Karantina sürecinde hayvanlar da şehirli oldu

Karantina sürecinde hayvanlar da şehirli oldu

Koronavirüs pandemisiyle mücadele ettiğimiz bu günlerde, karantina en çok hayvanlara yaradı. Şehirlerin boşalması ve hava kirliliğinin azalması, vahşi doğada yaşayan hayvanların şehirleri sahiplenmesine yol açtı.

Koronavirüsten korunabilmek için bütün dünya olarak evlerimize kapandık. Dışarı çıkmak zorunda kaldığımız kısa sürelerde bile maskelerimizi ve eldivenlerimizi takıyor, gerekli önlemleri alıyor ve dikkatli oluyoruz. Toplumların evlerinde hastalıktan uzak duruyor olması şimdiye dek hava kirliliğinin azalması, suların temizlenmesi gibi bazı iyi sonuçlar da doğurdu. Elbette bu sonuçların avantajlarından yararlananlar da vahşi doğadaki hayvanlar oldu.

Dükkanlar kapandığı, kapılar kilitlendiği ve insanlar evlerine çekildiği için vahşi yaşam eskiden girmediği kentsel bölgelere giriyor. Kuzey Galler'deki vahşi keçiler merakla yeni alanları keşfe çıkarken, Tayland'daki Lopburi maymunları gibileri yemek bulma umuduyla şehirlere iniyor.

Ördekler Adana’da keyif yaptı.
Ördekler Adana’da keyif yaptı.

Görsel Kaynağı

Geyik ve keçilerden maymunlara ve hatta bir pumaya kadar birçok hayvan, normalde onları görmeyi beklemediğiniz yerlerde ortaya çıkmaya başladılar. Issız sokaklarımızda dolaşan hayvanların resimleri ilk bakışta sevimli veya eğlenceli görünebilir. Aynı zamanda bu görseller insanı koronavirüs krizinin yol açtığı ekonomik felci ve insanlarla hayvanların günümüzdeki ilişkisini düşünmeye de itiyor.

Ülkemizde de hayvanların şehirlere indiği pek çok örnek var. Yetkililer insanları evde kalmaya çağırdıktan sonra, 31 Mart'ta bir kaz sürüsü Adana'daki boş kıyı şeridinin tadını çıkarırken görüntülenmişti. Keçiler ve koyunlar, 19 Nisan'da boş İstanbul havaalanı otoyolunun yakınında görüldüler. Çimlerde özgürce otlayan sürülere dair bir diğer görüntü de Samsun’dan gelmişti. Yüzlerce koyun, Türkiye'nin kıyı kenti Samsun'da boş sokakları ele geçirmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, ıssız sokaklarda bir çobanı takip eden ve bazen çimenli kavşaklarda otlatmaya koyulan hayvanları göstermişti. Aynı şekilde boğazın dalgalarında yüzen pek çok yunusun da görüntüleri sosyal medyaya düştü.

Su hayvanları da karantinanın keyfini çıkardı!

Kanallardaki sakinlikten istifade eden yunuslar ve kuğular geri döndü.
Kanallardaki sakinlikten istifade eden yunuslar ve kuğular geri döndü.

Görsel Kaynağı

Dünyadan pek çok hayvan görüntüsü sosyal medyada kendini gösteriyor. Suda yaşayan hayvanlar da buna dahil! Tayland'da, plajları ile ünlü güney Phang Nga eyaletinde rekor sayıda deniz kaplumbağası yumurtadan çıktı. Phuket Deniz Biyoloji Merkezi müdürü, Kasım ayından bu yana 11 yuva bulduklarını, bunun son 20 yılın en yüksek sayısı olduğunu söyledi. Araştırmacılar deniz kaplumbağaları için verimli geçen yumurtlama dönemini, koronavirüsün birçok turisti uzak tutmasına bağlıyorlar.

Bir timsah Amerika, Güney Carolina'da bir plajda güneş banyosu yaparken görüntülendi. Ayrıca yol boyunca yerel alışveriş merkezine doğru yol aldı ve sakin şehrin sokaklarında dolaştı.

İtalya'nın Venedik şehrinde yaşayan insanlar, koronavirüs karantinası sokakları ve ünlü kanalları boşalttıktan sonra kanallarda balık, kuğu ve ördekler gördüklerini bildirdi. Şimdi kristal berraklığında görünen suyun kalitesinde de gözle görülür bir iyileşme oldu. Buna kısmen, yüzeye tortu fışkırtan, suyu daha koyu ve daha bulanık yapan teknelerin eksikliği sebep oldu.

Deniz aslanları da bir Arjantin limanını ele geçirdi, bazıları kepenkli bir dükkana koşup kepenkleri açmaya çalışsa da başarılı olamadı.

Meraklı sürüler şehirleri istila etti

Keçiler şehirleri keşfe çıktı.
Keçiler şehirleri keşfe çıktı.

Görsel Kaynağı

Yalnızca su hayvanları değil, farklı hayvan sürüleri de insanların boşalttığı alanların tadını çıkarıyor. Bir Alageyik sürüsü, doğu Londra'daki Harold Hill'deki bir konutun önündeki çimler üzerinde otlarken göründü. Yakındaki Dagnam Park'tan geldikleri ve sabahları çimlerin üzerinde tembellik ettikleri düşünülüyor. Normalde çok ürkek yaratıklar oldukları için bu alanda geyik görmek çok sıra dışı. Bu arada Japonya'da yerel geyikler de dışarı çıktı ve şehri keşfetmeye başladı.

Galler’de bir sahil kasabası olan Llandudno'nun keçileri normalde kayalık Büyük Orme burnunda yaşıyorlar ancak 31 Mart'ta keçiler kasabaya küçük bir ziyarette bulundu. Kasabanın içinden geçerken çimenlerden de tadan sürü, insansız sokakların keyfini çıkarttı.

Normalde onları iyi besleyen turistler, koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapanınca, yüzlerce maymun en ufak bir yemek kırıntısı bulabilmek için şehirlere indiler. Lopburi sokaklarında o kadar çok maymun görüldü ki insanlar Maymunlar Gezegeni yakıştırmaları yapmaya başladı.

Monmouthshire'daki Raglan Çiftliği'ndeki koyun sürüsü, çocukların evlerinde olması nedeniyle boş kalan çocuk parkında oyuncaklara binip keyifli zamanlar geçirirken görüntülendi.

Vahşi hayvanlar sokaklarda!

Pumalar şehre indi.
Pumalar şehre indi.

Görsel Kaynağı

Şili, Güney Amerika'da Santiago şehrinde bir puma sokaklarda dolaşırken görüldü. Yerel uzmanlar, yiyecek bulmak için yakındaki dağlardan gelmiş olması gerektiğini düşünüyor. Yakalanan pumalar doğal yaşam alanlarına geri götürüldü.

ABD'nin San Francisco şehrinde çakallar boş sokaklarda dolaşıyor, birçok insan yiyecek almak için dışarı çıkarken çakallara denk geliyor. Hatta Golden Gate Köprüsü gibi şehrin ünlü turistik yerlerinden bazılarının tadını çıkaran çakallar bile görünüyor.

Normalde turistlerle dolu olan Güney Afrika'daki Kruger Ulusal Parkı da benzer bir sahneyi gözler önüne serdi. Normalde turistlerle dolu olan yolların sakinliğinin tadını çıkaran aslanlar, yolda uyurken görüntülendi.

İsrail'de Tel Aviv'in kalbindeki bir park, çakal sürüleri ele geçirildi. Bir çakal sürüsü, Hayarkon Park'ta bir İsrailli kadın tarafından bırakılan köpek mamasını yerken görüntülendi.

Toronto'da bir kızıl tilki ve yavruları şehre ziyarete geldiler. Şehir yetkililerine göre, bu hayvan ziyaretlerindeki artış sıcak havalara ve normalde kalabalık yerlerin tenhalığına bağlanıyor.

Ancak bazen hayvanlar arasında da gerilim yaşanabiliyor. Bir grup vahşi köpek, Ajmer, Rajasthan, Hindistan'da, COVID-19 koronavirüsüne karşı önlem olarak ülke çapında uygulanan dışarı çıkma yasağı sırasında sokakta dolaşan bir yaban domuzuna saldırdı.