motor işleriyle de ilgileniyor. İlk tavsiyesi motor sürücülerinin, aynı araba sürücüleri gibi yola çıkmadan önce ayna kontrolü gibi rutin kontrolleri kesinlikle yapması yönünde. Lastik havalarını, zincir boşluğunu ve yağ seviyesini kontrol etmek bu temel rutinlerin arasında.

Motorunuzun sesini dinleyin

Motosiklet binicisinin motorunda oluşabilecek arızaları fark edebilmesi için motosikletini benimsemesi çok önemli. Motosiklete sürekli binmesi ve normalde olmayan değişiklikleri fark etmesi oluşabilecek hasarları tespit etmesini kolaylaştırıyor. Örneğin, bir motorun yağsız kaldığını ilk önce sesinden anlayabilirsiniz. Yağ damlattığında veya blok çatladığında yağ lambasını yakar motorlar ve sonuç olarak da motor kilitlenmesi yaşanır. Eğer motosikleti çok yüksek hızlarda kullanıyorsanız yanan arıza lambasını fark etmeme ihtimaliniz yüksek. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için motorunuzu yola çıkmadan önce kontrol etmeniz çok önemli.

Bununla birlikte soğuk havalarda yolculuk yapan motosiklet sürücülerinin disk eğriliği arızasına karşı yoldan geldikten sonra da motosikletlerini kontrol etmesinde fayda var. Motosikleti kontrol ederken frenlerin su tutup tutmadığına bakılmalı. Yoksa disk eğriliği oluşabilir ki frenin sallanması bunun işaretlerinden biridir.

Honda ve Kawasaki grubuna dahil motosikletlerde zincir sesini dinlemek sizi önemli arızalar konusunda uyarıyor. Redline yapmak, aşırı yüksek devirde kullanmak ve performans egzozuyla soğukken gazlama yapmak gibi motorunuza zarar verecek hareketler zincir sesinizden anlaşılabiliyor. Bunların sonucunda zincir gergisi motorunuzun basıncını düşürüyor ve zincir sünmesi gibi arızalar ortaya çıkabiliyor. Bunlara ek olarak zamanında değiştirilmeyen yağ da benzer problemlere yol açıyor.

Motorunuzun rutin kontrollerini yaptırmak ve parça değişim tarihlerini takip etmek birçok arızanın önüne geçiyor.
Motorunuzun rutin kontrollerini yaptırmak ve parça değişim tarihlerini takip etmek birçok arızanın önüne geçiyor.

Değişim zamanlarını kaçırmayın

Motosikletinizin her parçası zamanla aşınabilir veya arıza sonucu zarar görmüş olabilir. Bunları gözden kaçırmamak adına rutin kontrollerinizi yaptırmanız ve motorunuzun parça değişim tarihlerini takip etmeniz çok önemli.

Eğer bujiler kilometresi geldiğinde değiştirilmezse motosiklet aşırı yakıt harcamaya başlar ve gazı bıraktığında patlama ve düzgün gaz almama gibi problemler oluşur. Bunun sonucunda egzozun etrafında siyah dumanlar fark edebilirsiniz. Yağ filtresini kontrolü, zincir temizliği ve zincir yağlanması düzenli olarak yapılması gereken temel rutinler arasındadır.

Özellikle yağ değişimi motosiklet kullanımını ve yıpranma payını büyük ölçüde etkiliyor. Motosiklet yağını değiştirdikten sonra uzun bir süre kullanmayacaksanız yağın değişmesi çok önemli. Uzun süre kullanılmayan motordaki yağ kayganlaştırıcı özelliğini kaybediyor. Bu özelliği kaybeden yağ motora randıman vermezken siz motordan randıman almaya devam edebilirsiniz. Bu yüzden de bu arızayı dışardan anlamanız pek mümkün değil. Yağ değişimi motorun kullanım sıklığına göre kilometre veya değişim tarihi üzerinden hesaplanıyor. Örneğin bir kış boyunca motosikletinizi kullanmayacaksanız o yağın bir dahaki kullanımda değişmesi önemli. Ortalama altı ay kullanılmayan yağın motorunuza hiçbir faydası olmadığını unutmayın. Eğer sürekli kullanıyorsanız da motorunuzun yağ değişim sıklığı, kilometresi ve modeline göre değişiyor. 10 bin kilometrede olan bir motosikletle 30 bin kilometrede olan bir motosikletin yağ değişim tarihleri farklı.

Yağ değişiminde kilometre ve tarih iki önemli unsur.
Yağ değişiminde kilometre ve tarih iki önemli unsur.

Uzun süre kullanılmayan lastiklere dikkat

Uzun süre kullanılmayan yağ gibi uzun süre beklemede kalan lastiklerin bakımı da çok önemli. Motosikletinizi bir kış boyunca bekletmeyi planlıyorsanız motosiklet sehpası kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eğer motosiklet sehpanız yoksa bir tahta yardımıyla ön ve arka tekerleklerin yerle temasını kesmek lastiklerin yıpranmasının önüne geçiyor. Bununla birlikte lastiklerin havasının indirilmesi de mühim. Emre Usta bu konuda “Genelde motosiklet binicileri ne zaman kullanacağım belli olmaz düşüncesiyle motosiklet lastiklerinin havasını indirmez ve bu da lastikleri yıpratır” diyor. Uzun süre kullanılmayan lastikler yeni bile olsa yerle teması halinde soğuk ve sıcak hava değişiminin etkisiyle sertleşiyor ve çatlıyor. Lastiklerinizin daha uzun ömürlü olması açısından motosiklet sehpası kullanmak ve havasını almak büyük önem taşıyor.

Hava değişimine maruz kalan lastiklerin ömrü kısalıyor.
Hava değişimine maruz kalan lastiklerin ömrü kısalıyor.

Enjeksiyonlu motorlarda her zaman benzin belli bir seviyede olmalı

Benzin motoru vanalı olmayan enjeksiyonlu motorlar sürekli benzin pompaladığından benzin seviyesini düzenli olarak kontrol etmek çok önemli. Zincir ayarı, lastik basıncı ve benzin seviyesi kontrolü enjeksiyonlu motor kullanıcıları için yola çıkmadan önce yapılması gerekenler arasında. Motorda benzin seviyesi gereğinden az olduğunda kullanırken viraja yatıldığında veya motorun önünü kaldırma gibi durumlarda motor boşa çıkıyor. Boşa çıkan motora yeterince benzin pompalanmazsa motorda arızalar oluşabilir. Bu durumda motor tamamen çalışmayı bırakmasa da sorunla ilgili bazı sinyaller verir. Motorun geç çalışması, rölantide sallanma, gaz alamama veya tekleme gibi. Bu işaretleri fark ettiğiniz anda tamirciye gitmenizde fayda var. Eğer bu durumla karşılaşmak istemiyorsanız motorunuzda her zaman yeterli benzin olduğundan emin olmakta fayda var.

Quick Motosiklet Trafik Sigortası

Motosikletinle seyahatlerin için 7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

www.quicksigorta.com/motosiklet-sigortasi