Robot köpeklerle geleceğe adım adım

Robot köpeklerle geleceğe adım adım

ABD Hava Kuvvetleri, robot köpekleri küçük savaş alanlarında devriye gezmek ve gerekli veri kaynaklarını sağlamak üzerine test ediyor. Eylül ayının ortasında Nevada'daki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'nde gerçekleşen tatbikat, robot köpeklerin gelecekte daha sık karşımıza çıkacağını net bir şekilde gösteriyor.

Robot köpek denince akla gözlerinde kalp simgesi çıkan, 2000’li yıllarda çocukların sevgilisi haline gelen oyuncak Poo-Chi geliyor olabilir. Evde köpek sorumluluğu istemeyen ancak çocuklarının köpek isteğini de kıramayan ebeveynleri hedef alan oyuncak robot köpekler, bir dönemin en sevilen oyuncaklarıydı. Ancak günümüzde robot köpekler, oturup kalkarken yana devrilen küçük ve sevimli Poo-Chi’den çok daha farklı bir noktada… Massachusetts Eyalet Polisi tarafından halihazırda kullanılan robot köpeklerin kullanım alanları askeriyeye de ulaşmaya başladı.

Nevada'daki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'nde gerçekleştirilen ve robot köpek Vision 60’nin kullanıldığı tatbikat, yalnızca ABD Hava Kuvvetleri birimlerini ilgilendirmiyordu. Aynı zamanda, diğer hizmetler ve potansiyel olarak müttefik askeri kuvvetler için komuta, kontrol ve sensör füzyonu sağlamak üzere tasarlanmış bir Hava Kuvvetleri projesi olan Gelişmiş Savaş Yönetim Sistemi (ABMS) testinin bir parçasıydı. Yani robot köpeklerin bu tatbikatta boy göstermesi, askeri açıdan pek çok alana uyum sağlayacak şekilde geliştirilmesi anlamına geliyor.

Robot köpekler askeriyede

Robot köpek Vision 60 savaş alanlarında rol alabilir.
Robot köpek Vision 60 savaş alanlarında rol alabilir.

Dört ayaklı robot Vision 60 şu anda ABD Hava Kuvvetleri ve Avustralya Ordusu tarafından değerlendiriliyor. Ayrıca ABD kuvvetlerinin yeraltı askeri tesislerini keşfetmek için robotları kullanabileceği yolları araştıran DARPA’nın Yeraltı Mücadelesi’ne de dahil oldu. Avustralya Ordusu’nun mürettebatlı muharebe aracı testinde de Vision 60 robotları boy gösterdi. Robot köpeğin yaratıcısı olan Ghost Robotics de internet sitesinde Vision 60 modeli hakkında "durdurulamaz" ve “uzaktan kontrol edilebilir” dışında pek bir şey söylemiyor. Dolayısıyla bu robotların tam olarak hangi imkanları sunduğu askeriye haricinde bilinmiyor.

Askeri tatbikatlardan görebildiğimiz kadarıyla bu robot köpekler şu an için riskli bir bölgeye ilk müdahale eden ve tehditleri belirleyen ilk akın ekibi olarak kullanılıyor. Dört ayaklı dizaynı sayesinde her araziye uyum sağlayabilen robot köpekler, bir dizi sensör ile çevresini, onu komuta eden askeri kanala gönderebiliyor.

Robot köpekler pandemide de çalışıyor

Singapur da robot köpekleri etkin olarak kullanıyor.
Singapur da robot köpekleri etkin olarak kullanıyor.

Askeriye robot köpekleri bağrına basmış olsa da bu robotların tek kullanım alanı savaş bölgelerinde olmayacak gibi görünüyor. Pandemi sürecinde de dört ayaklı robotlara iş düştü. Sosyal mesafenin pandemiye karşı mücadelede önemli bir etmen olduğunu bilen Singapur yönetimi, insanları hizada tutabilmek için bu robot köpeklerden faydalandı. Singapur hükümeti, yürüyüşçülerin, koşucuların ve diğer park ziyaretçilerinin birbirinden en az altı metre uzakta kalmasını sağlamak için Spot adlı bir robotik köpek kullanıyor.

Bu girişim, halka açık yerlerde sosyal mesafeyi teşvik ederek koronavirüsün yayılmasını en aza indirmeye yardımcı olmaya yönelik çabanın bir parçası. Robot köpek Spot, Singapur parklarında insanlar fazla yakınlaştığında onları havlayarak uyarıyor. Massachusetts merkezli bir mühendislik ve robotik şirketi olan Boston Dynamics tarafından üretilen Spot, pandemiye karşı mücadelede kullanılan en yeni ve en yaratıcı taktiklerden biri oldu. Spot’un uzaktan kumanda edilebilmesi, insan işgücünü de minimuma indiriyor.

Robot köpekler hastanelerde de başrolde

Robot köpek doktor ve hasta arasında köprü görevi görüyor.
Robot köpek doktor ve hasta arasında köprü görevi görüyor.

Boston Dynamics’in YouTube videolarında sıklıkla karşımıza çıkan robot köpeği Spot’un tek kullanım alanı parklarda dolaşıp havlamak değil. ABD, Massachusetts’teki Brigham and Women's Hospital'da koronavirüs riski taşıyan hastaları bir doktor ya da hemşire değil, Spot karşılıyor. Robot, doktorların koronavirüs bulaşmış olabileceğinden korkulan kişilerle güvenli bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak bir giriş görevlisi olarak çalıştı.

Bir iPad ile hastanenin girişine konumlandırılan Spot aracılığıyla doktor, hastayla yerleşik mikrofon ve monte edilmiş bir hoparlör aracılığıyla konuşabilir ve standart tanı sorularını sorabiliyor. Ayrıca doktor, hastanın durumunu görmek için Spot’un yerleşik kamerasını da kullanabiliyor. Spot, fiziksel temas kurmaya gerek kalmadan hastanın solunum hızını ve vücut sıcaklığını ölçebilen kameralara da sahip.

Robot köpekler rutin görevleri üstleniyor

Spot egzoz arıtma tesislerini denetleme yapıyor.
Spot egzoz arıtma tesislerini denetleme yapıyor.

İşlevsel robot Spot’un bir diğer kullanım yeri de Almanya’nın Merck firması oldu. İlaç firması, kontroller yapmak için Spot'un hizmetlerinden yararlanıyor. Robotlar, 352 yaşındaki Alman ilaç grubunun ana kampüsünde, yakma tesislerinde “rutin çalışma” ihtiyacını azaltmak için egzoz arıtma tesislerinde daha önce personel üyeleri tarafından manuel olarak gerçekleştirilen düzenli güvenlik kontrollerini insanların yerine yapabiliyor.

Ayrıca Norveçli petrol şirketi Aker BP ASA de şirketin Norveç Denizi'nin Skarv bölgesindeki gemilerine robotik bekçi köpeği Spot'u getirdi. Spot, hidrokarbon sızıntılarını tespit etmek, gemi ekipmanlarını incelemek, mekanik okumalar almak, raporlar oluşturmak ve insan işçiler için çok tehlikeli olabilecek alanlarda incelemeleri tamamlamakla görevlendiriliyor. Ford'un Michigan Van Dyke İletim Fabrikası'nda da Spot benzer görevler için kullanılıyor.

Okul koridorlarında robotik havlamalar

Scar madenlerde insanların yerine çalışabilir.
Scar madenlerde insanların yerine çalışabilir.

Boston Dynamics’in bir diğer tasarımı olan Scar isimli robot da okul koridorlarında karşımıza çıkıyor. Fransa'nın önde gelen mühendislik okullarından biri olan Mines Nancy tarafından kampüse alınan robotik köpek, tehlikeli projeler sırasında insanları korumada önemli rol oynayabilir. Okulun mühendisleri, ANDRA (Ulusal Radyoaktif Atık Yönetimi Ajansı) ile Scar'ı büyük tünellerin oyulmasını içeren bir projenin parçası olarak kullanmayı hedefliyor.

Scar'ın ilk görevi başarılı olursa, diğer kuruluşların ve şirketlerin robot köpeği kullanmasının ve robotikte teknolojik bir atılımın önünü açabilir.