Rüyalar diyarı Bled

Rüyalar diyarı Bled

Üçte ikilik bölümü doğal park alanlardan oluşan, Slovenya’nın son yıllardaki popüler kasabası Bled; egzotik adası, yüzyılları eskitmiş kalesi ve muhteşem gölüyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Tatil fikrini cazip haline getiren şehirden uzak bölgelere yapılan yolculuklardır. Tatil günlerinde yediğiniz yemeğin, gördüğünüz manzaranın, hatta konuştuğunuz dilin bile farklı olması insana sorunlarından uzaklaşmak için bulunmaz bir fırsat sağlar.

Avrupa’nın doğal tatil mekanı Alpler hakkında yazılmış yüzlerce yazıyı okuyup, binlerce fotoğraf gördükten sonra artık tanıdık gelen İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya ve Avusturya doğasına gitmenin tam bir kaçış olduğu söylenemez.

Kartpostallardan fırlamış gibi görünen Bled Kalesi./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Kartpostallardan fırlamış gibi görünen Bled Kalesi./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Farklılık arayan bir gezgin için Avrupa’daki ideal ülkenin adı artık Slovenya. Doğal güzelliklerinin reklamını pek fazla yapmayan ülkenin hâlâ bakir bir doğal güzelliği sahip olmasının sırrı da burada saklı.

Başkent Ljubljana’dan sadece 70 km uzaklıktaki Triglav Milli Parkı, Julian Alpleri’nin birbirinden güzel zirvelerini, kayak merkezlerini, seyri doyumsuz yeşil düzlüklerini ve muhteşem göl Bled’i içinde barındırıyor.

Doğa sporları merkezi

Bled’de manzaralara doyum olmuyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Bled’de manzaralara doyum olmuyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Triglav milli parkında yapılacak dağcılık, kayak, bisiklet, binicilik, golf, yüzme, kano, yelken, treking gibi aktiviteleri için merkez bölge Bled Kasabası. Bled aynı adı taşıyan gölü ile ününü kazanmış fantastik bir bölge. Yerleşik nüfusu 12 bin civarında.

Bled’in en önemli özelliği, sadece seçkin turistlerin rağbet ettiği bir tatil bölgesi olması. Yaz aylarında Bled Gölü’nde yapılacak tüm doğa sporları ve yüzme yarışlarına ev sahipliği yapan kasaba, kış aylarında ise uluslararası kongrelerin yapılabildiği ayrıca kayak ve kış dağcılığı sporlarının üssü haline geliyor.

Bled Gölü’nün çevresini 40 dakikada yürümek mümkün./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Bled Gölü’nün çevresini 40 dakikada yürümek mümkün./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Bled Gölü küçük bir göl. Etrafında gezi parkları, yürüyüş ve bisiklet yolları bulunuyor. Ayrıca göl, Sloven kano takımları için çok uygun bir antrenman alanı. Su sporları karşılaşmalarının çoğu bu bölgede yapılıyor. Bled ayrıca devre arası futbol kamplarının da gözde mekanı olma yolunda. İki yıl önce Galatasaray devre arası kampını Bled Kasabası’nın futbol tesislerinde yaptı.

Fotoğrafçıların vazgeçilmez bölgesi

Bled Adası, Bled Kalesi ve Julian Alpleri aynı karede./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Bled Adası, Bled Kalesi ve Julian Alpleri aynı karede./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Fotoğrafçıların en iyi kareleri yakaladıkları yapılardan biri Bled Kalesi. Göl kıyısından yükselen bu muhteşem yapı M.S. 1000’li yıllarda yapılmış, mutlaka gezilmesi gereken bir anıt. Kaleye ulaşmak için Bled Kasabası’nın içindeki taşlık ve dik yolu tırmanmak gerekiyor o kadar. Ama sonrasındaki göl manzarası bu yorgunluğunuza fazlasıyla değiyor.

Bled Gölü’ne yarım saat uzağındaki Bohinj Kasabası, Avrupa’nın en iyi kayak merkezlerinden biri olma yolunda. Ünlü Vogel Kayak Merkezi’ne gidişte Bohinj Kasabasını üs olarak kullanılıyor. Yaz aylarında ise tıpkı Bled Gölü gibi su sporları merkezi haline geliyor. Göl çevresinde mevsim boyunca kano yapanları ve balıkçıları görmek mümkün.

Avusturya ve İtalya’ya kapı komşusu

Bled Kalesi'nden kasaba manzarası./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Bled Kalesi'nden kasaba manzarası./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Triglav Milli Parkı’nda bulunduğunuz zaman içerisinde iyi vakit geçirmenin en iyi yolu otomobil kiralamak. Tüm Avrupa’da olduğu gibi Slovenya’da da araba kiralamak çok ucuz. Günlüğü ortalama 35 euro.

Otomobil kiralamanın bir diğer avantajı da Slovenya’ya yakın AB ülkeleri Avusturya ve İtalya’ya dakikalar içinde girebilmek. Sınır kontrolü gibi bir sorununuz olmadığı için Bled Gölü’nden 20 dakikada İtalya’ya, 15 dakika’da da Avusturya’ya geçiş yapabiliyorsunuz.

Göl içinde fantastik ada

Bled Adası ve Pilgrimade Kilisesi./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Bled Adası ve Pilgrimade Kilisesi./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Slovenya’nın sahip olduğu tek ada Bled Gölü’nün ortasında bulunuyor. Ada’nın önemli bir özelliği arkeologların burada tarih öncesi zamana ait insan kalıntılarına rastlamış olması. Pilgrimage Kilisesi’den önce, Slav mitolojisindeki bereket ve aşk tanrıçası Ziva adına inşa edilmiş bir tapınak varmış adada.

Bled Adası’ndaki kilisenin 99 basamağı bulunuyor. Sloven adetlerine göre damat gelini kucağına alarak basamakların sonuna kadar çıkarıyor. Ayrıca ada dilek tutmak isteyenlerin rağbet ettiği bir mekan. Bled Adası’na geleneksel gezi kayıkları ile ulaşılıyor. Pletna Teknesi adındaki özel tasarlanmış tekne sayesinde göl içerisinde gezi yapılabiliyor ve Ada’ya ve kilise bu yolla gezilebiliyor. Ada ziyareti için ödeyeceğiniz tekne ücreti yaklaşık 10 euro.

Tito’nun tatil tercihi

Geleneksel kayıklarla gölü gezmek mümkün./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Geleneksel kayıklarla gölü gezmek mümkün./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Kasaba birçok otel ve pansiyona sahip. Alp tarzı evlerde, son derece geniş ve konforlu pansiyonlarda en fazla 20 euro ödeyerek kalabiliyorsunuz. Bu pansiyonların içerisinde her türlü yemeğinizi yapabileceğiniz, yiyeceklerinizi saklayabileceğiniz ev eşyaları da bulunuyor. Pansiyonlar göle en çok 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde.

Slovenya, Yugoslavya’nın bir parçasıyken dönemin devlet adamı Josip Broz Tito yaz aylarında tatilini geçirmek için sadece Bled Gölü’nü seçermiş. Tito’nun yazlık evi şu an göl manzarasıyla Bled Kasabası’nın en güzel otellerinden biri olarak hizmet veriyor. Vila Bled adındaki otelin konaklama ücretleri ise ününden dolayı bir hayli yüksek.

Gerekli Bilgiler

AB’ye üye olan ülkeye Schengen vizesiyle giriliyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin
AB’ye üye olan ülkeye Schengen vizesiyle giriliyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Avrupa Birliğine yeni üye olan ülkeye giriş Shengen vizesiyle yapılabiliyor. Kapıda sadece kalacağınız yerin adresi isteniyor. Davetiye sorunu yok. Hemen herkes İngilizce biliyor. Ancak Slovence dışında konuşulan en yaygın dil Almanca.

İstanbul – Ljubljana uçuşu yaklaşık iki saat. Ljubljana’dan Bled Kasabası yaklaşık bir buçuk saat mesafede. Jose Pucnik Havaalanı’ndan yarım saatte bir kalkan otobüsler sizi Ljubljana merkezindeki otobüs garına 20 dakikada götürüyor. Oradan saat başı kalkan otobüsler yaklaşık 1 saatte sizi Bled Kasabası’na ulaştırıyor.