Milano veya Paris değil, Metaverse Moda Haftası

Milano veya Paris değil, Metaverse Moda Haftası

60’tan fazla marka, sanatçı ve tasarımcının koleksiyonlarını sergilediği; 3D sanal gerçeklik platformu Decentraland’de gerçekleşen Metaverse Moda Haftası, 24-27 Mart tarihleri arasında modanın, lüksün ve teknolojinin kalbi oldu. 

Moda, sanat, eğlence, teknoloji…

NFT pazar yeri UNXD ve dünyaca ünlü moda yayıncısı VOGUE öncülüğünde düzenlenen Metaverse Moda Haftası (MVFW), gerçek ve sanal dünyada bir ilk. Daha önce ünlü markaların sanal defilelerine şahit olduk fakat bu kadar kapsamlı bir etkinliğin metaverse dünyasında gerçekleşmesi ve Estee Lauder, Tommy Hilfiger ve Dolce & Gabbana gibi markaların bu etkinlikte yer alması oldukça büyüleyici. Metaverse Moda Haftası’nda sadece yeni koleksiyonlar sergilenmedi; birçok önemli konuşmacının yer aldığı paneller ve özel partiler gerçekleşti.

Metaverse Moda Haftası’nda Ticaretin Geleceği, Avatarlarımızı Giydirmek, Süper Güçlere Sahip NFT’ler, Yüksek Modayı Dijitalleştirmek, Sürdürülebilirlik ve Moda konulu panellerle birlikte Moda Tasarım Sergisi izlendi. MVFW katılımcılarının keyifli zaman geçirmesi için oyunlar ve fotoğraf yarışmaları da düzenlendi.

Bob Sinclair setinden, Montaigne Caddesi’ne…

MVFW’te açılan CashLabs Galeri’de gerçekleşen Moda Film Festivali kapsamında günde beş film gösterildi.
MVFW’te açılan CashLabs Galeri’de gerçekleşen Moda Film Festivali kapsamında günde beş film gösterildi.

Moda haftasında, Cash Labs Gallery tarafından karma medya sanat galerisi sunuldu. 20’den fazla sanatçının katıldığı bu etkinlikte; heykeller, görseller ve videolar izlendi. Ayrıca Moda Film Festivali de bu galeri binasında düzenlendi. Metaverse Moda Haftası’nda; Tokyo merkezli bir metaverse geliştirme şirketi olan MetaTokyo, bir dizi etkinlikle birlikte SPACE by MetaTokyo müzesinin lansmanını gerçekleştirdi. Hogan markasının DJ Bob Sinclair ile düzenlediği parti ise ilgi çeken bir diğer etkinlikti.

Özel alışveriş ve defile deneyimi sunan lüks bölgelerin açılışları da anlık olarak gerçekleşti. Fransa Paris’te yer alan Montaigne Caddesi’nden ilhamla tasarlanan Luxury Fashion District’te; Dolce&Gabbana, Etro, Auroboros ve Frank Muller gibi markalar yer aldı.

Farklı bölgeler, farklı etkinlikler

MVFW’te ilgi alanlarına göre farklı bölgeler oluşturuldu. Mesela Rarible bölgesinde Atari Hotels and Subnation, Perry Ellis America, Artisant, The Fabricant, Artcade @ Fred Segal Crypto Couture, Fabeeo Breen, Girls Gang Label, The Immersive Kind gibi markalar yer aldı.
MVFW’te ilgi alanlarına göre farklı bölgeler oluşturuldu. Mesela Rarible bölgesinde Atari Hotels and Subnation, Perry Ellis America, Artisant, The Fabricant, Artcade @ Fred Segal Crypto Couture, Fabeeo Breen, Girls Gang Label, The Immersive Kind gibi markalar yer aldı.

Benzer bir moda haftası hangi şehirde, nasıl bir alanda düzenlenebilirdi emin değiliz çünkü etkinliğin gerçekleştiği yer, koca bir sanal dünya. Metaverse Moda Haftası kapsamında farklı etkinlikler sunan Filip Plein, MetaTokyo, CashLabs, Dragon City, Threedium Plaza, Forever 21, Meta Party, Luxury District, Kollektiff, Rarible Street ve Fashion District adında birçok bölge yer aldı. Hepsinin girişi için de ayrı ücretler belirlendi, bazı bölgelere ise sınırlanmış bir deneyimle misafir olarak katılım gerçekleşebildi. MVFW süresince, Fashion District bölgesindeki araziler 2,4 milyon dolara alıcı bulmuş.

Decentraland hakkında

Decentraland kullanıcılarının içerik oluşturabildiği, dijital ürünler ve arazi satın alabildiği, etkinlik izleyebildiği ve para kazanabildiği bir sanal gerçeklik platformu. Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen bu platform; 2017'de piyasaya sürüldü, 2019'da kapalı betasını başlattı, Şubat 2020 itibarıyla da kullanıma açıldı. Esteban Ordano ve Ariel Meilich tarafından kurulan Decentraland, Ekim 2021’de Facebook’un metaverse sunumu ardından yükselişe geçti ve değerini 72 saat içinde üçe katladı. Bu platformda MANA ve LAND olmak üzere iki ayrı token kullanıldığını belirtelim. LAND, Dijital gayrimenkulü temsil eden arazi parsellerinin sahipliğini tanımlamak için kullanılan bir NFT. MANA ise LAND satın alımında ve Decentraland'da kullanılan sanal ürün ve hizmetlerde kullanılan kripto para birimi.

Decentraland’de her gün yeni bir deneyim yaşanıyor ve yeni bir dünya yaratılıyor; markalar ise gözünü bu platformdan alamıyor.

Kaynak:

www.mvfw.org

www.decentraland.org