Kediler Günü’ne özel kedi rehberi

Kediler Günü’ne özel kedi rehberi

17 Şubat, minik dostlarımız yani kedilerin günü. Cinsi, türü, ırkı fark etmeksizin kedilerin insanlar üzerinde inanılmaz bir etki bıraktığı malum. Her birinin ayrı bir karakteri olsa da kedi türlerinin belirleyici özellikleri bulunabiliyor. Farklı kedi türlerinin karakteristik özelliklerini sizin için derledik.

Kediler, çözülmesi ve anlaşılması en zor hayvanlardan biri ve yapılan araştırmalar kedilerin halen tamamen evcilleştirilemediğini de ortaya koyuyor. Her bir kedi sanki diğer kedilerden tamamen farklı karaktere sahip gibi görünse de kedilerin cin, ırk, türlerine göre belirleyici özellikleri var ama yine de travmaların ya da kedinizi yetiştirme biçiminizin karakterleri üzerinde ektili olduğunu da unutmayın.

Tekir

Bir tekir sahibi olacaksanız pek çok ev eşyanızı feda etmeniz gerekebilir, unutmayın evde gördüğü her şey aslında onun oyuncağıdır.
Bir tekir sahibi olacaksanız pek çok ev eşyanızı feda etmeniz gerekebilir, unutmayın evde gördüğü her şey aslında onun oyuncağıdır.

Tekir en yaygın gördüğümüz kedi türü arasında. Unutmayın tekirler yaramaz oldukları kadar da zekidirler. Hareketli, oyuncu ve avcı özellikleriyle bilinen bu kedilerle çoğunlukla sokakta karşılaşırız. Diğer cins kediler kadar cazibeli görünmezler fakat tekirler sizin için harika birer arkadaştır. Sizi yaptıkları planlarıyla, oynadıkları oyunlarıyla daima şaşırtır ve güldürürler. Öte yandan bu kediler tam bir sevgi arsızıdır. Sizinle uyumaya bayılır ve onun oyun arkadaşı olmanızı beklerler. Tekirlerle oynayabileceğiniz en güzel oyunsa saklambaç. Bir yere saklanmaya çalıştığınızı fark ettiğinde buna asla kayıtsız kalamayacak ve sizi sobelemeye çalışacaktır. Dışarıya olan merakını garipsemeyin çünkü bu kedi türü avcıdır ve dış dünya her zaman merakını cezbeder.

Scottish Fold

Scottish fold kediler ortalama 12-17 yıl yaşarlar.
Scottish fold kediler ortalama 12-17 yıl yaşarlar.

Son zamanlarda kedi sahiplenmek isteyen pek çok kişi için aranan kedi cinsi olan Scottiish Fold, içe kıvrık kulakları, büyük yuvarlak gözleri ile daha gördüğünüz ilk anda dikkatinizi çekmeyecek gibi değil. Bu görüntülerinin sebebi ise genetik mutasyon. Öte yandan Scottish Fold’lar doğuştan bir eklem hastalığına sahiptirler ve kendi türlerinden bir kediyle çiftleştirilmeleri doğacak yavruların hasta doğmasına yol açar. Bu sebepten British shorthair cinsi kedilerle çiftleştirilirler. O tatlı görüntülerinin altında acı çeken bu kedilerin bazı ülkelerde aynı cinsle çiftleştirilmesi her ne kadar yasak olsa da halen pek çok kişi para kazanmak amacıyla Scottish Fold üretimine devam ediyor. Scottish Fold’lar karakter olarak sakin, usludurlar ve evde yaşamaya elverişlidirler. Eşyalarınıza zarar vermezler. Çocuklarla çok iyi anlaşan bu tür, oldukça oyuncudur fakat oyun arkadaşlarını kendileri seçerler.

British Shorthair

Ağırlıkları 5-10 kg arasında değişen bu kediler, ortalama 7-12 yıl kadar yaşarlar.
Ağırlıkları 5-10 kg arasında değişen bu kediler, ortalama 7-12 yıl kadar yaşarlar.

Görünümleri oyuncak ayıyı andıran bu sevimli dostlarımız, İngiltere’nin en popüler saf ırkı olarak biliniyor. Çok konuşkan olmasa da etrafında olan biten her şeye çok meraklı olan British Shorthair kediler, sahiplerine diğer pek çok kedi türüne göre daha sadıklar. Evde yaşam için uygun, çocuklarla iyi anlaşan bu cins kediler aynı zamanda oldukça zekidirler ve çabuk kavrama, öğrenme yeteneğine sahipler. British Shorthair’ler için en önemli şey ise yemek! Yani garip bir biçimde huysuz davranan british shorthair kediniz aslında sadece acıkmış olabilir. Ağırlıkları 5-10 kg arasında değişen bu kediler, ortalama 7-12 yıl kadar yaşarlar.

Siyam

Kilosu 2-8 arasında değişen siyamlar, ortalama 8-15 yıl kadar yaşarlar.
Kilosu 2-8 arasında değişen siyamlar, ortalama 8-15 yıl kadar yaşarlar.

En eski kedi ırklarından olan siyamın anavatanı Tayland. 1800’lerde Tayland kralının İngiltere kralına iki siyam kedisi hediye etmesiyle dünyaya açılan bu kedi cinsi masmavi gözleri, yüzlerindeki siyah maskeleriyle dikkat çekerler. Oldukça konuşkan olan siyamlar mutsuz olduklarını da saatlerce mırıl mırıl söylenerek dile getirebilirler. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan bu kediler, size çok düşkün olacak, çocuklarınızla çok iyi anlaşacak, oyunlar oynayacak ve diğer evcil dostlarınızla da gayet rahat uyumlu yaşayacaklardır.

İran kedisi

İran kedileri konforlarına çok düşkündürler.
İran kedileri konforlarına çok düşkündürler.

Uzun tüyleri ve kocaman gözleriyle bir bakışta sizi kendine hayran bırakacak Fars ya da daha bilinen adıyla İran kedileri, sakin, sessiz ve uyumlu tavırlarıyla bilinir. En eski kedi türlerinden biri olan bu kedilerin ortaya çıkış tarihi tam olarak bilinemese de yüzyıllardır var olduğu kabul edilir. Rahatlarına, konforlarına çok düşkün, konuşmaktansa göz teması kurarak iletişim kurabilen İran kedileri, oldukça da duygusaldır. Siyam kedisinin aksine sesini bile duymazsınız, hatta onu uzun uzun düşünürken yakalamanız çok olası. Kiloları 2-5 kg arasında değişen İran kedileri, ortalama 10 ila 17 yıl kadar yaşarlar.

Maine Coon

Maine Coon’ların boyu bir metreye kadar ulaşabilir.
Maine Coon’ların boyu bir metreye kadar ulaşabilir.

Kedigillerden aslan mı olsa, kedi mi olsa bir türlü karar verememiş ve karar veremeden de doğmuş kedi cinsi Maine Coon… Dünyanın en popüler kedileri arasında kendine rahatça yer bulan maine coon cinsi kedilerin en belirgin özellikleri şüphesiz ki boyutları. Yetişkin bir maine coon, bir metreye kadar büyümeye devam eder. Uzun tüyleri ve kulakları, asil yüz ifadeleri, kaslı yapılarıyla dikkat çeken bu kediler, zeki, sadık, sessiz ve disiplinlidirler.

Habeş kedisi

Habeş kedileri 3-5 kg arasında bir ağırlığa sahip olup, ortalama 9 ila 13 yıl kadar yaşarlar.
Habeş kedileri 3-5 kg arasında bir ağırlığa sahip olup, ortalama 9 ila 13 yıl kadar yaşarlar.

Habeş kedileri de dünyanın en eski kedi ırkından biri. Öyle ki çizimleri Mısır’ın papirüslerine mezarlarına çizilmiş. Oldukça popüler bir kedi türü olmasına karşın çok nadir bulunan bu kediler, doğayla iç içe yaşamaya bayılırlar ve avcı özellikleriyle bilinirler. Enerjileriyle ve oyunculuğuyla evinizin odak noktası olacak Habeş kedisi, oldukça da dost canlısıdır ve evinizdeki diğer evcil dostlarınızla gayet iyi anlaşacaktır.

Norveç orman kedisi

Norveç orman kedisi, iklime dayanıklı tüyleriyle dikkat çekiyor.
Norveç orman kedisi, iklime dayanıklı tüyleriyle dikkat çekiyor.

Norveç’in sembolü olan ve sert iklime olan dayanıklılığıyla bilinen Norveç orman kedileri, kar, su, ayaz gibi koşullara dayanıklı tüylere ve tüm bu zor koşullarla başa çıkmak gibi becerilere sahipler. Bu kedilerin, güçlü yapıları ve büyük boyutlarının altında ise son derece yumuşak ve nazik bir karakter yatar. Norveç orman kedileriyle oynayabileceğiniz en güzel oyun ise ona getir-götür yaptırabileceğiniz oyunlar. Doğada yaşayan kedilerden olan Norveç orman kedisine yer vermek istiyorsanız ona ihtiyacı olan ilgiyi vermeli ve doğru bir şekilde beslemelisiniz. Etkileşimli oyunlardan ödüllendirilmek çok keyif alan bu kediler ailenizden biri olmakta hiç zorlanmaz ve evdeki herkesle iletişim halinde yaşar.

Sfekns 

Bir Sfenks sahibi olmak istiyorsanız ona istediği ilgiyi vermelisiniz, zira bu duygusal dostlarınız evde yalnız kalmaktan hiç hoşlanmıyor.
Bir Sfenks sahibi olmak istiyorsanız ona istediği ilgiyi vermelisiniz, zira bu duygusal dostlarınız evde yalnız kalmaktan hiç hoşlanmıyor.

Bildiğiniz tüm kedi türleriniz unutun. Tüysüz ve kırışık derileri, uzun kulakları ve dünya tatlısı suratlarıyla Sfenks kedileri size farklı bir evcil dost deneyimi yaşatacak. Küçük boyutlarına aldanmayın, oldukça ağır olabilen bu kediler son derece duygusal ve çekingen olmalarıyla dikkat çekiyor. İlk olarak Kanada’da geliştirilen Sfenks’ler, tüysüz olmalarının da etkisiyle tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Ender bulunan bu cins kediler sahiplerinin en yakın dostu olmaya aday.

Ankara kedisi

Ankara kedileri oldukça oyuncu ve zekidir.
Ankara kedileri oldukça oyuncu ve zekidir.

Türkiye’nin saf ırk olma özelliğine sahip Ankara kedileri, Avrupa’da Angora adıyla anılıyor. Adından da anlayacağınız üzere Ankara civarında görülen Ankara kedileri, sevecen, oyuncu yapıları kadar masmavi gözleriyle de dikkatleri üzerlerine çok çabuk çekebiliyorlar. Bu kedilerin şaşkın şaşkın bakmasına aldanmayın, oldukça zeki, uyanık olmalarının yanı sıra uzun tüylü kedilerin de atası olarak bilinirler.

Birman 

Öte yandan kimi zaman saldırgan ve vahşi olabilen Birman kedisi, çoğunlukla evcil ve uyumludur.
Öte yandan kimi zaman saldırgan ve vahşi olabilen Birman kedisi, çoğunlukla evcil ve uyumludur.

Birman kedisi, efsaneye göre bir tanrıçaya hediye olarak verilmiş bu yüzden pek çok tapınakta resimleri bulunuyor ve kutsal kabul ediliyor. Muhteşem görünüşleri, güçlü yapılarıyla dikkat çeken bu kediler, evde sizi bir an bile yalnız bırakmayacaktır. Unutmayın o artık ailenizin bir ferdi ve sizi her yerde takip edecektir. Son derece konuşkan olan birman kedileri için “miyavlıyor” demek yerine “konuşuyor” demek daha doğru olur, miyavlama stilleri neredeyse konuşur gibidir ve sizinle dertleştiğini, size öfkelendiğini ve sizden ilgi beklediğini anlayabilirsiniz.