Hızın, verimliliğin ve rekabetin ana kriter olduğu modern şirketlerde çalışanlara “dijital çeviklik” kazandırmak için geliştirilen en başarılı proje yönetim uygulamalarını sizler için inceledik.
Dijital dönüşüm, yalnızca teknoloji kullanımı ve sosyalleşme alışkanlıklarımızı değil aynı zamanda iş yapış biçimlerimizi de doğrudan doğruya etkiliyor. Çok değil bundan sadece 10 yıl önce, her şeyin e-postalar üzerinden ilerlediği iş hayatında bugün, tam teşekküllü proje yönetim araçları sayesinde hata payı neredeyse sıfıra indiriliyor. Aynı zamanda çalışanlara ofise gitmeden çalışma imkanı da sağlayan bu teknolojik araçlar, SaaS yani “hizmet olarak kullanılan yazılımlar” olarak nitelendiriliyor.
Basitlik her zaman kazanır: Trello
Basit kullanıcı ara yüzü ve sosyal ağlardan aşina olduğumuz “akış“ konseptine sahip olmasıyla dünyada en çok kullanılan proje yönetim aracı olan Trello dünya devlerinden KOBİ’lere, küçük çalışma gruplarından start-up’lara kadar birçok farklı grup tarafından rahatlıkla kullanılabilen bir araç. Özellikle kurumsal mesajlaşma uygulaması Slack ile entegre olabilmesi ile çalışanlara büyük kolaylık sağlayan Trello’nun bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi ise pano mantığında çalışan proje sayfaları. Hem mobil cihazlarda, hem tarayıcı üzerinden hem de masaüstü uygulaması sayesinde her türlü bilgisayar ve PC’de çalışabilen Trello, “basitlik her zaman kazanır” mottosunun bir kanıtı gibi!
Her şey dahil: Basecamp
En çok tercih edilen proje yönetim araçlarından biri olan Basecamp, özellikle temiz ve göz yormayan arayüz tasarımı ile dikkat çekiyor. Basecamp’in diğer proje yönetim araçlarından bir diğer önemli farkı ise ekip içi sohbet, görev dağılımı, dökümantasyon ve yapılacaklar listesi gibi unsurları tek çatı altında toplaması. Özellikle reklam ajanslarının, girişimlerin ve orta ölçekli şirketlerin sıkça tercih ettiği Basecamp, proje ya da kullanıcı kısıtlaması olmaksızın her ay sabit bir ücret talep ediyor.
E-postanın pabucunu dama attıran uygulama: Slack
Bir proje yönetim aracından ziyade son derece etkili bir takım içi iletişim aracı olma özelliği taşıyan Slack, özellikle çok sayıda farklı projenin aynı anda yürütüldüğü şirketlerin kullanımı için ideal. Modern tasarımı ve Trello, GitHub vb. birçok sisteme entegre edilebilen bir API’ı bulunan Slack’de işler ”tag” mantığı ile yürüyor. Yani her proje ya da konu için # ikonu ile başlayan bir tag (etiket) açıyorsunuz ve mobilden kullanımı son derece pratik olduğu için e-posta sunucularını boşu boşuna yormamış oluyorsunuz.
Dakikliğe önem verenlere: Asana
Asana, takım içi iletişimi güçlendiren ve en önemlisi de tüm ekip üyelerinin aynı sayfada yer almasını sağlayan bir proje yönetim aracı. Ortak yapılan işin takibini kolaylaştırarak yanlış anlaşılmalardan ve iletişimsizlikten doğabilecek zaman ve iş gücü kaybını en aza indirmeyi amaçlayan Asana işletmelerin verimini artırıyor. Özellikle mühendislik firmalarının sıkça kullandığı bu uygulama, Google Takvimler ile entegre edilebiliyor ve dolayısıyla mobil versiyonda tarih kaçırma riski tamamen ortadan kalkmış oluyor.
Görselliğin gücü adına: Kanban Tool