Bu yiyeceklere dikkat: Kedi ve köpeklerin yememesi gereken besinler

Bu yiyeceklere dikkat: Kedi ve köpeklerin yememesi gereken besinler

Yiyeceklerinize göz koyan evcil dostlarınıza dikkat! Kedi ve köpekler için zararlı olan bu yiyecekleri öğrenmeden evcil hayvanınızla yemeğinizi paylaşmayın.

Yemek yerken iştahlı iştahlı başımızda bekleyen kedi veya köpeklerimize hiçbirimiz kıyamıyoruz fakat insanlar için üretilen pek çok gıda, kedi ve köpekler için zararlı hatta zehirli olabiliyor. Kimi besinlerin sindirim sorunları, halsizlik, kusma gibi etkileri olurken kimi besinler de can kaybına yol açabiliyor.

Avokado

Avokado tüketimi, köpekler için ölümcül olabilir. Avokado yiyen ve kusma, ishal vb. semptomlar gösteren evcil dostunuzu mutlaka veterinere götürmelisiniz.
Avokado tüketimi, köpekler için ölümcül olabilir. Avokado yiyen ve kusma, ishal vb. semptomlar gösteren evcil dostunuzu mutlaka veterinere götürmelisiniz.

İlk maddeden şaşırmış olmalısınız. Avokado, insanlar için bu kadar faydalı bir besinken nasıl olur da köpeğimiz için ölümcül olabilir? Bunun sebebi köpeklerin sindirim sisteminin bizimkinden daha hassas olması. Avokadonun içerdiği toksinler, köpekler için zehir etkisi gösterir. Avokado tüketen köpeklerde mide krampları, ishal ve kusma meydana gelebilir. Bu durumda bir veterinerden yardım almakta fayda var zira bu durum ölümcül olabilir.

Üzüm

Üzüm, köpeklerde böbrek yetmezliğine yol açabilir
Üzüm, köpeklerde böbrek yetmezliğine yol açabilir

Yine masum görünen diğer bir besin de üzüm. Üzüm de kedi ve köpekler tarafından tüketildiğinde kusma, ishal, halsizlik, titreme, uyuşukluk, iştahsızlık gibi etkilere yol açar.

Az miktarda bile olsa yaş ve kuru üzüm yenmesi hem köpeğinizin hem de kedinizin hastalanmasına hatta çok hızlı bir şekilde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bazen yendikten 12 saat sonra kusma meydana gelir. 24 saat içinde ortaya çıkabilen diğer belirtiler arasında halsizlik, ishal, iştahsızlık, idrar miktarında azalma ve karın ağrısı sayılabilir. Nedeni açıkça bilinmese de yaş ve kuru üzüm, kedilerde böbrek yetmezliğine neden olabilir ve küçük bir miktarı bile bir kediyi hasta edebilir.

Çiğ ve kılçıklı balık

Genel olarak çiğ ve kılçıklı balık, bulundurduğu enzimler sebebiyle köpeklere zararlıdır. Aşırı çiğ somon tüketimi ise ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Genel olarak çiğ ve kılçıklı balık, bulundurduğu enzimler sebebiyle köpeklere zararlıdır. Aşırı çiğ somon tüketimi ise ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Köpekler tabii ki balık yiyebilirler fakat kılçıksız ve çok iyi pişmiş olması gerekiyor. Bunun nedeni, çiğ balıkların içerdiği Tiaminaz enzimidir. Aşırı ve sürekli olarak tüketildiğinde B1 vitamini eksikliği sonucu sinir ve sindirim sistemi ile ilgi sorunlar gözlemlenebilir ve bu durum hayati problemlere yol açabilir. Özellikle çiğ somon balığının tüketimi, köpek dostlarımız için oldukça tehlikelidir. Bunun sebebi ise çiğ somon balığındaki Neorickettsia helminthoeca isimli bir organizmadır. Bu organizma, çiğ somonun tüketilmesinin ardından uykusuzluk, yüksek ateş, kusma, kanlı ishal ve iştahsızlık gibi çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Aşırı düzeyde çiğ somon tüketimi ise ölümcül sonuçlara kadar varabilmektedir.

Soğan

Soğan, hem kedi hem de köpekler için zehirleyici etkiye sahiptir.
Soğan, hem kedi hem de köpekler için zehirleyici etkiye sahiptir.

Hem kedilerin hem de köpeklerin asla yememesi gereken gıdalardan biri de soğan. Soğan tüketimi köpekler üzerinde tehlikeli etkiler bırakabilir. Soğan, tüketildiğinde kan hücrelerinde zehirlenmeye sebep olmaktadır. Kan hücreleri, tüketilen besinlerin enerjiye çevrilmesi için akciğerlerdeki oksijeni çeşitli dokulara taşır. Soğan tüketildiğinde zehirlenen kan hücreleri, bu şekilde tüm vücuda yayılmaktadır. Köpekler tarafından çok miktarda tüketildiğinde acil olarak veterinere götürülmesi gerekmektedir. Veteriner, köpeğinizin kusmasını ve midesinin yıkanmasını sağlayabilir veya zehirleme belirtilerini hafifletebilecek ilaç desteğinde bulunabilir. Köpeklerde soğan zehirlenmesi halsizlik, kanlı idrar, soluk ve mavimsi diş eti, zayıflık gibi belirtiler gösterebilir. Kediler için de son derece tehlikeli olan soğan, sarımsak, küçük arpacık soğanı ve yeşil soğan, kedinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve anemiye neden olabilir. Bu yiyecekler genellikle büyük miktarlarda yenildiğinde zehirlidir ancak soğan çorbası karışımı veya sarımsak tozu gibi konsantre soğan veya sarımsak formlarına maruz kalmak da zehirli olabilir. Uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık, soluk renkli diş etleri ve turuncu ila koyu kırmızı renk idrar gibi belirtiler gösteren kedileri derhal veterinere götürün.

Peynir ve süt

Süt ve süt ürünleri, içerisinde bulundurduğu laktoz sebebiyle kedi ve köpeklere zararlıdır.
Süt ve süt ürünleri, içerisinde bulundurduğu laktoz sebebiyle kedi ve köpeklere zararlıdır.

Peynir, köpek dostlarımız için harika bir vitamin ve mineral kaynağı olabilir. Ancak içerdiği laktozdan dolayı köpekler üzerinde olumsuz etkileri mevcut. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Kontrolsüz tüketildiği durumlarda köpeklerin midesinde ve sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Köpeklerde laktoz tüketimi sonucu gözlemlenen rahatsızlıklar genellikle karın ağrısı, kusma, ishal ya da kabızlık, mide bulantısı, şişkinlik ve gaz olarak karşımıza çıkar. Tüm bu sebeplerden dolayı peynir, köpeklerin tüketmemesi gereken yiyecekler arasındadır.

Kedinizin süt içmekten hoşlanıyor olması bunun onun sağlığı açısından faydalı olduğu anlamına gelmez. Kediler sütteki laktozu sindirmekte zorlanırlar, bu da hazımsızlık veya ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Kedilerin çoğu sadece yavruyken içtikleri anne sütündeki laktoza maruz kalırlar. Kediler annelerinin sütünü sadece birkaç hafta boyunca içtikleri için sindirim sistemleri genellikle laktozla yeniden tanışmaya donanımlı değildir. Bazı kediler sütü tolere etmede sorun yaşamasa da çoğunluk açısından sindirim sorunları yaşama ihtimali nedeniyle yavruyken annelerinin sütünden başka bir şey içmeleri tavsiye edilmez.

Ekmek

Ekmek tüketimi köpeklerde diyabete yol açabilir.
Ekmek tüketimi köpeklerde diyabete yol açabilir.

Ekmek tüketimi, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de birtakım problemlere yol açabilir. Karbonhidrat ve kalori değerleri nedeniyle çeşitli kilo problemlerine yol açabilecek ekmek tüketimi, obeziteye yol açabilir. Tüm bunların yanı sıra içerdiği şeker ve yağlardan dolayı köpeğiniz, diyabet gibi hastalıklara da yakalanabilir.

Çikolata

Çikolata da hem kedi hem de köpekler için ciddi sorunlara yol açabilir.
Çikolata da hem kedi hem de köpekler için ciddi sorunlara yol açabilir.

Çikolatanın köpekler üzerindeki olumsuz etkisini duymuş olabilirsiniz. Çikolata, köpeklerde zehirlenmeye sebep olur. Bunun sebebinin genellikle içerdiği şeker değerlerinden olduğu düşünülür ancak sebebi şeker değil kafein değerleridir. Az miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı yaratan çikolata, köpek dostlarımızda kusma ve ishal gibi tepkiler yaratabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde ise daha ciddi problemlere sebep olabilmektedir.

Çoğumuz çikolatanın köpekler için ölümcül olabileceğini biliriz fakat aynı zamanda kediler için de zehir etkisine sahiptir. Çikolata kusma ve ishale, vücut ısısında yükselmeye ve kaslarda titremeye, anormal kalp ritmine, abdominal rahatsızlığa, su ihtiyacında artışa ve nöbetlere neden olan metilksantin adlı bazı maddeler içerir. Metilksantinler kafeinli içeceklerde de bulunur ve bunlardan kaçınmak gerekir. Eğer kedinizde bu belirtilerden herhangi birisini görürseniz veterinerinize başvurun.

Çiğ yumurta veya çiğ et tüketimi 

Çiğ yumurta kedilerde deriyle ilgili sorunlara yol açabilir.
Çiğ yumurta kedilerde deriyle ilgili sorunlara yol açabilir.

Çiğ yumurta ve çiğ et, tıpkı insanlar olduğu gibi kediler için de bakteriler nedeniyle tehlikelidir. Salmonella veya E. coli bakterilerinin vücuda girmesi kusma, ishal ve halsizlik gibi belirtiler gösterebilir. Salmonella ve E. coli insanlara da bulaşabilir. Bu nedenle pişirildikten sonra ellerinizi düzgün yıkamaya dikkat edin ve kedinizi bu çiğ yiyeceklerden uzak tutun. Ayrıca çiğ yumurta deri ve tüy sorunlarını beraberinde getiren bir enzim içerir.

Kedinizi çiğ hamurdan uzak tutmak da önemlidir. Çiğ hamur işi, midede genişlemeye veya alkol oluşmasına neden olur. Kedinizin az miktarda bile olsa alkol aldığını düşünüyorsanız, onu hemen veterinere götürün. Alkollü içecekler ve alkol içeren yiyecekler kediniz için tehlikeli olabilir. Alkol kusma, ishal, titreme, oryantasyon bozukluğu, solunum güçlüğü, koma ve hatta ölüme neden olabilir. 

Quick Sigorta

Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com