Kar, yağmur, buzlanma gibi kış koşullarında yıpranan aracınıza, bakım yapmak gerekli ve zorunlu bir durum. Bu geçiş dönemlerinde yapılmayan bakım işlemleri sonrasında bir hayli ağır maddi külfetler olarak size geri dönebiliyor. Bahar aylarının başladığı bugünlerde, aracınızdan daha fazla performans alabilmeniz ve değişen mevsim şartlarına uygun hale getirebilmeniz için yapmanız gerekenleri derledik.
Ülkemizde artık zorunlu hale gelen kış lastiklerinin, bahar aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte değiştirilmesi şart. Soğuk ve kaygan yüzeylerde tutuş kabiliyetini artıran kış lastikleri, sıcaklığın 10 derecenin üzerine çıkmasıyla fren mesafesini uzatır, virajlarda tutuş kabiliyetini kısıtlar ve lastik performansında ciddi bir azalma olur. Bu durum yakıt performansını da azaltır. Yani kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması yakıt tüketimini artırır.
Ayrıca normalden daha pahalı olan kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması, eskimesine ve daha fazla yıpranmasına yol açar. Bu sebeplerden dolayı havaların ısınmasıyla birlikte kış lastiklerinin değiştirilmesi bir zorunluluktur.
Hidrolik kontrolü
Arabanızın hareket ve güç sağlayan kısımı olan hidrolik sistemi oldukça önemli. Zorlu kış koşulları geride kaldığında öncelikli yapmanız gereken bakımlardan biri, fren hidroliğinin yağ değişimi olmalı. Fren hortumundaki olası bir kaçak, fren hidroliğinde azalmaya yol açar. Bu durum fren sistemine zarar verir ve fren tepki süresini azaltır. Ayrıca bu durum direksiyon pompasına da zarar verir. Bu nedenle hidrolik yağı eksilmesi olup olmadığı, bahar bakımında mutlaka kontrol edilmelidir.
Motor yağı değişimi
Sadece bahar bakımı için değil, rutin olan tüm bakımlar için gerekli kontrollerden biri motor yağının kontrolü! Motor yağının ana görevi, motor üzerindeki parçaların üzerinde bir tabaka halinde bulunarak sürtünmeyi azaltmasıdır. Sürtünmenin az olması, tekerleklerin daha çabuk dönmesini sağlayarak güç kaybına engel olur. Kimyasal yapısındaki temizleyiciler sayesinde motor yağı, motoru pas ve kirden koruyan bir görev yapar. Bahar ve sonrasında sıcaklıktan dolayı motor yağı daha fazla ısınır. Dolayısıyla bahar mevsimine girmeden önce motor yağınızı mutlaka değiştirmelisiniz.
Hava filtresi temizliği
Kş mevsiminin zorluklarında aracın en sık zarar gören parçalarından hava filtresi, yağış ve çamur nedeniyle tıkanabilir. Aracınızın hava filtresi kirlendiğinde ya da tıkandığında, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Aracınızın motoruna yeterli miktarda hava girmezse, motor çekişi düşer ve araç daha fazla yakıt harcar. Bu nedenle otomobil bakım ürünlerini kullanarak filtreyi temizlemek gerekir. Temizleyici sprey kullanarak filtreyi ıslattıktan sonra içindeki kiri akıtıp su ile durulamak yeterlidir.
Dış yüzey bakımı
Malum, kış aylarında araçların kayma riskini azaltmak için yollar tuzlanır. Bu da araçların alt kısmında paslanmaya yol açabilir. Benzer şekilde aracınızın fren sistemi de tuzlu yollardan olumsuz yönde etkilenebilir. Öte yandan hava değişimlerine bağlı olarak dış yüzeyde oluşabilecek boya hasarları da meydana gelebilir. Bu nedenle aracınızın bahar bakımını yaparken arabanın altının iyice temizlenmesi ve dış yüzey için cila uygulanması da yararlı olacaktır.
Silecek değişimi
Aracımızda kış aylarında yağmur ve karda en çok kullandığımız aksesuar, şüphesiz ki ön ve arka sileceklerimiz! Zorlu koşullarda yıpranan cam sileceklerinizi mutlaka temizlemeli ve eğer aşırı bir yıpranma varsa mutlaka değiştirmelisiniz. Yıpranmayı, silecekleri çalıştırdığınızda çıkan aşırı gıcırtılı sesten anlayabilirsiniz. Yıpranan silecekler ön ve arka camlarınızda çizilmelere yol açabilir. Ayrıca kış aylarında yağmur ve yoldan gelen kirli sular nedeniyle sıklıkla kullandığınız cam suyu püskürtme sisteminin de bahar aylarında gözden geçirilmesi gereklidir. Püskürtme sistemlerindeki olası tıkanmalar giderilmelidir.
Klima bakımı
Klima, özellikle çok sıcak havalarda aracınızın olmazsa olmazlarından. Bu nedenle bahar bakımı sırasında aracınızın klimasını mutlaka gözden geçirmelisiniz. Klima sıcak havalarda sürüş performansını etkilediği için polen filtresi değiştirilmeli ve klima gazı yenilenmelidir. Aracınızın klima gazı eksikse, sıcak havalarda klimanızın soğutma performansı düşer ve klimanızdan istediğiniz verimi alamazsınız.
Diğer yandan bakteriler de nemli ve soğuk ortamları severler. Kış aylarında aracınızın klima sistemi de sizi hasta edecek klima sistemleri için en uygun ortamlardır. Polen filtrelerini temizlemek ve klima gazını yenilemek, baharda ve yaz sıcaklarında sorun yaşamamanızı sağlar.
Akü kontrolü
Soğuk havalar aracınızda en çok aküyü yıpratır. Aracınız çalıştıkça akünüzün performansı düşer. Nemli hava ve çamur birleşince, akünün elektronik sisteminde arızalara yol açabilir. Bu nedenle bağlantı bölümlerinde pas ve oksitlenme olup olmadığı ve şarj seviyesinin yeterliliği kontrol edilmelidir.