Sokak hayvanları da doysun!

Sokak hayvanları da doysun!

Sokaklar onların evi. Şehir hayatında zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışan canlılara yardımcı olmak ise biz insanların birinci vazifesi. Peki ama nasıl? Sokak hayvanlarını beslerken dikkat etmemiz gereken noktaları sizin için derledik.

Ne verilmeli?

Sokakta yaşayan kedi ve köpeklere kuru mama vermek hem çevre temizliği hem de dostlarımızın sağlığı açısından en uygun seçenek. Ancak çok ucuz mamaların tercih edilmesi, hayvanlarda cilt sorunları başta olmak üzere çok sayıda hastalığa sebep oluyor. Bu sebeple uzmanlar mümkün olduğunca kaliteli mamaların kullanılmasını öneriyor.

Ne içinde verilmeli?

Temiz plastik kaplar, hem insan hem de hayvan sağlığı açısından en uygun alternatif. Eski yoğurt kapları ya da plastik bidonlar bu noktada imdadımıza yetişiyor. Besleme yapılan kabın temizliğine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor çünkü kirli kaplardaki bakteriler temiz gıdaları da etkiliyor ve hayvanlarda ishal gibi ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıklara davetiye çıkartıyor. 

Mama kapları, parkların insanlarca sık kullanılmayan bölgelerine ya da yeşil alanlara yerleştirilmelidir.
Mama kapları, parkların insanlarca sık kullanılmayan bölgelerine ya da yeşil alanlara yerleştirilmelidir.

Sokağın hangi noktalarına konmalı?

Hayvanlara çöp kutuları yakınında mama vermek sık karşılaşılan bir uygulama. Oysa bu, hayvanların mikroplarla yakından temas etmesine neden oluyor. Ayrıca mama kapları çoğu zaman çöplerle birlikte toplanıp atılıyor. Bu nedenle mama kapları, park ziyaretçileri tarafından sık kullanılmayan bölgelere ya da yeşil alanlara yerleştirilmelidir. 

Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da mamaların az miktarda ve birbirinden uzak noktalara yerleştirilmesi. Bu sayede güçlü hayvanların mamanın tamamını yemesi ve diğerlerinin aç kalması önlenebilir.

Hangi artıkları nasıl vermeli?

Hayvanlara yemek artığı verirken çok dikkat edilmeli. Yağlı, baharatlı, salçalı, soğan ve sarımsaklı yemek artıkları, toksik özellik taşıdığından evdeki hayvan dostlarımızın sağlığı için ne kadar tehlikeliyse, sokakta yaşayan canların sağlığı için de o kadar tehlikeli. Balık kılçığı ya da tavuk kemiği, kedi ve köpeklerde yaralanmalara ve boğulmalara sebep olduğu için artıkların çok özenli bir şekilde ayıklanması gerekiyor.

Bozulmuş gıda onlara zarar verir mi?

Bozulmuş gıdalar ve küflü ekmekler hayvanlar için en az insanlar için olduğu kadar tehlikeli. Üstelik küf, toksik bir madde olduğu için çok az bir miktarı bile özellikle yavru hayvanlarda ölümle sonuçlanacak hastalıklara sebep olabiliyor.

Hayvanlar yaşamak için uygun sıcaklıkta bir yer ve temiz su ararlar.
Hayvanlar yaşamak için uygun sıcaklıkta bir yer ve temiz su ararlar.

Su da çok önemli

Son olarak mama kadar önemli bir başka noktayı daha hatırlatalım: Su. Hayvanlar yaşamak için uygun sıcaklıkta ve temiz su ararlar. Bu yüzden kapınızın önüne, mümkünse çöplerin atılmadığı, arabaların park etmediği uygun bir noktaya bir kap su koyarsanız, dışarıdaki dostlarımızı susuzluktan kurtarmış olursunuz.

Yağlı, baharatlı, salçalı, soğan ve sarımsaklı yemek artıkları, toksik özellik taşıdığından sevimli dostlarımız için çok tehlikeli.
Yağlı, baharatlı, salçalı, soğan ve sarımsaklı yemek artıkları, toksik özellik taşıdığından sevimli dostlarımız için çok tehlikeli.

Kedilere asla verilmemesi gereken besinler

Süt, çikolata, turunçgiller, kılçık, çiğ yumurta ve çiğ et.

Köpeklere asla verilmemesi gereken besinler

Kafeinli gıdalar, çikolata, hayvansal yağlar, soğan, sarımsak, çiğ yumurta, çiğ et, salam, sosis, kılçık, tavuk kemikleri.