Zaman ve mekan algınızı altüst edecek bir seyahat: Trans-Sibirya Ekspresi

Zaman ve mekan algınızı altüst edecek bir seyahat: Trans-Sibirya Ekspresi

Trans-Sibirya Ekspresi: Bütün gezginlerin hayallerini süsleyen masalsı bir tren yolculuğu. Bu, dünyanın en uzun demir yolu güzergahında bakın neler var... 

Her şeyin ışık hızıyla tüketildiği bir çağda zamanın ağır ağır aktığı, iklimleri, fotoğraflardan gördüğümüz uzak diyarların anısının bir ömür saklanacağı destansı bir yolculuk bu…

Trans-Sibirya Ekspresi dünyanın en uzun demir yolu. Zamanın koşulları içinde yapımına 1891'de başlanmış ve 1915'te tamamlanmış. Batı Rusya'yı Sibirya'ya, Moğolistan'a ve Çin'e bağlayan yol, yaklaşık 10 bin kilometre.

Trans-Sibirya Ekspresi turu, seçeceğiniz rotaya ve programa göre değişmekle birlikte ortalama iki hafta sürüyor. Bu da dünyanın etrafında atacağınız turun üçte biri demek. Tren yolculuğu Moskova'dan başlayıp Kazan, Ekaterinburg, Novosibirsk, İrkutsk, Baykal Gölü, Ulaan Üde, Ulan Batur derken Vladivostok'ta sona eriyor. Buradan Moskova’ya uçarak eve geri dönebilir ya da tam tersini yapabilirsiniz.

Dünya mirasından dördü bu rotada!  

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan dört önemli noktayı bu rotada bulabilirsiniz.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan dört önemli noktayı bu rotada bulabilirsiniz.

Bu seyahatte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan önemli dört noktayı kapsayan rotada; Baykal Gölü, Kazan Kremlini, Moskova Kremlini ile Kızıl Meydan'ı gezebileceksiniz. UNESCO Somut Olmayan Miras Listesi’nde yer alan Eski İnançlılar kültürünü yakından görme şansınız olacak. Ayrıca pek çok endemik bitki ve hayvan türünü barındıran dünyanın en büyük gölü olan Baykal Gölü’nün keyfini çıkaracaksınız. Başka bir yerde bulamayacağınız mmul balığını yeme şansınız olacak. Obi, Selenga, Angara, Kama ve 3 bin 500 kilometrelik Volga gibi dünyanın en ihtişamlı nehirlerini geçeceksiniz. Ural Dağları’nın eteklerinde dolaşıp, Habarovsk’un el değmemiş doğasına, Moğolistan’ın büyüleyici coğrafyasına, Ulan Batur ve Tonyukuk Anıtı'na, Türklerin, Moğolların, Buryatların, Tatarların, Kazakların izlerine kadar sayısız güzelliği görebileceksiniz.

Yüz yıldır yapılan bu efsanevi tren yolculuğu sırasında sekiz saat dilimi değiştiriliyor. Zaman ve mekan kavramınızı altüst etmeye talip bu yolculukta akıllı telefonlarınızdan uzaklaşacak, sohbet etmeye, kitap okumaya, müzik dinlemeye bolca zaman bulacaksınız.

Konfor konusundaki önceliğiniz, bu yolculuğu belirleyecek temel unsurlardan biri sayılabilir. Bütçeniz düşükse, yerli halkla kaynaşarak seyahat etmeyi bir macera olarak görebiliyor ve konfor beklentinizi minimize edebiliyorsanız oldukça makul fiyatlarla yolculuğu gerçekleştirmeniz mümkün. Yalnız bu durumda, Rusya’dan Çin’e uzanan bu olağanüstü yolculukta, konaklama ve gezi planlarını kendiniz organize etmeniz gerekiyor.

Tur organizasyonlarından birini tercih ederseniz, daha güvenli ve konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.
Tur organizasyonlarından birini tercih ederseniz, daha güvenli ve konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konfor mu macera mı?

Yola tur organizasyonlarından biriyle çıkmayı tercih ederseniz, onlar daha güvenli ve konforlu bir seçenek sunuyorlar. Türkiye'den Fest Travel, Gruppal veya Antonina Turizm, İngiltere'den ise Russia Experience, deneyimli firmalardan. Uçak biletleri ve vize masrafları dışında iki kişilik bir kompartıman için minimum 13.500 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Ama karşılığında Golden Eagle Trans-Siberian Express’te sizin için her şey düşünülmüş ve planlanmış oluyor.

Trende altın ve gümüş vagonlar olarak iki ana kategori bulunuyor. Bu vagonlarda ranza tipi iki yataklı kompartımanların her birinde duş, tuvalet, kasa, klima ve filmlerinizi izleyebileceğiniz bir LCD ekran var. 24 saat boyunca ücretsiz şişe suyu, çay, kahve, atıştırmalık ikramı da yapılıyor.

Trende ufak bir kitap ve DVD/CD koleksiyonu bulunan, piyano ve gitar dinletilerinin sunulduğu ayrı bir bar vagon var. Yemeklerde içeceğiniz alkollü içkiler ücretsiz. İnsanı şımartan bu ikramların yanında yemek ve gezi organizasyonlarındaki özen de yolculuğu unutulmaz kılacak detaylardan.

Yeme-içme ziyafeti 

Burada, film setini andıran otantik otellerde konaklama şansınız olacak.
Burada, film setini andıran otantik otellerde konaklama şansınız olacak.

Baykal Gölü’ne nazır mangal, gezilen şehirlerdeki lokantalarda yenen yerel yemekler, tren yemekhanesinde özenle hazırlanan öğünler, bozkırda yapılan piknikler… Görüleceği gibi yolculuğun önemli bir kısmı da yemek-içmek üzerine. Büyük Budapeşte Oteli film setini andıran otantik otellerde konaklamak da cabası.

Dört mevsimde geçen bir masal

Yolculuğu kışın yapmak, daha ucuz ve büyüleyici olacaktır.
Yolculuğu kışın yapmak, daha ucuz ve büyüleyici olacaktır.

Yolculuk esnasında geçirilecek ‘boş zaman’ da gözünüzü korkutmasın. Rusça öğrenmekten müze gezmeye, trekking yapmaktan müzik dinletisine ya da film gösterisine katılmaya kadar pek çok etkinlik var katılmak isteyebileceğiniz.

Yola çıkmak için en ideal mevsim olarak mayıs-eylül arası öneriliyor. Zira tahmin edebileceğiniz gibi Sibirya oldukça soğuk. Ama kışın yola çıkmaya karar verirseniz yolculuk daha ucuza gelebilir ve hatırası karlarla kaplı bir coğrafyadan geçeceğiniz için daha iz bırakıcı olabilir.

Velhasılıkelam, şimdiye dek pek çok yolculuğa çıkmış olabilirsiniz ama muhtemelen hiçbiri Trans Sibirya Ekspresi’nin anısı kadar torunlarınıza anlatmaya değer olmayacak.