İnsan ömrünün ortalama 75 yıl olduğunu düşünürsek, bu zaman süresinde nelere ne kadar zaman ayırdığınız sizi şaşkına çevirecek! Belki de hayatınızı yeniden planlamak isteyeceksiniz!
Hangi aktiviteye ne kadar zaman harcıyoruz?
“İnsan ömrünün içte biri uyuyarak geçiyor” bilgisi tamamen doğru! Evet, hayatımızın ortalama 23-25 yılını uyuyarak geçiriyoruz. 7,5 yılını ise yemek masasında harcıyoruz. “Uzun hafta sonu kahvaltılarından vazgeçemem” diyorsanız ömrünüzün bir yılını daha yemek masasına koyuyorsunuz demektir… Temizlik hastaları dikkate alınmadan hesaplanan süreye göre de ömrümüzün altı yılını temizlik yaparak geçiriyoruz. Dokuz yıl çamaşır yıkayıp ütü yaptığımızı söyleseler inanır mıydınız? Öte yandan, günlük ortalama 30 dakika telefon görüşmesi yaptığımız göz önüne alınırsa ömrümüzün 1,5 yılını cep telefonuyla konuşarak geçiriyoruz. Whatsapp yazışmaları da bunun birkaç katı olmaya aday! ömrümden kaç yıl yedi?” sorusunu getirebilir...
Ne kadar tüketiyoruz?
Ortalama olarak günde üç öğün yiyip içtiğimize göre ömrümüz boyunca vücut ağırlığımızın yaklaşık 700 katı gıda, 45 bin litre de sıvı tüketiyoruz. Tabiri caizse 75 yılda dünyaları yiyip içiyoruz. Ayrıca her insan yaşamı boyunca temizlik ve duş gibi ihtiyaçları için ortalama 1 milyon 558 bin 550 litre su harcıyor. Nefes alıp verirken ise 321 milyon 200 bin litre hava tüketiyoruz. Bizimle birlikte gelecek nesillerin de özgürce nefes alabilmesi için tek bir ağaç bile çok büyük önem taşıyor. Bunu da yeri gelmişken not düşelim...
Tükettiğimiz kadar da üretiyoruz…
Hayatımız boyunca 5 bin 500 litre tükürük, 40 bin 500 litre de idrar üretiyoruz. Kadınların ortalama 12, erkeklerin de 14 bin litre ter ürettiğini biliyor muydunuz? Peki ya ömrümüz boyunca ürettiğimiz 43 bin 800 kilogram çöpe ne demeli? Herkesin koca bir dağ kadar çöp üretmesi, çevre bilincinin ve sürdürülebilirliğin ne denli önemli olduğunu da gözler önüne seriyor.
Milyonlarca nefes ve adım
Ortalama olarak 75 yıl yaşayan bir insan 473 milyon 40 bin kere nefes almakla kalmıyor bir de 50 milyon adım atıyor. Spor yapanlar ise 150 milyon adım atarak daha sağlıklı ve enerjik yaşamanın kapılarını sonuna kadar aralıyor. Genç yaşlardan itibaren “her gün 10 bin adım kuralı”nı bir hayat tarzı haline getirmekte fayda var.
Peki ya organ ve dokularımızdaki durum ne?
- Kalbimiz 3 milyar kez atarak 240 milyon litre kan pompalıyor. Kanımız bu süre zarfında 96 bin 560 kilometre yol katediyor.
- Böbreklerimiz 20 milyon litre kanı filtre ederek temizliyor.
- Yetişkin bir kişide 10 ile 100 milyar arası hücre bulunuyor.
- Vücudumuzda her saat yaklaşık bir milyon yeni hücre oluşuyor.
- Tırnaklarımız ömür boyu kesmediğimiz takdirde 28, saçlarımız ise 9,36 metre uzunluğa ulaşabiliyor.
Asla aklımızdan çıkarmayalım…