Trakya’da motor macerası

Trakya’da motor macerası

İstanbul’a yakınlığı, güvenli ve kolay bulunur rotalarıyla Trakya şehirleri, hem yeni motorcular hem de kısa bir motor tatili düşünenler için ideal bir seçim.

Motor tutkusu sizde yeni başladı diyelim. İlk motorunuzu aldınız, İstanbul’da küçük geziler yaptınız, motor kullanımıyla gelen özgürlüğün tadına vardınız ve sırada şehir dışı gezilere çıkmak var. Çok uzun yollara çıkmadan daha kısa bir yol tecrübesine sahip olmak istiyorsanız ilk tercihiniz Trakya yollarına düşmek olmalı.

İstanbul’un komşusu Trakya şehirleri, doğal güzellikleri, rahat yolları ve daha önce tecrübe edilmiş rotalarıyla yol maceraları için biçilmiş kaftan. 

Trakya’ya yapacağınız motor gezileri için en çok kullanılan ve tercih edilen rotaları araştırdık.

Yalıköy

Yalıköy İstanbul’a 55 km uzaklıkta.
Yalıköy İstanbul’a 55 km uzaklıkta.

Trakya motor rotalarında İstanbul’a en yakın ve ulaşımı en kolay yer Yalıköy. Özellikle yeni motor almış ve hiç uzun yol yapmamış olanlar için İstanbul’a sadece 55 km uzaklıktaki Kırklareli sınırına yakın, Çatalca’nın bu güzel sahil beldesi ideal bir seçim.

İstanbul Mahmutbey Gişeleri’nden Çatalca Sapağı’na girerek köye ulaşabiliyorsunuz. E-5 karayolunu kullananlar ise Çatalca Subaşı yolunu takip edebilirler. Yalıköy eski bir Rum balıkçı köyü. Çok sayıda Rum, Makedon ve Arnavut vatandaşımızın yaşadığı bu belde, 12 km’lik nefis sahil şeridi dışında ormanları ve gölleri ile de ünlü.

Yalıköy’ün en önemli özelliği turizmin çok da gelişmemiş olması. Bu durum dezavantaj gibi gözükse de özellikle doğaseverler ve gezginler için bulunmaz bir nimet. Otel ve pansiyonların azlığından dolayı pek kalabalık değil. Dolayısıyla belde son derece temiz ve bakir. Tabii otel ve pansiyon gibi lokantalar da oldukça az sayıda. Bulabildiğiniz restoranlarda Karadeniz’in balık çeşitlerini tatmanız mümkün. Yalıköy’de kamp alanları da mevcut. Motosikletinizi park edip deniz kıyısına yakın kamp alanlarında kalabilir ve geceyi buranın huzurlu ortamında geçirebilirsiniz.

İğneada

Motorunuzla yaklaşık dört saat süren bir yolculukla İğneada’ya ulaşabiliyorsunuz.
Motorunuzla yaklaşık dört saat süren bir yolculukla İğneada’ya ulaşabiliyorsunuz.

İğneada, İstanbul’a 220 km uzaklıkta Kırklareli’nin cennet bir beldesi. Motorunuzla yaklaşık dört saat süren bir yolculukla İğneada’ya ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’dan yola çıkıp otobandan Çerkezköy girişinden Saray İlçesine, sonrasında Vize, Poyralı ve Demirköy istikametlerini takip ediyor ve İğneada’ya ulaşıyorsunuz. Bu rotada en çok dikkat etmeniz gereken yol, Poyralı’dan sonra başlıyor. Bu yol kesiti oldukça dar ve virajlı. Bu bölümde çok dikkatli sürüş yapmak gerekiyor.

Karadeniz kıyısında ve Bulgaristan sınırına yakın bir konumda bulunan İğneada’nın görülecek ve ziyaret edilecek birçok yeri var. İğneada’da koruma altında olan yedi adet göl bulunuyor. Ayrıca Karadeniz kıyısında 20 km uzunluğunda çok güzel bir kumsala da sahip. Yaz aylarında denize girip güneşlenmek için bulunmaz bir mekan. Ayrıca bahar ve kış aylarında kendinizi dinlemek ve sakinlik arıyorsanız İğneada ve çevresi tam istediğiniz olanakları sağlıyor.

Trakya Bölgesi’nin en ünlü güzelliklerinden biri ise İğneada Longoz Ormanları. Bu özel ekosistemin tüm dünyadan hayranları ve ziyaretçileri var. İğneada’yı motorunuzla ziyaret ettiyseniz Longoz Ormanları’nı mutlaka görün.

İğneada gezinizin sonunda, Karedeniz’in en batısındaki Fransız Feneri olarak da bilinen İğneada Feneri’ni ziyaret edebilir ve güneşin batışını buradan izleyebilirsiniz.

Şarköy-Mürefte

Bu rota üzerinde Karıştıran Mevkii’ne dikkat etmek gerekiyor. Bu yolda çok keskin ve tehlikeli virajlar var.
Bu rota üzerinde Karıştıran Mevkii’ne dikkat etmek gerekiyor. Bu yolda çok keskin ve tehlikeli virajlar var.

İstanbul’a yakın ve keyifli motosiklet güzergahlarından biri de Şarköy-Mürefte rotası. E-5 karayolunu takip ederek ve İstanbul sahil şeridini bırakmayarak, Tekirdağ’ın merkezine, sonrasında Karıştıran Mevkii’ne ulaşıp önce Şarköy’e ve sonunda komşusu Mürefte’ye ulaşabilirsiniz. Bu rota üzerinde Karıştıran Mevkii’ne dikkat etmek gerekiyor. Bu yolda çok keskin ve tehlikeli virajlar var.

230 kilometrelik yolu yaklaşık üç saatte tamamlayabilirsiniz. Bu yönüyle Şarköy-Mürefte rotası günübirlik olarak yapılıp akşamüstü İstanbul’a dönülebilir. Ancak aceleniz yoksa hem Şarköy hem Mürefte son derece keyifli zaman geçireceğiniz sahil beldeleri arasında. Uygun fiyatlara sahip otelleri ve deniz manzaralı kamp alanlarıyla çok keyifli bir hafta sonu tatili geçirebilirsiniz.

Kıyıköy

Otoyoldan Edirne yönüne giderken, Çerkezköy sapağından girerek Saray İlçesine ulaşıyorsunuz.|Fotoğraf: Cenk Ertekin
Otoyoldan Edirne yönüne giderken, Çerkezköy sapağından girerek Saray İlçesine ulaşıyorsunuz.|Fotoğraf: Cenk Ertekin

İstanbul’a çok yakın ve günübirlik gidip dönebileceğiniz bir başka motor rotası Kıyıköy. İstanbul-Kıyıköy arası sadece 160 kilometre. Rotası ise son derece basit. Otoyoldan Edirne yönüne giderken, Çerkezköy sapağından girerek Saray İlçesine ulaşıyorsunuz. Saray’dan hemen sonra Kıyıköy tabelalarını takip ederek bu güzel beldeye iki saatte ulaşabiliyorsunuz.

Trakya’nın Karadeniz sahillerindeki en güzel yerleşim bölgelerinden Kıyıköy; düzenli, tertemiz köy evleri, birbirinden güzel balık yemekleri ve nefis manzarası ile kat ettiğiniz yola değecek bir belde.

Kıyıköy’e günübirlik bir plan yaptıysanız bu planınızdan vazgeçmeyi de göze almalısınız. Çünkü göreceğiniz manzara ve ortam sizi burada birkaç gün kalmaya ikna edebilir.

Hem motorcu hem de balıkçıysanız size hafta sonu tatili de yetmeyecek. Çünkü bölgede sazan, alabalık ve kefal avlayabiliyorsunuz. Tabii akşam tuttuğunuz bu balıkları afiyetle yiyebilmek de büyük bir ayrıcalık.

Konaklamayı da asla dert etmeyin. Çünkü Kıyıköy’de kalabileceğiniz çok temiz ve deniz manzaralı pansiyonlar sizleri bekliyor.

Edirne

İstanbul’dan en fazla iki saat sürecek bir motor yolculuğuyla bu tarihi şehre ulaşabiliyorsunuz.
İstanbul’dan en fazla iki saat sürecek bir motor yolculuğuyla bu tarihi şehre ulaşabiliyorsunuz.

Motorunuzla bir kıyı şeridini tercih etmiyor, tarihi güzellikleriyle ünlü eski bir şehri gezmek ve fotoğraflamak istiyorsanız Trakya’da size en uygun şehir Edirne. İstanbul’dan en fazla iki saat sürecek bir motor yolculuğuyla bu tarihi şehre ulaşabiliyorsunuz. Edirne için otoban yolculuğu oldukça rahat ve konforlu.

Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapmış bu önemli şehirde yapılacak çok şey ve gezilecek çok yer var. Öncelikle Edirne’nin simgesi, Mimar Sinan’ın başyapıtı Selimiye Camii gezilmeli. Eski Edirne Camii, Rüstempaşa Kervansarayı, Üç Şerefeli Camii, 2. Beyazıd Külliyesi ve Muradiye Camii bu eski şehrin görülmesi gereken yapıtları.

Şehrin işlek caddelerinde gezmek, alışveriş yapmak ve bir şeyler yiyip içmek istiyorsanız bunun için en uygun yer Saraçlar Caddesi. Tabii Edirne deyince akla gelen ilk yemek ciğer tava. Bu şehre geldiyseniz tava ciğerini mutlaka tadın. Ayrıca Edirne köfte lezzetlerinde de çok iddialı.