Madde ve alkol bağımlılarına YEDAM desteği

Madde ve alkol bağımlılarına YEDAM desteği

Alkol ya da madde bağımlılarını sosyal hayata tekrar kazandırmak için çalışan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), bağımlılara olduğu kadar ailelerine de destek veriyor.

Uyuşturucu madde kullanma yaşının düştüğü birçok kez ana haber bültenlerine konu oldu. Haber bültenlerinde, bazı gençlerin sokağın bir köşesinde donup kaldığına birçok kez şahit olduk.Bu nahoş görüntüleri önlemek için yola koyulan Yeşilay, danışmanlık merkezleriyle bu gençlerin hayata yeniden merhaba demesi için çalışıyor.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi, alkol ve madde bağımlılarına kapısını açıyor. Bu kişilere yalnız olmadıklarını hatırlatan YEDAM, onlara ücretsiz psikolojik ve sosyal destekte bulunuyor. Zararlı maddelere karşı zaaflarının olması bağımlıların sosyal ilişkilerini de etkilediği için YEDAM sosyal destek konusunda da büyük çaba harcıyor. Amaç, bu kişileri sadece bağımlılıktan kurtarmak değil, sosyal bağlarını da güçlendirerek onları hayata kazandırmak. Ayrıca aile bireylerinin ve arkadaşlarının da desteği alınarak ortak bir yol haritası oluşturuluyor.

Danışmanlık hizmetine kimler başvurabiliyor?

YEDAM’ın verdiği hizmetler tamamen ücretsiz.
YEDAM’ın verdiği hizmetler tamamen ücretsiz.

Bağımlılık düzeyinde alkol tüketiyorsanız ya da madde bağımlılığıyla ilgili bilgi almak niyetindeyseniz ücretsiz olarak YEDAM’a başvurabilirsiniz. Bu tür durumlarda en büyük sorun, bağımlı bireyin direnç göstermesi ve bağımlılıktan kurtulmak istememesi. Bu nedenle aile fertlerinden biri de danışmanlık hizmeti alabilir. Tamamen ücretsiz ve ayakta danışmanlık hizmeti veren YEDAM, ilk iş olarak kişinin bağımlılık düzeyini saptıyor. Daha sonra ise bağımlılığın sona ermesi için bireyle birlikte harekete geçiyor. Önemli olan tek şey kişinin bağımlılığından kurtulma konusunda kararlı olması. Merkez kişi tekrar madde veya alkol kullanmaya başlamasın diye psikolojik katkı da sağlıyor.

YEDAM danışmanlık sürecinde, bağımlıların ailelerine onlara nasıl davranmaları gerektiği konusunda da bilgi veriyor. Her şey bu kadar da değil. Danışanlarını evlerinde ziyaret eden YEDAM ekibi böylece gelinen noktayı daha iyi tespit edebiliyor. Danışmanlık hizmeti kapsamında bireysel görüşmeler ve grup çalışmalarını da kapsıyor. Bireylere, bağımlısı oldukları maddeyi kullanmadan yaşanılabilir bir ortam sağlanmaya çalışılıyor. Değişime önce sosyal çevre ile başlıyorlar. YEDAM sağlık güvencesi, işsizlik ve atölye etkinlikleri yani rehabilitasyon çalışmalarına kadar geniş bir çözüm yelpazesi sunuyor; farklı kurumlarla iş birliğine gidiliyor.

Danışmanlık dışında hangi hizmetler veriliyor?

YEDAM şu an için altı merkezde hizmet veriyor.
YEDAM şu an için altı merkezde hizmet veriyor.

16 yaş ve üzeri kişilere hizmet veren YEDAM, tedaviye katkıda bulunmak için farklı hizmetler de veriyor. Verilen hizmetler ise gizlilik ilkesi çerçevesinde sunuluyor. Yatarak tedavi sunmayan YEDAM randevu sistemi ile çalışıyor..

Verilen hizmetler arasında; telefon ile görüşme, yüz yüze görüşme, grup terapileri, sosyal etkinlikler, bağımlılık seminerleri, atölye çalışmaları var. Atölye çalışmalarının temel nedeni iyileşmenin kalıcılığını sağlamak ve gündelik yaşama uyum sağlayabilmeyi kolaylaştırmak. Ayrıca “Aileler İçin” hizmeti adı altında, hem ailenin bağımlı bireye nasıl davranması gerektiği aktarılıyor hem de aileye ruhsal destek ve terapi sağlanıyor. YEDAM, İstanbul'da Cerrahpaşa, Üsküdar, Başakşehir ve Unkapanı; Şanlıurfa'da Eyyübiye ve Düzce Merkez'de olmak üzere tam altı noktada hizmet veriyor.

Bağımlılıklara dönmeyi engelleyen atölyeler yapılıyor

Bağımlılara yararlı olabilecek en önemli şey, iyi hissetmek. Bağımlı oldukları maddeyi kullanmadan, çeşitli faaliyet veya etkinliklerde yer alarak iyi hissetmeleri onlar için çok önemli. Bu aşamada YEDAM Atölye devreye giriyor. Bağımlıların kendilerini iyi hissetmeleri için alanında uzman isimlerle, yararlı bir çalışma imkanı yaratılıyor. Eğitimler sayesinde hem boş zamanlar değerlendiriliyor hem de mesleki deneyim sahibi olunuyor. Peki ne gibi eğitimler var?

1. Grafik Tasarım Atölyesi

Temel tasarım eğitimleri kişileri mesleki anlamda da geliştiriyor.
Temel tasarım eğitimleri kişileri mesleki anlamda da geliştiriyor.

Algılama ve duyarlılık konusunda fark yaratmayı hedefleyen YEDAM, Grafik Tasarım Atölyesi’nde çizgi, nokta, şekil, iki boyutlu çizimler, ölçek, ritim, şekil gibi kavramlar ile temel tasarım içeriklerine dair teorik ve pratik eğitimler veriyor.

2. Spor ve hobi aktiviteleri

Jimnastik, masa tenisi, dart ve fitness gibi popüler egzersizler de öneriliyor.
Jimnastik, masa tenisi, dart ve fitness gibi popüler egzersizler de öneriliyor.

YEDAM sadece mesleki eğitim vermiyor. Atölye programlarında her an, her şey düşünülmüş durumda. Oluşturulan programlarla bireylerin sosyalleşmesi ve hobi edinmesi sağlanıyor. Jimnastik, masa tenisi, dart, pilates, fitness, boks gibi popüler egzersizlerle bireylerin sağlıklı yollardan sosyalleşmesi sağlanıyor.

3. Oyuncak Atölyesi

Oyuncak yaparak hayata bağlananlar var.
Oyuncak yaparak hayata bağlananlar var.

İyileşme sürecindeki bağımlılar, Oyuncak Atölyesi’nde birçok malzemeden oyuncak yapabiliyor. Bu, kişilerin hem el becerilerinin gelişimi hem de özgüven sağlanması amacıyla oluşturulmuş bir program. Odaklanma güçlüğü yaşayanlar için bu tip çalışmalar büyük önem taşıyor. Bireylerin iradesini kontrol etme ve motivasyonlarını yükseltmede tamamlayıcı bir etkisi var..

4. Sanat Aktiviteleri

Sanat, hayattan zevk almanın ideal bir yolu.
Sanat, hayattan zevk almanın ideal bir yolu.

Boş vakitleri en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlayan YEDAM, sanat aktiviteleriyle kişilere hayattan zevk almanın ne demek olduğunu göstermek istiyor. Bu bağlamda resim, ebru, müzik dinletisi ve film gösterimi gibi etkinlikler düzenleniyor.

5. Gastronomi Atölyesi

Mutfak sanatları da iyileşme sürecinin bir parçası.
Mutfak sanatları da iyileşme sürecinin bir parçası.

Uzman şeflerden eğitim alan iyileşme sürecindeki bağımlılar, mutfak sanatlarına odaklanıyor ve farklı yörelere ait yemek pişirme tekniklerini öğreniyor. Böylece kişilerin kendi kendilerine yetmesi konusunda da katkı sağlanıyor.

Eğer sizin de çevrenizde bağımlı kişiler varsa, 444 79 74, YEDAM Danışma Hattı'nı aramasını söyleyebilir ve ona yardımcı olabilirsiniz.