En güvenli kask modelleri hangileri?

En güvenli kask modelleri hangileri?

Kask motosiklet kullanırken güvenlik için takılması zorunlu, hayat kurtarıcı bir ekipman. Peki ama en güvenli kask modeli hangisidir? İhtiyacınıza uygun bir kask aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? İşte size tüm özellikleriyle bir kask rehberi.

İnsan kafatası, saatte 25 km gibi düşük hızlarda bile yapılan kazalarda ciddi zarar görebilir, hatta kalıcı beyin hasarları oluşabilir. Kask kullanmak sizi işte bu ciddi yaralanmalardan yüzde 70'e varan oranlarda korur. Ama burada önemli olan nokta kendinize uygun kaskı seçmek.

Kasklar, beş farklı modelde üretiliyor. Kapalı kasklar en güvenli kask modelleri. Bilinen en güvenli malzemeler ise karbon veya kompozit fiber gibi darbe absorbesi ve mukavemeti yüksek, aynı zamanda da hafif malzemeler. Double D ya da D Ring diye bilinen çene bağlantı sistemi ise en güvenli bağlantı sistemi.

Kasklar, malzemelerine ve modellerine göre birbirinden ayrılıyor. Genellikle kasklarda termoplastik, polikarbon, kompozit fiber ve karbon gibi malzemeler kullanılıyor. Bu sebeple kask seçerken markası kadar malzemesine de dikkat etmek gerekiyor. Termoplastik ve polikarbon, plastik türevi malzemeler olduğu için darbe aldıklarında çatlama ve kırılma olasılıkları yüksek. Fiber ve kompozit fiber malzemeler daha hafif ve daha sağlam. Karbon ise en hafif ve en sağlam malzeme. Tahmin edileceği üzere malzeme dayanıklılığı arttıkça fiyat da yükseliyor.

Alacağınız kaskın güvenlik sertifikalı ve bilinen bir markaya ait olması da önemli. Kask alırken doğru seçim yapmak için güvenlik testlerine tabi tutulmuş modelleri tercih edebilirsiniz. Sharp, Snell gibi dünyaca kabul görmüş kask güvenlik testleri var. Bu testlerde, kaskların farklı hız ve açılarla aldıkları darbeleri absorbe etme yetenekleri test ediliyor. Kaskın yapıldığı malzeme, ağırlığı, havalandırması, aerodinamik yapısı, ses izolasyonu, çene bağlantı sisteminin türü gibi noktalara da dikkat edilmesi gerekiyor.

Kapalı kasklar

Kapalı kasklar en güvenli model olduğu için en çok tavsiye edilen kast çeşitlerinin başında yer alıyor. Farklı marka ve malzemelerde, ucuz ya da pahalı fiyatlarda kapalı kask bulmak mümkün. Güneş vizörlü modelleri de bulunan kapalı kasklar çene bölgesini koruduğu için özellikle öneriliyor. Şehir içinde ve uzun seyahatlerde kullanmaya uygun bu kask çeşidi ilk kullanımda biraz klostrofobik bir hissiyat yaratsa da zamanla alışılıyor.

Açık kasklar

Yarım kask olarak da bilinen açık kasklar, güneş vizörlü ve uzun camlı modelleriyle özellikle scooter ve chopper motosiklet kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. Açık kasklar görünüş olarak havalı olsa da uzun yol ve macera seyahatleri için uygun değil. Genellikle şehir içinde yapılan kısa yolculuklarda kullanılması öneriliyor. Açık kasklar pratik kullanımı ve rahatlığı sebebiyle ön plana çıkıyor fakat uzmanlar ve deneyimli sürücüler tam donanımlı kapalı kaskların daha güvenli olduğunu ısrarla vurguluyor.

Çeneden açılır kasklar

Bu kasklar, çene bölgesindeki özel bir mekanizma sayesinde açılıp kapatılabiliyor. Genellikle güneş vizörlü oluyorlar. Çeneden açılan kasklar özellikle motorlu kuryelerin kasklarını çıkarmadan paketlerini teslim edebilmeleri sebebiyle en çok tercih ettikleri model. Aynı zamanda yol sorarken ve bir şeyler yiyip içmek için pratik. Ancak bir kazada en riskli bölge çene olduğu için (çeneden darbe alma olasılığı yüzde 75), uzmanlar sadece dururken çenesinin açılmasını öneriyor. Çenesindeki özel bir mekanizma ile çene aparatı tamamen çıkarak açık kaska dönüşebilen çenesi çıkan kasklar da var.

Cross - Enduro kasklar 

Cross ve enduro motosiklet kullanıcıları tarafından tercih edilen bu modeller araziye uygun. Bu sebeple hem arazide hem şehirde sürüş yapanların iki farklı kask edinmeleri gerekiyor. Terekleri sayesinde yüzünüzü güneşten ve çalılardan koruyor. Cross kask gözlüğü ile kullanılması tavsiye ediliyor.

Bunlara dikkat!

● RENK

Trafikte diğer araçlar tarafından fark edilebilmek için koyu renkler yerine fosforlu renklerde veya beyaz renkte bir kaskı tercih etmenizde fayda var.

● BEDEN

Önemsiz gibi görünse de kaskınızın kafanıza uygun bedende olması hayati bir konu. Bol bir kask kaza anında kafanızdan çıkabilir ya da olması gerekenden dar bir kask baş ve boyun ağrılarına sebep olabilir.

● AĞIRLIK

Bir diğer önemli konu da kaskın ağırlığı. Bir kask ne kadar hafifse o kadar rahat ve sağlıklı oluyor, buna paralel olarak da sürüş keyfi artıyor. Ancak kask hafiflediği oranda keseye yük oluyor, bu detay da elbette önemli.

● İKİNCİ EL

Uzmanlar ikinci el kask almayı kesinlikle önermiyor. Kask yere düştüğünde üzerinde gözle görülemeyecek küçüklükte çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar zaman içerisinde büyür ve bir kaza anında kaskın dayanıklılığı düşer.