Kışın aracınızdan maksimum verim almanın 10 yolu

Kışın aracınızdan maksimum verim almanın 10 yolu

Yeni yıla sayılı günler kala bol yağış, soğuk hava dalgası ve buzlanmayla gelen kara kış kapıda. Zorlu kış koşullarında aracınızdan maksimum verim almak için hangi yöntemleri uygulayabilirsiniz, araştırdık.

Lastiklerinizi elden geçirin

Kış koşulları için özel üretilen performans lastikleri, sürüş deneyiminizi çok daha iyi hale getirir.
Kış koşulları için özel üretilen performans lastikleri, sürüş deneyiminizi çok daha iyi hale getirir.

Kış havası bastırmadan lastiklerinizi kış/performans lastikleriyle değiştirin. Çünkü zorlu kış koşullarında yol tutuşunuzu artırıp fren mesafenizi kısaltmak için özel olarak tasarlanan bu lastikler, hem güvenliğinize hem de bütçenize hizmet eder. Mevcut mevzuata göre yalnızca ticari araçlar için zorunlu tutulsa da, yaz lastiklerine göre daha geniş taban aralıklarına sahip olan ve yapısındaki kılcal kanallarla suyu tahliye eden nitelikli kış lastiklerini kullandığınızda, zincir vb. gibi lastiğe zarar veren ek malzemeleri kullanmanıza gerek kalmaz. Halihazırda kış lastiği kullanıyorsanız, kış boyunca her ay basınç ve sağlamlık kontrolü yaptırmayı unutmayın.

Kış bakımını ihmal etmeyin

Sonbaharın son günlerinde, henüz yoğun yağışlar başlamadan aracınızın tüm mekanik ve elektronik aksamlarını kapsayan detaylı bir kış bakımı yaptırmak aracınızdan alacağınız verimi ciddi oranda etkiler. Nitelikli bir kış bakımında fren, debriyaj ve balataların kontrolü; akü şarj kontrolü; yağ ve antifriz kontrolü özellikle kış aylarında hayati önem taşır. Bu yüzden siz siz olun aracınızın sabahları daha çabuk çalışmasını, motor performansının ve yakıt verimliliğinin artmasını istiyorsanız kış bakımı yaptırmadan yola çıkmayın.

Klima ve ısıtma sisteminizi kontrol ettirin

Temiz olmayan bir klima filtresi sürekli bakteri ürettiği için oldukça sağlıksızdır.
Temiz olmayan bir klima filtresi sürekli bakteri ürettiği için oldukça sağlıksızdır.

Havalar belirgin olarak değişir değişmez aracın en sık kullanılan fonksiyonlarından biri de klima ve ısıtma sistemleridir. Ancak filtreleri kirlenmiş, gazı tükenmiş ya da radyatör bağlantıları hasar görmüş bir klima, ne yazık ki araç içini ısıtmakta yetersiz kalabilir. Bu yüzden soğuk havalar bastırmadan klima ve kalorifer bakımınızı yaptırırsanız, kış boyunca ciddi bir yakıt israfından kurtularak sıcacık seyahat edebilirsiniz.

Cam ve sileceklerinizin kusursuz olduğundan emin olun

Kış ayları geldiğinde camlar ve silecekler oldukça zorlu sınavlar verir. Özellikle kar ve kırağı gibi doğa olaylarının sıkça yaşandığı bölgelerde bu konu daha da büyük önem kazanır. Bu yüzden kışın yola çıkmadan önce sileceklerinizin, varsa ön ve arka camlarınızdaki buz ve buhar çözücülerin düzgün çalışıp çalışmadığını ve cam yüzeylerinizi mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

Araç içi izolasyonunu düşünün

Araç içi ısısını muhafaza etmek klima kullanımınızı, dolayısıyla da yakıt tüketiminizi azaltır. Araç içi izolasyon işlemini servislerde yaptırabileceğiniz gibi, satın alacağınız özel yalıtım keçeleri ile aracınızın tabanını kaplayabilirsiniz. Araç içi izolasyonu aynı zamanda kabine giren motor sesini de önemli ölçüde engeller.

Depoyu yarıdan fazla dolu tutmaya çalışın

Özellikle sıcaklığın sıfırın altına düştüğü bölgelerde deponuzu daima yarıdan fazla dolu tutarsanız, motor içindeki mekanik aksamların soğuktan olumsuz etkilenmesini engelleyeceğiniz gibi motorun daha kolay ısınmasına da yardımcı olursunuz.

Kışa özel sürüş tekniklerini uygulayın

Kış mevsiminde hız yapmak her zamankinden daha tehlikeli olabilir.
Kış mevsiminde hız yapmak her zamankinden daha tehlikeli olabilir.

Trafikte dikkat ve kurallara uymak, yılın her dönemi için vazgeçilmezdir. Ancak yol koşullarının tamamen değiştiği kış aylarında bazı özel sürüş teknikleri uygulamak, hem aracınızın yakıt verimliliğini artırır hem de performans kaybı yaşamamanıza yardımcı olur. Örneğin buzlanan ya da buzlanmaya yüz tutmuş yollarda yüksek vites ve düşük gazda araç kullanmak kesinlikle daha doğru bir tercih. Ayrıca karlı ve buzlu yollarda takip mesafenizi normalin iki katına çıkarmalı ve ani/sert frenlerden kaçınmalısınız.

Güzergahınızı önceden belirleyin

Kışın yola çıkmadan önce trafik durumunu göz önüne alarak, minimum dur-kalk yapacağınız sorunsuz rotaları tercih etmeye çalışın. Çünkü havanın ciddi miktarda soğuduğu bu aylarda araçların rölanti durumundan hareket haline geçişinde harcadığı yakıt miktarı, yaz aylarına göre daha fazla olur.

Yakıt deponuzu temizletin

Depo temizliğinden maksimum fayda almak için bu işlemi yetkili servisler aracılığıyla halletmenizi tavsiye ederiz.
Depo temizliğinden maksimum fayda almak için bu işlemi yetkili servisler aracılığıyla halletmenizi tavsiye ederiz.

Aracınınız ister benzinli ister dizel olsun, her sene mutlaka yakıt deponuzu yetkili servisinize temizletin. Çünkü yakıt deposunda biriken tortu ve kirler kış aylarındaki soğuk havanın etkisiyle iyice katılaşarak motorun daha geç ısınmasına, dolayısıyla da yakıt tüketiminizin artmasına yol açabilir.

Kış kitiniz olmadan yola çıkmayın

Yukarıda sözünü ettiğimiz tüm bakımları yaptırıp, her türlü kuralı harfiyen uygulasanız da konu kış mevsimi olunca trafikte sürücüler bazı sorunlar yaşayabiliyor. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmak için özellikle kış ayları boyunca bagajınızda bir acil durum kiti bulundurun. İçine zincir, çekme halatı, buz kazıyıcı, ikaz/işaret lambası, ilk yardım çantası, küçük bir alet çantası, ekstra battaniye/giysiler, el feneri ve yüksek kalorili yiyecekler koyacağınız kış kiti, özellikle uzun yollarda yaşanan aksiliklerde kurtarıcı olabilir.

DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Trafik Sigortanız, Quick Sigorta ile Saniyeler İçerisinde Hazır!