Türkiye'de ve dünyada finansal hizmetler sektörü

Türkiye'de ve dünyada finansal hizmetler sektörü

Ülkelerin ekonomilerinde belirleyici olan dinamiklerden biri olan finansal hizmetler sektörü, dünyada olduğu kadar ülkemizde de önemli bir yere sahip. Sigortacılığın da alanı olan finansal hizmetler sektörünü inceliyoruz.

Finans ne anlama geliyor?

Finansal hizmetlere geçmeden önce finansın ne demek olduğuna bakalım. Finans, ihtiyaç duyulan fonların uygun şartlarda sağlanması ve etkin bir şekilde kullanılmasıyla ilgili faaliyetlere deniyor. Kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleri yine finans sektörünün içindedir. Finans kollarına göre üçe ayrılıyor:

● Bireysel finans

Bireysel finans bir bireyin ya da ailenin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım ve kredi konularında verdiği karar ve aktivitelere deniyor. Bu finans türünde kişiyi ya da aileyi maddi belirsizlik ve risklerden koruyor.

● İşletme finansı

İşletme finansı ya da finansal yönetim, bir işletmenin aktiviteleri için fon sağlıyor. Finansal yönetim genellikle kârlılık ve riskin dengelenmesini gerektirirken işletmenin kazancını ve değerini de en yükseğe taşımalıdır.

● Kamu maliyesi

Kamu maliyesi, devlet ve kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan harcamaları ve gerekli giderleri inceleyerek dengelemeye çalışır.

Finansal hizmetler neyi kapsıyor?

Finansal hizmetler, finans sektörünün sağladığı ekonomik hizmetlerin tamamına deniyor. Kredi birlikleri, bankalar, kredi kartı şirketleri, sigorta şirketleri, muhasebe şirketleri, tüketici finansman şirketleri, hisse senedi aracı kurumları, yatırım fonları ve bazı hükümet destekli işletmeler de finansal hizmetleri kapsıyor. 

Finans, işletme ve ekonominin ortak dalı olarak kabul ediliyor.
Finans, işletme ve ekonominin ortak dalı olarak kabul ediliyor.

Finansal hizmetler sektöründe sigortacılık

● Sigorta komisyonculuğu: Sigorta komisyoncuları, müşteriler adına sigorta (genellikle kurumsal mülkiyet ve kaza sigortası) için alışveriş yapar. Son zamanlarda, tüketicilere sigorta hizmetleri için temel fiyat karşılaştırmaları vermek için birkaç web sitesi oluşturulsa da sektörde tartışmalara neden oldu.

● Sigorta aracılığı: Genellikle bireysel sigortalar için çalışan acenteler, sigorta komisyoncuları ve hisse senedi komisyoncuları aracılığıyla bu hizmet sunulur. Sigortacılar, işletmeler için benzer ticari kapsam alanları da sunabilir. Faaliyetler arasında yıllık sigortalar, hayat sigortası, emeklilik sigortası, sağlık sigortası, mülk sigortası ve kaza sigortası bulunuyor.

● Reasürans: Reasürans, sigorta şirketlerinin kendilerini kayıplardan korumak için kendilerine satılan sigortadır.

Türkiye’de finansal hizmetler sektörü

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisine göre ülkemizdeki finansal hizmetler, 2000’li yılların başında yaşanan ekonomik krizden sonra daha aktif hale geldi. Yapılan reformlar yatırımcıların güvenini artırdı ve finans sektörü uluslararası doğrudan yatırımlarda en çok tercih edilen ülke haline geldi. Örneğin Türkiye 2005 yılından günümüze kadar 52 milyar ABD doları yatırım çekti. 

Finans varlıklara, risklere ve geri kazanım oranlarına göre değer kazanır.
Finans varlıklara, risklere ve geri kazanım oranlarına göre değer kazanır.

Finans sektöründe önemli bir ağırlığa sahip bankacılık hizmetleri, tüm finansal hizmetler içinde yaklaşık yüzde 70 payı elinde bulundururken, sigortacılık hizmetleri ve diğer finansal faaliyetler de önemli bir büyüme potansiyeli barındırıyor. Türk sigorta sektörü, diğer ülkelerle kıyaslandığında halen yeterince gelişmemiş bir pazar. Yeni sigorta şirketlerinin kurulması ve Türkiye pazarından pay almasıyla birlikte sigorta sektörü bu potansiyelini faaliyete geçirmiş oluyor.

Dünyada finansal hizmetler sektörü

Finansal hizmetler terimi, kısmen 1990’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Gramm-Leach-Bliley Yasası’nın sonucu olarak ortaya çıktı. Dünyadaki şirketler genellikle finansal hizmetler sektörü için farklı yaklaşımlarda olabiliyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşım finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren bir holdingin bünyesinde sadece finansal hizmetler firmalarını bulundurmasıyken; Japonya’da bir holding finansal hizmetler firmalarını bünyesinde bulundurmak için bu alanda faaliyet göstermek zorunda değil. 

Quick Sigorta Kefalet Sigortası

Kefalet Sigortası Elektronik ihalelerde de geçerli

Quick Sigorta, özellikle Kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyaçlarını karşılayabilmek, bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarına alternatif yaratmak, bu şekilde kredi limitlerinin başka alanlarda kullanılmasını sağlamak üzere reel sektörün elini rahatlatmak adına özel sektöre önemli bir enstrüman kazandırdı.

Türkiye’de bir ilk olarak firmalar ihalelere katılırken teminat mektubu yerine Quick Sigorta Kefalet Sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunabiliyorlar.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kefalet-sigortasi