Yıllar yıllar önce yayımlanan ve hala alkışlanan Türk dizileri

Yıllar yıllar önce yayımlanan ve hala alkışlanan Türk dizileri

Bizimkiler, Süper Baba, Aşk-ı Memnu, İkinci Bahar, Sıdıka, Avrupa Yakası… Onlar 90’lar ve 2000 başlarının en çok izlenen ve en iyi Türk dizileri. IMDb puanları da çok yüksek olan bu diziler, hala online platformlardan takip ediliyor ve tekrar tekrar izleniyor.

https://www.quicksigorta.com/seyahat-sigortasi
https://www.quicksigorta.com/seyahat-sigortasi

Bizimkiler 

Uğurtan Sayıner’in canlandırdığı Cemil karakterinin ünlü "Benim adım Cemil" ve "Sevim koş" repliklerini bilmeyen veya sosyal medyada görmeyen yoktur. Listemize, 1989-2002 yılları arasında yayınlanan ve hala Cemil ile anılan Bizimkiler’den başlıyoruz. Ercan Yazgan, Halit Akçatepe, Hikmet Körmükçü, Erdal Özyağcılar gibi oyuncuları izlediğimiz dizi; İstanbul’da bir apartmanda yaşayanların hikayesini anlatıyor. 15 sezon süren dizinin senaristi olan Umur Bugay, 1976 yapımı, Kemal Sunal’ın oynadığı ünlü Kapıcılar Kralı filminin de senaristiydi. Bugay’ın bu filmdeki karakterleri geliştirerek Bizimkiler’i yazdığı, yani filmin esin kaynağı olduğu biliniyor.

Süper Baba

Başrolünde Şevket Altuğ’u izlediğimiz, Bana Bir Masal Anlat Baba şarkısını Oya Küçümen’in sesinden dinlediğimiz, Çengelköy’de ve Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi’nde gezindiğimiz sıcacık bir dizi Süper Baba. Bir babanın boşandıktan sonra üç çocuğuyla birlikte sürdürdüğü zorlu, hüzünlü, umut ve aşk dolu yaşama odaklanan dizi, 1993-1997 yılları arasında, 137 bölümle seyircilerle buluştu.

Sıdıka 

Hasibe Eren’in canlandırdığı Sıdıka karakterinin, hiç anlaşamadığı baskıcı ailesiyle ilişkisini anlatan dizi; 1997-2003 yılları arasında üç sezon olarak yayımlandı. Dizinin kadrosunda Füsun Demirel, Ali Erkazan ve geçtiğimiz ocak ayında kaybettiğimiz Ayla Algan gibi ünlü oyuncular yer alıyor. Komik, günlük tutan, ailesinin bulduğu eş adaylarından kaçan, okula gönderilmeyen, kitap okuyarak kendini ve hayal dünyasını geliştiren Sıdıka; hala çok sevilen dizi karakterlerinden biri. Politik ve sosyal olaylara gönderme yapan dizi izlenmeye devam ediyor ve hakkında Ekşi Sözlük’te sayfalarca yorum bulunuyor.

İkinci Bahar

Şimdi de İstanbul’ın otantik semti Samatya’da çekilen dizi İkinci Bahar’a geçiyoruz. Şener Şen, Türkan Şoray, Özkan Uğur, Devin Özgün Çınar gibi isimleri izleme şansı sunan İkinci Bahar, 1998-2001 yıllarında televizyon ekranlarındaydı. Üç sezon süren dizi, Ali Haydar’ın ve sahibi olduğu kebapçıda çalışmaya başlayan Hanım karakterinin birbirlerine olan aşkını ve ikinci baharlarını anlatıyor. Hem aile hem mahalleli arasında geçen hikayelere de odaklanan İkinci Bahar, tekrar tekrar izlenen dizilerden biri.

Avrupa Yakası

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, dizinin tam 20 yıl önce yayımlandığı konuşuldu ve paylaşımların altı övgülü yorumlar ile doluydu. Gülse Birsel’in projesi olan Avrupa Yakası dizisi birbirinden orijinal karakterleriyle kahkahaların kaynağı oldu. Hala en çok izlenen dizilerden biri olan, Sütçüoğlu ailesi ve çevresinde gelişen eğlenceli olayları ele alan Avrupa Yakası, 2004-2009 tarihlerinde televizyon seyircisinin bir numarasıydı. Gazanfer Özcan, Gülse Birsel, Levent Üzümcü, Hümeyra, Ata Demirer, Engin Günaydın, Hasibe Eren, Sarp Apak gibi önemli oyunculardan oluşan dev kadrosuyla da sevilen dizide; Nuri Alço, Nurhan Damcıoğlu, Şebnem Sönmez, Teoman, Öner Erkan ve Seyfi Dursunoğlu gibi önemli isimler konuk oyuncu olarak yer aldı.

Aşk-ı Memnu

Sıkı bir hayran kitlesine sahip, üstelik Z kuşağının bile repliklerine kadar ezberleyerek takip ettiği Aşk-ı Memnu’dan bahsetmeden olmaz. Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı kitabından uyarlanan dizi, ilk önce Müjde Ar’ın başrolüyle 1975 yılında TRT için çekildi. Tabii ki aradan yıllar geçip bu kadar başarılı bir uyarlamanın yapılacağını kimse beklemiyordu. Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu imzasını taşıyan dizi, 2008-2010 yılları arasında izleyicileri ekrana kilitledi. Halen yaz aylarında tekrar bölümleri yayımlanan, video paylaşım sitelerinde tekrar tekrar izlenen Aşk-ı Memnu; geçtiğimiz yıl Bihter adıyla yeniden uyarlandı ve sonuç hayal kırıklığı oldu. Ziyagil köşkünde geçen entrika, tutku, yalan dolu bir hayatı, Bihter ve Behlül karakterlerinin yasak ilişkisinin temelinde anlatan dizinin başrollerinde; Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Nebahat Çehre, Hazal Kaya, Zerrin Tekindor, Selçuk Yöntem yer alıyordu.

Fotoğraflar ve kaynak:

www.imdb.com