Hem ekonomik hem lüks: Cadillac Lyriq

Hem ekonomik hem lüks: Cadillac Lyriq

Elektrikli otomobil piyasasındaki rekabet kızışıyor. Tesla, Mercedes, Audi, Jaguar gibi dev otomotiv firmalarının ardından Cadillac da ezberleri bozacak bir araçla piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Hem dikkat çekici tasarımı hem yüksek menzili hem de tahmin edilen fiyatıyla gündeme oturmaya başladı bile. 

Markanın tamamen elektrik ilk aracı olan Lyriq, teknolojisi ve sıfır egzoz emisyonu performansıyla rakiplerine gözdağı veriyor. Geçtiğimiz ay yapılan lansmanıyla özellikleri tanıtılan araç 2022 yılında piyasaya sürülecek. Elektrikli otomobil yarışında Avrupa’nın gerisinde kalan Amerika’yı tekrar yükselişe çıkaracak olan Cadillac, General Motors’un yeni nesil modüler elektrikli araç platformu üzerinde inşa edilecek. İşte geleceğin elektrikli aracının detayları…

Öndeki ayırt edici "siyah kristal" ızgarasıyla Cadillac Lyriq.
Öndeki ayırt edici "siyah kristal" ızgarasıyla Cadillac Lyriq.

Teknik özellikleri

Standart olarak arkadan çekişli elektrikli motorla piyasaya sürülecek Lyriq, tercihe göre opsiyonel olarak tüm tekerleklerden çekişli versiyonlarıyla da satın alınabilecek. Aracın teknolojik özellikleri hızlanma ve viraj almayı daha kolay hale getirirken performansı da artırıyor.

Modelde, yüzde 70 az kobalt kullanılan ve gelişmiş bir mühendislik örneği olan Ultium pil sistemi kullanılacak. Ayrıca pil tasarımında da yüzde 90 daha az kablolalama yapılacak. Araç, 100 Kw/saat kapasiteyle yaklaşık 482 kilometrelik sürüş menziline sahip olacak. Şarj etme söz konusu olduğunda, Lyriq evde ya da yolda hızlı ve rahat şarj seçenekleri sunacak. 150 kw’ın üzerinde DC hızlı şarj ya da 19 kw’a kadar olan seviye iki şarj alternatifiyle tercihe göre kullanılabilecek. 

Lyriq, araç içi konforu teknolojiyle birleştiriyor.
Lyriq, araç içi konforu teknolojiyle birleştiriyor.

Lyriq’in rakiplerden ne farkı var?

Elektrikli araçlardaki en ciddi problemin menzil problemi olması ve Lyriq’in bu konuda rakiplerine göre daha uzun menzil vadetmesi aracın en çok dikkat çeken özelliklerinin başında geliyor. Bunun yanı sıra, araçlarda kullanılan teknoloji de bir dizi ilki beraberinde getiriyor. En önemlisi sürücünün görüş alanını kapsayan ve sürücü bilgileri, bilgi-eğlence kontrolleri ve kamera görüntülerini sağlayan 33 inç diyagonal LED ekran. Bu ekran otomotiv endüstrisindeki en yüksek piksel yoğunluğuna sahip ve 1 milyon renkle en yakın rakibinden 64 kat daha fazla fazla renk görüntüleyebiliyor.

General Motors’un otonom sürüş sistemi olan Super Cruise'un gelişmiş versiyonu Lyriq modellerinde olacak. Bu versiyonda şerit değiştirmenin de yardımcı sürücü sisteminin bir parçası olacağı açıklandı. Sürücü ister aracın içinde olsun ister dışında, araç kendisini üzerinde bulunan ultrasonik sensörler yardımıyla park edebilecek. Teknolojik yenilikler bunlarla da sınırlı değil. Lyriq kendi sürücüsünü tanıyarak aydınlatma teknolojisiyle selamlarken; koltuk, ayna, klima gibi sistemleri sürüşe hazır konuma getirebilecek. Çift düzlemli artırılmış gerçeklik teknolojisiyle geliştirilmiş baş üstü ekranında hız, yön ve navigasyon sinyalleriyle uyarıları bir arada gösterebilecek. Arabanın içerisindeki ses sistemi de son teknolojiyle donanmış durumda. 19 hoparlörlü AKG stüdyo ses sistemiyle araç içi müziğin keyfini kullanıcılarıyla buluşturmayı hedefliyor. Ayrıca istenmeyen sesleri engelleyen, yol gürültüsünü iptal etme teknolojisini de araçlarında kullanmayı planlıyor. 

2022’de piyasaya sürülecek elektrikli araç Lyriq’ın rakiplerinden daha uygun fiyatlı olması bekleniyor.
2022’de piyasaya sürülecek elektrikli araç Lyriq’ın rakiplerinden daha uygun fiyatlı olması bekleniyor.

Rakiplerinden ucuz olacak

Tanıtılan teknik özellikler ve teknolojiler her ne kadar beğenilse de ürün piyasaya sürülürken bütün bu özellikleri görüp göremeyeceğimiz merak konusu. Ancak bu konuda şirket yetkililerince yapılan açıklama, anlatılan ve tanıtılan özelliklerinin en az yüzde 80’i 2022’de piyasaya sürülecek Lyriq’lerde olacağı yönünde. Aracın fiyatının ne olacağı konusunda spekülasyonlar sürerken General Motors Kuzey Amerika başkanı Steve Carlisle, fiyatın 60 bin doların altında olacağını geçtiğimiz ay müjdeledi. Bu rakam rakiplerinin altında olmasıyla piyasadaki alıcıların iştahını kabartıyor.