Stüdyo dairelere elveda

Stüdyo dairelere elveda

Henüz yürürlüğe giren ve 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak yönetmeliğe göre artık stüdyo daire yapılamayacak. Konuyu uzmanlarıyla konuştuk.

Stüdyo daireler yeni kanunla artık inşa edilmeyecek.
Stüdyo daireler yeni kanunla artık inşa edilmeyecek.

2013 yılından bu yana konuşulan stüdyo dairelerin yasaklanmasına dair taslak, 2017 Temmuz ayında yürürlüğe girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve 1 Ekim 2017’den itibaren geçerli olacak olan Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, her müstakil konutta en az 1 oturma odası (12 metrekare), 1 yatak odası (net alanı 9 metrekare) bulunması zorunluluğu getiriliyor. Yani artık 1+0 stüdyo daireler inşa edilemeyecek.

Birçok residence ve sitede bulunan stüdyo daireler ise bu karardan muaf olacak. Sadece bundan sonra hayata geçecek projelerde bu yasa dikkate alınacak. Yasa yürürlüğe girmeden önce de Türkiye’nin farklı şehirlerindeki bazı belediyelerin stüdyo daire yaptırmadığı da biliniyordu. Bunun sebebi ise stüdyo dairelerin Türk aile yapısına uymaması olarak gösteriliyordu.

Bu yeni kanun ile amaç, tüketiciyi korumak
Bu yeni kanun ile amaç, tüketiciyi korumak

“Amaç, tüketiciyi korumak”

Stüdyo dairelerin yasaklanmasının tüketiciyi korumaya yönelik olarak alınmış bir karar olduğunu söyleyen Realty World Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Tuna, yönetmeliğe dair fikirlerini şöyle aktarıyor: “Bu yönetmelikle konutlarda 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 banyo, 1 tuvalet ve 1 mutfak bulunması zorunlu hale getiriliyor. Oturma odasının net 12 metrekare, yatak odasının net 9 metrekare olması ve toplamda net alanın en az 28,50 metrekare olması şart koşuluyor. 1+1 konutlar, yalnız yaşayan bireyler veya çekirdek aile için yeterli bir alternatif.”

Öğrenci, yalnız yaşayan, kira ödemek istemeyip gayrimenkule yatırım yapmak isteyen veya durumu olmayan çekirdek aileler için uygun olan stüdyo dairelerin yasaklanması, bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı. 1+1 dairelerin stüdyo dairelere göre daha pahalı olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, bu yeni yasayla birlikte imkanı olmayan kişilerin mağdur olacağı düşünülüyor.

“Yönetmeliği değiştirmek sorunu çözmeyebilir”

Geçtiğimiz yıllarda da “kullanım dışı” amaçlara hizmet ettiği, toplumun ihtiyaçlarını yeterince karşılamadığı gerekçesiyle gündeme gelen stüdyo daireler, artık gayrimenkul projelerinde de yer almayacak. CRE Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Yüksek Şehir Plancısı Gülcemal Alhanlıoğlu, kentleşme hızı ve Türkiye nüfusunun yarısının 30 yaş altında olmasına dikkat çekerek şunları kaydediyor: “Nitelikli bir yaşam sürmek isteyen gençler ve yalnız yaşayanlar için stüdyo aslında iyi bir seçenek oluşturuyor. Kullanım dışı amaca hizmet ediyor diye yönetmeliği değiştirmenin bu sorunu çözeceğini düşünmüyorum. Zira her metrekare konutta aynı kullanım devam edecektir.” İmar yasa ve yönetmeliklerinin nitelikli kentsel yaşam alanı yaratma hedefiyle yapılması gerektiğini söyleyen Alhanlıoğlu, stüdyo dairelerin maliyet açısından düşük olarak algılanmasının da yanlış olduğunu, aksine bu daire tipinin daha pahalı maliyeti olduğunu belirtiyor.