Türkiye’nin en ilginç 10 mimari eseri

Türkiye’nin en ilginç 10 mimari eseri

Eğer aktif bir Instagram ve sosyal medya kullanıcısıysanız, eminiz Prag’daki dans eden evi ya da Sydney Opera Binası’nı görmüşsünüzdür. Şimdi ise sırada Türkiye’deki ilginç mimari eserler var, çevrenize daha dikkatli bakmanın vakti geldi! 

Florya Atatürk Köşkü

Mimar Seyfi Arkan tarafından tasarlanıp 1935 yılında tamamlanan Florya Atatürk Köşkü, Türk mimarisinde modern mimarinin ilk örneklerinden biri sayılıyor. Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde, henüz çok genç olan Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyo-kültürel modernleşme sürecinde dönemin sembollerinden biri olan köşk, konumu sebebiyle halkın denize girmesini cesaretlendirirken Mustafa Kemal’in de halka yakın olmasını sağlamıştı. Yapı bugün müze olarak kullanılıyor.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı’na 100 katlı merdivenle çıkılıyor.
Sümela Manastırı’na 100 katlı merdivenle çıkılıyor.

Modern eserler farklı tasarımlarıyla dikkat çekerken gizemini hala koruyan Sümela Manastırı’nın yerini hala hiçbir bina tutamıyor. Tarihinin Ayasofya’dan bile eskiye dayandığı söylenen, matematiksel denklemlerinin hala bir gizem olarak kaldığı, 100 basamaklı merdivenle çıkılabilen Sümela Manastırı; sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en ilginç yapılarından biri. Manastıra su getiren kemerler ve dağın oyulmasını gerektiren yapılar, manastırın yapıldığı dönem düşünüldüğünde kesinlikle bir mühendislik harikası. Tabii bir de deniz seviyesinden 1400 metre yüksekte olması onu daha da ilginç kılıyor.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı turistlerin ziyaret ettiği popüler eserlerden biri.
Yerebatan Sarnıcı turistlerin ziyaret ettiği popüler eserlerden biri.

M.S. 542'de Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan ve dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan, 1987 yılında temizlenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ziyarete açılmıştı. Geçtiğimiz yıl kapsamlı bir restorasyona giren sarnıç, turistlerin İstanbul’da ziyaret ettiği en popüler tarihi eserlerden biri. Aynı zamanda mimarisiyle Türkiye’deki en özel eserlerin başında geliyor.


YAKIN TARİHTE MODERN ÇİZGİLER BİRBİRİYLE YARIŞIYOR


Sancaklar Camii

Emre Arolat Architects tarafından tasarlanan camii İstanbul Büyükçekmece'de bulunuyor. Karmaşadan uzak kırsal bir noktadaki bu camiye girildiği anda dünyayı arkanızda bırakarak manevi bir deneyim yaşayabileceğiniz bir ortama adım atmış oluyorsunuz. Basit bir mağara gibi inşa edilen cami modern yeraltı eserlerinden biri sayılıyor.

Timsah Arena

View this post on Instagram

İyi geceler #Bursaspor ailesi 🐊

A post shared by 16 Numara | Bursaspor (@16numara) on

Bursaspor’un simgesi olan timsah, yenilenen stadyum için de ilham kaynağı oldu. Uluslararası birçok spor kaynağının da haber olarak paylaştığı stadyum, görünümüyle Türkiye’nin en ilginç mimari eserlerinden biri olmayı başardı.

Kristal Kule 

Bu binanın görünümü baktığınız yöne göre değişiyor.
Bu binanın görünümü baktığınız yöne göre değişiyor.

ABD’li mimarlık şirketi Pei Cobb Freed & Partners ve Has Mimarlık ortaklığında tasarlanan Kristal Kule'nin yapımı geçtiğimiz yıllarda tamamlandı. 168 metre yüksekliğiyle Kule, İstanbul’daki Levent semtinin en ilginç eserlerinden biri. Bu kulenin en tatlı özelliği, baktığınız yöne göre görünümünün değişmesi.

Antalya Expo Kulesi

Kule; açık ve kapalı seyir katları, perfore cephesi ve konveks formu sayesinde güneş ışığına karşı muhteşem bir korumaya sahip.
Kule; açık ve kapalı seyir katları, perfore cephesi ve konveks formu sayesinde güneş ışığına karşı muhteşem bir korumaya sahip.

NİTA Mimarlık tarafından tasarlanan proje, 2014 yılında düzenlenen bir yarışmada birinci olup hayata geçirildi. “Çiçek Çocuk” temalı kule, hem Antalya’yla uyum içinde hem de oldukça evrensel bir mesaj verebiliyor. Kule açık ve kapalı seyir katları, perfore cephesi ve konveks formu sayesinde güneş ışığına karşı muhteşem bir korumaya sahip. Güçlü ve sade çizgileri aynı anda ifade edebilen Antalya Expo Kulesi, yapımından bu yana şehrin sembollerinden biri haline geldi.

Kanyon

Kanyon; konut, AVM ve ofis özelliğiyle melez bir yapı.
Kanyon; konut, AVM ve ofis özelliğiyle melez bir yapı.

İstanbul’da bir alışveriş merkezi ne kadar ilginç olabilirse, Kanyon o kadar ilginç. Mevsimsel değişikliklere maruz kalmadan, sanki alışveriş merkezinde değil de çok sevdiğiniz bir cadde de geziyormuşsunuz hissi veren Kanyon, ABD’li mimarlık şirketi Jerde Partnership ve Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı. Konut, AVM ve ofis özelliğiyle melez bir yapı olan Kanyon, yapısı gereği İstanbul’daki en ilginç mimari eserlerden biri.