Taşıtlar için en önemli sistemlerden biri olan frenleme, özellikle motosikletler için hayati önem taşıyor. Uzmanlar, motosiklet satın almadan önce ABS’nin mi (Anti-lock Braking System) veya CBS’nin mi (Combined Braking System) size daha uygun olduğunu bilmek gerektiğini öneriyor. Çalışma sistemi farklı olan bu iki frenlemenin, avantajları da dezavantajları da mevcut.
ABS, kontrollü frenleme sunuyor
Açılımı “Anti-lock Braking System” olan ABS’nin Türkçesi, kilitlemesiz fren sistemi. Kontrollü bir frenleme sunan bu sistem, aracın lastikleri kitlenmeden ve sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmeden yavaşlamasını sağlar. Bunu, tekerleğin kilitlenmesini önlemek için fren basıncını uygun şekilde ayarlaması sayesinde yapar ve motosiklet dengesinin korunmasına yardım eder. ABS sürücünün frenleri sıkma-bırakma işlemini yapmasına gerek kalmadan, motosikletin hızını otomatik olarak yavaşlatır. Kaymayı engelleyen ABS her türlü hız, ağırlık, yol ve hava koşullarında güvenli sürüş sağlar. İngiliz Milletler Topluluğu’nun 2015 yılında yayınladığı rapora göre ABS fren sistemi; kazalardaki ölüm ve yaralanmaları yüzde 31 oranında azaltabiliyor.
ABS ışığı yandığında hemen panik yapmamak gerekir çünkü ABS sistemi arızası dışında; sigorta atması, hız sensörlerinin kirlenmesi veya arızalanması, fren hidroliğinin azalması gibi durumlarda da ABS ışığı yanabilir. Genellikle touring, racing, chopper ve sport tipi motosikletlerde bulunan bu sistemin, frenlerin tam olarak sıkıldığında ve tekerleklerin kaymaya başladığı anda devreye girdiğini de belirtelim.
Görsel Kaynak: bmwwiki.org
ABS’nin avantajları şöyle sıralanabilir:
● Ani fren anında tekerlekler kilitlenmez.
● Frenleme anında kaymayı engeller, kontrollü frenleme sunar.
● Tekerlekler kitlenmediği için ani fren anında düşmeyi engeller.
● Direksiyon hakimiyeti ve güvenli sürüş sağlar.
● Fren balatalarının ömrünü uzatır.
● Motosikletin piyasa değerini yükseltir.
● Bazı modellerde ABS açma-kapama özelliği bulunur.
ABS’nin dezavantajlarına gelirsek:
● Off-road için uygun değildir.
● Elektronik bir altyapısı vardır.
● Arıza durumlarında daha masraflıdır.
Deneyimsiz sürücüler için daha uygun olan CBS
Combined Braking System’ın kısaltması olan CBS’nin Türkçe karşılığı ise kombine fren sistemi. CBS şu şekilde çalışır: Sürüş esnasında arka fren sıkılır, bu sayede ön fren öndeki tekerleğe yüzde 30’luk bir güç uygular ve yavaşlama gerçekleşir. Tek fren kullanabilen motosiklet sürücüleri için daha uygun olan bu sistem, arazi koşulları için uygun olmayabilir. Deneyimli sürücüler yerine motosiklet kullanmaya yeni başlayan sürücüler için daha kullanışlı bir sistemdir. Bunun nedeni de yeni sürücülerin ön ve arka frenlemeyi aynı anda yapma alışkanlığının olmamasıdır. Ani frenleme anında freni tamamen sıkmak, genellikle scooter tipi motosikletlerde bulunan CBS sisteminde güvenli değildir.
CBS’nin avantajları şöyle sıralanabilir:
● Bu sisteme sahip motosikletlerin fiyatı daha uygundur.
● Deneyimsiz sürücüler için daha güvenli bir sürüş sağlar.
CBS’nin dezavantajları ise şöyle:
● Deneyimli sürücüler için kullanışlı değildir.
● Kapatıp açılma özelliği yoktur.
● Arazi koşulları için kullanışlı değildir.
ABS ve CBS frenleme sistemine sahip motosiklet modelleri
ABS frenleme sistemine sahip modeller arasında; Yamaha YZF-R1, Suzuki Hayabusa GSX1300RA, BMW S 1000 RR TR Package, Kawasaki 1400GTR, Aprilia TUONO V4 1100, Harley Davidson CVO Limited, Honda VFR1200X Crosstourer, KTM 1050 ADVENTURE, Suzuki GSX-R1000, Mondial 150 SENTOR gibi motosikletler bulunuyor.
Görsel Kaynak: harley-davidson.com
CBS fren sistemine sahip modeller ise Piaggio Vespa ZX 125, Mondial 125 Drift L, Yuki YB150T-15 Jumbo, Honda Dio gibi scooter tipi motosikletler.
Quick Motosiklet Kaskosu
Motosiklet dünyasının beklediği haber:
Detaylı ilgi için: