Yaza veda ama dondurmaya devam

Yaza veda ama dondurmaya devam

Eskiden sadece yaz aylarında tüketebildiğimiz dondurma artık her mevsim yenebiliyor, üstelik sağlığa da oldukça faydalı olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. İstanbul’un dört mevsim açık en lezzetli dondurmacılarını sizler için gezdik ve kışın dondurma yemekten korkanlar için Beslenme Uzmanı Gonca Güzel’den tavsiyeler aldık. 

Dondurma doğalsa, her mevsim yenir

Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, doğal ve hijyenik koşullarda hazırlanmış dondurmanın, her mevsim çekinmeden yenebilecek hafif ve sağlıklı bir tatlı olduğunu söylüyor. Tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlatıyor: “Dondurmanın doğal süt ve taze meyvelerle elde yapılmış olması önemli. Dondurma karbonhidrat içeriğinin yüksek olması sebebiyle iyi bir enerji kaynağıdır. 1 porsiyonunda 15 gram karbonhidrat, 7 gram yağ, 2 gram protein bulunur ve ortalama 137 kaloridir. Vitamin ve mineral açısından zengin, kalsiyum ve fosfor içeriği yüksektir. A,C,D,E ve B6, B1, B12 vitaminlerini barındırır. Dondurma yağ bakımından da yüksek içeriklidir. Özellikle bol sütlü ve çikolatalı dondurmalar yüksek yağ oranına sahiptir. Meyveli olanları daha az yağlıdır. Sütten yapıldığı için laktoz içeren dondurma bazı insanlarda intolerans yaparak, sindirim problemlerine neden olabilir.”

Dondurmanın soğuk havada vücut ısısını düşürdüğü ve bu nedenle hasta edebileceği algısının geride kaldığını söyleyen Güzel, “Aslında soğuk havada yediğimiz dondurmalar içinde bulunan kaloriden dolayı tam tersine vücut ısımızı yükseltmektedir. Ayrıca kışın yenen dondurma vücudumuzun bağışıklık sistemini ve direncini güçlendirir. Hatta bademciklerde bakteri üremesini engeller” diyor. 

İSTANBUL’UN DONDURMA ROTALARI

Anadolu’nun iksiri: Dondurmacci

Yaşı 40’ın üzerinde olanlar hatırlar. Eskiden mahallerde arabasıyla dolaşan dondurmacılar vardı. Çocuklar sıcak yaz günlerinde kulakları yolda dondurmacı nidasını beklerdi: Dondurmacciii! Bu sesten ilham alarak bir araya gelen birkaç dondurma sever arkadaşın kurduğu şirketin adıdır Dondurmacci. Anadolu’nun yüzyılların süzgecinden geçerek ortaya çıkardığı lezzet ve aromaları günümüz teknoloji ve bilgisiyle yoğurarak, tamamen doğal dondurmalar üreten Dondurmacci, Isparta’nın gülü, Çeşme’nin sakızı, Bodrum’un mandalinası, Antep’in fıstığı, Giresun’un fındığı, Datça’nın bademi, Antalya’nın portakalı, Bursa’nın şeftalisi, vişnesi, çileği ve Maraş’ın sahlebini doğal sütle buluşturarak adeta bir iksire dönüştürüyor. Fiyatlar: Topu 2, 4, 5 TL- kilosu 65 TL

Adres: Fenerbahçe Mahallesi, Bağdat Cd. No:344, 34738 Kadıköy/İstanbul

Telefon: 0216 467 34 80

Balkan ve Maraş esintisi: Efendiler Dondurma

1950’de Hırvatistan’da kurulan Efendiler Dondurma, İstanbul’daki ilk şubesini 1958 yılında Moda’da açtı. Ardından Acıbadem, Göztepe, Suadiye, Bostancı şubeleri devreye girdi. Uzun yıllar nokta yerlerde hizmet veren Efendiler Dondurma, 30 yıldır da Maltepe’de faaliyet gösteriyor. Dondurmacılığı amcaları Necmettin ve Burhanettin Efendilerden öğrendiğini söyleyen Abdullah Efendiler, yarım asırdan fazla bir zamandır büyümeyi düşünmeden dondurmacılık yaptıklarını, büyüdüklerinde ise dondurma lezzetinin ve kalitesinin ister istemez değişeceğini dile getiriyor. Tamamen eski yöntemlerle doğal, şeker oranı çok düşük ve gerçek meyveler kullanılarak yapılan Efendiler Dondurma, Balkanların geleneksel tadını, Maraş dondurmasıyla birleştiriyor. Zencefilli, portakallı, yoğurtlu, ekşili elmalı ve tarçınlı dondurmaları en çok sevilenler arasında yer alıyor. Dondurmanın yanı sıra Balkan tulumbası ve baklavasını da mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Fiyatlar: Topu 2 TL - kilosu 40 TL

Adres: Yalı Mahallesi Mahallenin Muhtarları Sok. No: 13 Maltepe / İstanbul

Tel: 0216 383 30 30

Cumhuriyet tarihinden bir lezzet: Zeynel Muhallebicisi

Bir asra yakındır, ağızlarımızı tatlandıran Zeynel Muhallebicisi, değerinden hiçbir şey kaybetmeyen bir marka olarak günümüze gelmeyi başarmış. Yugoslavya’dan İstanbul’a göç eden iki kardeşin başarı hikayesidir Zeynel Muhallebicisi. Cumhuriyet tarihinin kök salmış geleneksel sütlü tatlıları ve dondurmaları ile vazgeçilmeyen bir lezzet olmuş. 1920’li yıllarda Zeynel Bölükbaşı’nın evde elle çevirme usulü yaptığı ve sandalla yalı sakinlerine sattığı dondurmalar kısa sürede tutkuya dönüşmüş. Zaman içinde sandaldan kıyıya çıkmış ve 1948 yılında İstinye - Emirgan Caddesi’nde ilk Zeynel Muhallebicisi açılmış. Ankaralıların özlemi ise 1996 yılında Tunus Caddesi’nde açılan şube ile sonlanmış. Dondurmaları kadar sütlü tatlılarıyla da meşhur olan Zeynel Muhallebicisi en çok meyveli dondurmalarıyla tanınıyor. Fiyatlar: Topu 4 TL - kilosu 60 TL.

Adres: Atatürk Mahallesi Girne Caddesi No:3/B Ataşehir İstanbul

Tel: 0216 456 52 90 

Bebek akşamlarının mutluluk kaynağı: Bebek Mini Dondurma

Eskiden Bebek’te yazın geldiğini Mini Dondurma açıldığında anlardınız. Bebek sahilinde yapılan yürüyüşlerde önünde mutlaka mola verir, damla sakızlı, bal bademli, kestaneli, muzlu ve limonlu dondurmalarından yiyebilmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalırsınız. Bu arada sevdiklerinizle sohbet etmekte ayrı bir keyiftir. Kısacası Bebek’te yaz akşamlarının mutluluk kaynağıdır Bebek Mini Dondurma. Özel güllü lokumlu dondurması en çok tercih edilen çeşitleri arasında yer alır. Mini Dondurma ürünleri tamamen doğal malzemelerden yapay tatlandırıcı kullanılmadan üretiliyor, gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Fiyatlar: Topu 3 TL - kilosu 50 TL.

Adres: Cevdet Paşa Cad. No: 38/A çocuk Büro Amirliğinin Karşısı Bebek Mah. Beşiktaş

Tel: 0212 257 10 70

Damak çatlatan lezzet: Cremeria Milano

İtalyan Benucci ailesinin kurduğu Cremeria Milano 100 çeşit dondurma seçeneğiyle İtalyan dondurmasının Türkiye’deki en iyi temsilcisi. Gerçek süt, doğal yumurta, krema ve taze meyvelerle hazırlanan İtalya’nın geleneksel dondurmalarını mutluluk hormonuna dönüştürmeyi başarmış damak çatlatan lezzetlere sahip bir mekan. 1930’lu yılların İtalya’sının geleneksel yöntemleriyle üretilen dondurmalar tamamen doğal ürünlerden yapılıyor. Misket gofretli ve alkollü dondurmaları en çok tercih edilenler arasında. Fiyatlar: Topu 7 TL- kilosu 70 TL.

Adres: Asmalımescit Mah: 164/A İstiklal - Beyoğlu

Tel: 0212 245 50 64

Yeşilköy’ün olmazsa olmazı: Yeşilköy Roman Dondurmacısı

1970 yılında Yeşilköy’ün ilk dükkanlarından biri olarak faaliyet göstermeye başlayan Yeşilköy Roman Dondurmacısı, uzun yıllara dayanan tecrübesi, doğal ve değişmeyen lezzetiyle her türlü övgüyü hak ediyor. 50 yıla yakın bir zamandır tarihi bir binada güler yüzlü personeli ve sıcak atmosferiyle Yeşilköy’ün en popüler ve uğrak mekanlarından biri olarak hizmet veriyor. Yeşilköy Roman Dondurmacı, tamamen doğal, katkı maddesiz ve el yapımı dondurmalar üretiyor. Yaz kış Yeşilköy’ün güzel sokaklarında yürürken uğranacak yol üstü duraklarınızdan biri olacağını garanti ediyoruz. Fiyatlar: Topu 3 TL - kilo 50 TL.

Adres: Yeşilköy Mahallesi, İstasyon Caddesi, No 40, Bakırköy İstanbul

Tel: 0212 573 91 92