Yeniliğin ve heyecanın hiç bitmediği yeni bir spor: Teqball

Yeniliğin ve heyecanın hiç bitmediği yeni bir spor: Teqball

Masa tenisinin yüksek temposu ile futbolun bedensel kıvraklığını bir araya getiren Teqball yani masa futbolu, dünya genelinde kitlelere yayılmaya devam ediyor.

Futbol oyuncularının tekniklerini geliştirmek için duvara karşı ya da başka bir oyuncuyla karşılıklı olarak tenis kortlarında yaptıkları antrenmanları bilirsiniz. İşte masa tenisi ve futbol unsurlarını birleştiren yeni bir spor olan Teqball (masa futbolu) fiziksel zorlayıcılığı ve eğlenceli akışı ile gerek profesyonel atletlerin gerekse sporsuz yapamayan amatörlerin meraklarını cezbediyor.

Teqball’un ortaya çıkış öyküsü

Teqball’un özel tasarımlı patentli masası hem oyun hem de seyir zevkini arttırıyor.
Teqball’un özel tasarımlı patentli masası hem oyun hem de seyir zevkini arttırıyor.

2012 yılında Macaristan’da ortaya çıkan bu ilginç spor; kum, salon ve dış mekan zeminleri olmak üzere birçok farklı zeminde oynanabiliyor ki bu da yayılmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden de sadece on yıllık bir geçmişi olmasına rağmen Teqball’un halihazırda 100 ülkede 122 tane resmi federasyonu bulunuyor.

Güncel verilere göre 2000’in üzerinde resmi kulübe kayıtlı 5000’den fazla lisanslı oyuncusu bulunan Teqball adına şimdiye dek 2017, 2018, 2019 yıllarında olmak üzere 3 resmi dünya şampiyonası düzenlendi.

Teqball sporda cinsiyet ayrımlarını kaldırıyor

2019 Teqball Dünya Şampiyonası’nda kadın ve erkek sporcular şampiyonluk kürsüsünde beraber görülüyorlar.
2019 Teqball Dünya Şampiyonası’nda kadın ve erkek sporcular şampiyonluk kürsüsünde beraber görülüyorlar.

Yenilikçi hamleleriyle spor dünyasına yeni bir vizyon katan Teqball’u diğer sporlardan ayıran bir diğer özelliği ise erkek sporcularla kadın sporcuları klasmanlarla birbirinden ayırmaması. Bu da demek oluyor ki Teqball oynayan bir kadın sporcu, resmi bir müsabakada erkek bir sporcuyla karşı karşıya gelebileceği gibi, double (çift) veya takım müsabakalarında kadın ve erkek sporcular yan yana mücadele edebiliyor.

(Unutmadan belirtelim cinsiyet ayrımı yapılmaksızın Teqball oyuncularına “Teqer” ismi veriliyor)

Toplumsal cinsiyet rolleri açısından önemli bir adım olan bu ayrımın kaldırılmasının, gelecek yıllarda diğer takım sporlarına da ilham vereceği öngörülüyor.

Nasıl oynanıyor?

TEQBALL - Teqball World Championships 2019, Budapest (Full Highlights)

Ülkemizde masa futbolu olarak tanınan Teqball, masa tenisi masasını andıran özel tasarımlı kıvrımlı bir masada (Teq table) oynanıyor. Oyuncuların durduğu kısımlarının yere doğru kıvrımlı şekilde tasarlandığı masa, oyuna heyecan katarken hem de oyuncuların ayak vuruşları ile masa seviyesine erişebilmesine imkan tanıyor.

Futbolda olduğu gibi ayak, diz, kafa ve göğüs vuruşlarının serbest olduğu Teqball’da tıpkı futbolda olduğu gibi topa elle temas etmek yasak. Yine oyun boyunca masaya temas etmek de faul olarak kabul ediliyor. Bu kurallar tıpkı teniste ve futbolda olduğu gibi hakemlerle denetleniyor.

Hem tek hem de ikili takımlar halinde oynanabilen Teqball’un en temel kuralı, topa en fazla üç defa dokunarak karşıya geçirmek. Bunu yaparken oyunculardan, topa vücutlarının bir bölgesiyle maksimum bir defa dokunmaları bekleniyor.

Yapay zeka ve sanal Teqball hakemleri yolda

Şu anda lisanslı ve özel eğitimlerden geçmiş Teqball hakemleri tarafından yönetilen Teqball müsabakalarının yakın gelecekte yapay zeka yazılımları ile geliştirilen; hareket sensörleri ve üst düzey görüntü işleme teknolojilerinden faydalanan sanal hakemlerle yönetilmesi bekleniyor. Sporun dünya çapındaki yaygınlığını arttıracağı beklenen bu hamle FITEQ (Uluslararası Teqball Federasyonu) tarafından destekleniyor.