İnternetin hayatımıza girmesiyle başlayan teknoloji devrimi hızını kesmeden devam ediyor. Günümüz insanının ayrılmaz parçaları internet ve otomobiller artık birleşiyor. İnternet bağlantısıyla, araçlarımız ve tabii ki insan hayatı daha da güvende olacak.
Araç ve trafikle ilgili sorunlar, insan becerisi tarafından çözülemeyecek noktalara geldi. Bu sorunları daha da derinleştirmemek için bilim insanları, yapay zekanın devreye girmesi gerektiğini düşündü ve bunu uygulamaya soktu. Artık otomotiv firmaları, internet bağlantısıyla yönetilen araçlara milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıyor.
Araçlarda internet donanımı olması ile araç içinde birçok kolaylık sağlanacağı gibi güvenlik açıkları kapatılacak, trafik sorunu büyük ölçüde giderilecek ve hatta çevresel bazı sorunlar çözülmüş olacak. İnternet bağlantılı araçların özellikleri ve tanımı kısaca şöyle: Yazılım ve donanımlar sayesinde bir kontrol merkezine, kullanıcının cep telefonu veya bilgisayarına hem de diğer araçlarla birbirine bağlanabilen motorlu taşıtların tamamı internet bağlantılı araba tanımına giriyor.
Bu bağlantı iki şekilde sağlanıyor. Birincisi, arabaların orijinal donanımlarına yerleştirilmiş antenler ve çipler sayesinde veya sürücünün telefonu ve tablet bilgisayarı ile bağlantı kurarak.
Daha rahat bir şehir hayatı
İnternet donanımlı araçların hayatımıza getireceği kolaylıklardan bahsedecek olursak… Şimdiki yol haritaları genellikle cep telefonları ve tablet bilgisayarlar aracılığı ile yapılıyor ve sürüş sırasında bu araçlarla işlem yapmaya çalışmak büyük bir güvenlik riski yaratıyor. İnternete bağlı araçların ön camında, gidilecek doğru rotayı gösteren bir yol haritası olacak ve bu yol haritasına sesle müdahale edilebilecek. Bu sesli komutlar sayesinde araç içerisindeki bir çok aksam kontrol edilebilecek. Arabaya binmeden belirli bir süre öncesinde aracınızı uzaktan çalıştırarak motoru ısıtabilecek ve soğuk havalarda aracın içinin daha çabuk ısınmasını sağlayabileceksiniz. Bunların dışında:
● Yolunuz üzerindeki benzin istasyonlarının yeri, o anki konumunuza olan uzaklığını anında ön cam üzerindeki ekrandan görebilecek ve sesli olarak uyarı alabileceksiniz.
● Üzerinde bulunduğunuz caddenin kuş bakışı görünümünü ve olası park alanlarını görebilecek ve oraya doğru yönlendirileceksiniz.
● Trafik lambasında beklerken ön panodaki bir gösterge sayesinde ne kadar zaman sonra lambanın yeşile döneceğini bileceksiniz.
● Riskli kabul edilebilecek bir yolda ilerlerken aracınız sizi olası tehlikeler konusunda uyaracak ve frene daha erken basarak kazadan kaçınmanızı sağlayacak.
● Şerit değiştirirken aracınız sizi, geçmek istediğiniz şeritte başka bir aracın olduğu konusunda uyaracak. Trafikte diğer araçlarla bağlantı kurarak hız, takip mesafesi, güvenlik gibi diğer konularla uyarı verecek.
● Otomobilinizdeki güvenlik uygulamaları kötü hava şartları ve yol durumu hakkında sizi bilgilendirecek.
● Yakınlık sensörleri ve rota uygulamalarını kullanarak kendi kendine gitme özelliğine sahip arabalarla belki de araba kullanmak zorunda bile kalmayacaksınız.
● İnternetli araçlar, trafik sıkışıklığından da kurtulmanıza yardım edebilir. Halen telefon uygulamalarında kullanılan, rahat yolları belirleyen ve sıkışık trafiği size anında bildiren uygulamalar daha da geliştirilecek ve birbirine bağlantılı arabalar kendi aralarındaki bağlantı sayesinde farklı rotalar belirleyip, tüm araçların bir rotada toplanmasını engelleyecek ve trafik sıkışıklığı ortadan kalkacak. Bu da ekonomik açıdan ve zaman açısından bir rahatlama sağlayacak.
● İnternetli araçların sağlayacağı önemli bir yarar da çevre üzerine. Trafikte bekleyen araçlar, hareketli araçlara oranla çok daha fazla sera gazı emisyonu yaratıyor. Trafikteki rahatlama sonucunda, araçların trafikte geçireceği fazla zaman azalacağından sera gazı emisyonu da azalacak.
Güvenlik sorunu nasıl aşılacak?
Bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız nasıl ki saldırıya uğruyorsa aynı tehlike internet bağlantılı aracımız da için de geçerli olabilir mi? İnternete bağlı bir araç, anahtar bile olmadan korsan bir yazılımla kilitleri açılıp motoru çalıştırılabilir mi? Bu büyük ve korkutucu soru için uzmanlar bir hayli mesai harcadı ve sonunda bazı firmalar, geliştirdikleri uygulamalarla araçları ana bağlantıdan ayırarak hacklenme ihtimalini sıfıra indirmeyi başardı.
Dünyanın en önemli siber güvenlik şirketlerinden Kaspersky, bu konuda ciddi bir araştırma başlattı ve bu araştırmanın sonuçlarını tüm dünya ile paylaştı. Kaspersky araştırmacıları, araçları daha akıllı hale getirmek için tasarlanan ağ bağlantılı otomobil cihazlarını inceledi. İnternet bağlantılı araçların, diğer araçlara göre daha güvenli olduğu tespit edildi.
Kaspersky araştırmacıları, klasik otomobillerdeki cihaz sorunlarının, akıllı cihazlar için de geçerli olup olmadığını inceledi. Araştırmacılar aralarında otomobil arıza tarama aracı, lastik basıncı ve sıcaklık takip sistemi, akıllı alarm sistemi, GPS izleyici ve uygulama ile kontrol edilen kameranın yer aldığı rastgele seçilen çeşitli cihazları analiz etti. Elde edilen bulgular şaşırtıcı derecede iyi oldu. Akıllı cihazlarda hiçbir büyük açık bulunamadı ve bunların yüksek oranda güvenilir olduğu belirlendi.
Ancak yine de çeşitli güvenlik sorunları tespit edildi. Hata tarama aracı üzerinden sürüş dinamiği verilerine uzaktan erişebilme, lastik takip sisteminden gelen sinyalleri değiştirebilme ve en tehlikelisi olan, alarm sistemini kullanarak aracın kapılarını açabilme imkanı gibi sorunlara rastlandı. Ancak bu açıklardan yararlanmanın çok zor olduğu ve siber suçlular için belirli bir getirisi olmadığı da görüldü.
Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Victor Chebyshev araçlarının güvenliğine dair şunları fade etti: “İncelediğimiz cihazların çoğu güvenlik prensibine uyuyordu ve birkaç küçük sorun dışında bizi tatmin etti. Nedenleri arasında, bu cihazların kısıtlı işlevleri ve başarılı bir saldırı durumunda ciddi sonuçlar elde edilememesi gösterilebilir. Elbette üreticilerin gösterdiği dikkate de teşekkür etmek gerek. Cihazları daha güvenli hale getirmek için çaba sarf etmelerini görmek bizi memnun etti. Bu ayrıca tüm otomotiv endüstrisi için de iyi bir işaret ancak bu rahat edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Deneyimlerimize göre bir cihaz ne kadar akıllı olursa güvenlik sorunu çıkma olasılığı o kadar artıyor. Bu nedenle, güvenlik, ürün geliştirme sürecinin ilk aşamalarında daha dikkatli ele alınmalı. Özellikle yeni nesil akıllı cihazlar için...”
Akıllı otomobiller için güvenlik önerileri
Akıllı otomobil cihazlarını daha da güvenli hale getirmek için Kaspersky şunları öneriyor:
1. Akıllı cihazları aracınızın hangi bölümünde kullanacağınızı belirlerken güvenlik risklerini de göz ardı etmeyin. Araçta ölçüm yapacağını veya aracın “beynine” erişeceğini söyleyen cihazlardan almadan önce iki defa düşünün.
2. Bir cihazı satın almadan önce internette cihazın güvenlik açıkları hakkında araştırma yapın. Satın alacağınız cihazın güvenlik araştırmacıları tarafından incelenmiş olma ihtimali yüksektir ve cihazlarda tespit edilen sorunların giderilip giderilmediğini de genellikle bulabilirsiniz.
3. Piyasaya yeni çıkmış ürünleri satın almak her zaman iyi bir fikir değildir. Yeni ürünlerde sıkça karşılaşabileceğiniz standart sorunların yanı sıra piyasaya yeni çıkan cihazlarda güvenlik araştırmacıları tarafından henüz keşfedilmemiş güvenlik sorunları bulunabilir. En iyi tercih, yazılımı birçok kez güncellenmiş bir ürünü satın almaktır.
4. Özellikle Android cihazlara sahipseniz, cihazın “mobil açıdan” ne kadar güvenli olduğunu da her zaman dikkate alın. Uygulamalar genellikle hayatınızı kolaylaştırır fakat akıllı telefonunuza zararlı yazılım bulaşırsa birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.