M’EXPO Center, İstanbul Maltepe’den dünyaya açılan yeni bir kapı ve Türkiye için prestij yaratacak bir proje olarak anılıyor. Asya ile Avrupa arasındaki en önemli fuar merkezlerinden biri olması tasarlanan M’EXPO Center ile istihdam, ekonomi ve turizm alanında canlılık bekleniyor. Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi yaklaşık 1 milyon metrekare alana inşa edilecek. Projenin yatırım bedeli 900 milyon euro olarak belirlendi.
M’EXPO Center dünyanın ticaret merkezi olmaya aday
Ülkemizde fuarların yarısından fazlasına ev sahipliği yapan İstanbul’da 100 bin metrekare kapalı alan sahip tek bir fuar alanı bulunuyor. Fuar alanı yetersizliği yüzünden tam bir fuar şehri haline gelemeyen İstanbul, kapasite sorunu çözüldüğünde ve uluslar arası hizmet standartları sağlandığında Türkiye’nin fuarcılık pastasından alacağı payın 10 katına çıkacağı ön görülüyor.
Maltepe, ulaşım, konum, alan ve vizyon bakımından fuara en uygun yer. Adalar manzarasıyla, ormanlarıyla, E5 ve sahil yolu, demir yolu ve Sabiha Gökçen Havaalanı sayesinde ulaşım açısından ideal bir konumda olan Maltepe, dünyanın ticaret merkezi olma yolunda önemli bir fırsatı yakalıyor. Maltepe’de kurulacak olan M’EXPO Center Avrupa, Asya ve Afrika’nın buluştuğu 150 ülkede 4,5 milyar nüfusu barındıran pazarın en büyük fuar alanı ve en önemli ticari buluşma noktası olmaya aday.
M’EXPO Center beş yıl içinde 200’den fazla fuar ve etkinliğe 20 bin katılımcı firmaya ve 5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaparak Avrupa’nın en büyük 10 fuar alanı arasında yer alacak. 22 bin ortaklık modeline sahip M’EXPO Center, İstanbul’u Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgeleri için önemli bir fuar şehri yapmayı amaçlıyor. Ayrıca ülke ekonomisine yılda 1,5 milyar dolarlık ekonomik katkıda bulunarak, 600 kişiye sürekli istihdam, yılda 20 bin kişiye ise iş imkanı sağlayacağı belirtiliyor. 200 bin metrekareye ulaşacak M’EXPO Center teknolojinin son yenilikleriyle donatılmış, çevre düzenlemesine verilen önemle Türkiye’nin ilk yeşil alanda kurulu fuarı olacak.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a neden M’EXPO Center diye sorduk?
“İstanbul sayısız değerleri ve rekabetçi avantajları ile dünya turizmi ve iş dünyasının en önemli çekim noktalarından biri. İstanbul aynı zamanda Türkiye’de üretilen sanayi üretiminin pazarlaması için dünyaya açılan en önemli vitrinimiz durumunda. Ekonominin katalizörü olan fuarcılık sektörünün ihtiyaçlarının sadece Avrupa yakasındaki yetersiz altyapı ile karşılanması olanaksız hale gelmiştir. Anadolu yakasında çağdaş ve yeterli kapasiteye sahip bir fuar ve kongre merkezi önemli bir ihtiyaçtır. Sanayiye, ticarete, ulaşıma ve iş turizmine büyük değer katacak olan bu proje, İstanbul’un trafiğine de nefes aldıracaktır. Maltepe’ye fuar hayalimdi ama artık Anadolu yakasının, İstanbul’un hatta Türkiye’nin gerçekleşmesini istediği bir projeye dönüştü bundan dolayı çok mutluyum. Bu projeye hep birlikte destek vermeli ve sahip çıkmalıyız sonunda kazanan Türkiye olacak, bizler olacağız.”
M’EXPO Center ile...
● 200 bin metrekare kullanım alanıyla dünyanın en büyük 20 fuar merkezi sıralamasında 14. sırada yer alacak.
● Dev şirketlerinde aralarında bulunacağı marka üreticilerinin Maltepe’deki buluşma merkezi olacak.
● Sabiha Gökçen Havaalanı, TEM Otoyolu, E5 Karayolu, deniz yolu, demir yolu hattı, metro, Marmaray ve hafif raylı sistemle geniş ulaşım rahatlığı sunacak.
● 20 bin kişiye sağlayacağı iş olanağı ile binlerce ailenin yüzü gülecek.
● Ülke ekonomisine yılda 1,5 milyar dolar katkı sağlayacak.
Dünyanın en iyi saklanan sırrı: Fuarcılık
● 600 milyar dolarlık bir sektör
● Yılda ortalama yüzde 8 büyüme
● Gelişmekte olan ülkelere rağbet
● Fuarların düzenlendiği kent ekonomisine katısı sektör cirosunun 10 -12 katı
● Kobilerin en önemli pazarla mecrası
● Uluslararası iş turizminin lokomotifi
● Yatırımın geri dönüşünde rakipsiz
İstanbul, dünyanın ilk beş şehri arasında
Uluslar arası fuar ve i̇ş turizminde kentleri̇n rekabet kri̇terleri̇; tarihi doku, zengin kültürel doku, doğal doku, fuar (M2) ve kongre (koltuk) düzenleme kapasitesi, lojistik avantajlar, uluslar arası uçuş sayısı, yüksek standartlı konaklama kapasitesi, kaliteli ve güvenli alışveriş yeme-içme ve eğlenme olanağı olarak sıralanıyor. İstanbul, bu kriterler baz alınarak yapılan sıralamada dünyadaki ilk beş şehirden biri olarak kabul ediliyor.
2013 yılı veri̇leri̇ne göre dünya fuar endüstri̇si̇
● Dünya fuar endüstri̇si̇ni̇n toplam büyüklüğü 80 mi̇lyar dolar
● Sektörün üretti̇ği̇ toplam katma değer 600 mi̇lyar dolar
● Her yıl düzenlenen fuar sayısı 30 bi̇n
● Yıllık toplam katılımcı sayısı 3 mi̇lyon
● Yıllık toplam sergi̇leme alanı 100 mi̇lyon metrekare
● Yıllık zi̇yaretçi̇ sayısı 260 mi̇lyon
● Toplam sergi̇leme alanı kapasi̇tesi̇ 35 mi̇lyon metrekare