Kan grubuna göre beslenmenin ABC’si

Kan grubuna göre beslenmenin ABC’si

Dr. Peter J. D'Adamo tarafından öne sürülen bir beslenme yaklaşımı olan “Kan Grubu Diyeti”, her kan grubuna ona uygun bir beslenme listesi öneriyor.

Kan gruplarının keşfi 1900’lü yıllara dayanıyor. 1901 yılında yapılan araştırmalar sonucunda alyuvarlarda hücre zarının dış katmanına bağlanan antijenlerin türüne göre insanda en az üç kan grubu olduğu belirlendi ve bunlar A, B ve O olarak adlandırıldı. Bir yıl sonra ise A ve B antijenlerinin ikisini birden taşıyan ve AB antikorları içermeyen AB grubu bulundu.

Elbette sonrasında yapılan çeşitli araştırmalar sonrası bazı ispatı kolay olmayan teoriler ortaya atıldı. Bunlardan en bilineni ise insanlığın ilk döneminde herkesin yalnızca 0 kan grubuna sahip olduğu temeliyle şekillenen görüş. Buna göre yerleşik hayata geçiş ve tarımın keşfiyle toprakta yetişenleri tüketmeye başlayan sadece 0 kan grubuna sahip insanlarda zaman içinde önce A grubu, et yemeye devam eden soğuk iklimlere göç eden insanlarda B grubu, A ve B grubuna sahip insanların bir arada yaşaması ile birlikte ise AB grubu ortaya çıktı. 

 Dr. D’Adamo, diyetin detaylarını 2 Ocak 1989 tarihinde yayımladığı üstte kapağı görülen kitabında anlatmış.
Dr. D’Adamo, diyetin detaylarını 2 Ocak 1989 tarihinde yayımladığı üstte kapağı görülen kitabında anlatmış.

Doktor James D’Adamo’nun keşfi

Bundan yarım asır sonra ise kan grupları üzerine beslenme fikri bir doktor tarafından ortaya atıldı. 1950 yılında Doktor James D’Adamo, belli hastaları üzerinde yapmış olduğu çalışmalar sonucunda aynı ilaç ve aynı diyeti uyguladığı kişilerin bir kısmının hızla iyileştiğini bir kısmının ise kötüleştiğini gördü. Bunun üzerine hastalara uyguladığı diyeti incelemeye başladı. Bazı gıdaların bazı kan gruplarında ağdalaşmalara neden olduğunu gördü. Bu gıdalarda özellikle proteinlerde bulunan ve lektin denilen bir yağ çeşidi yer alıyor. Lektin kan grubuna göre sağlığı olumlu veya olumsuz yönde etkileyebiliyor. James bu söyleminden sonra beslenme çeşitliliğinin kan grupları üzerinde etkisi olduğunu düşünerek kan gruplarına göre beslenmenin genel sağlık hali ve uzun yaşamak için önemli olabileceğini tespit etti. Her kan grubu için serbest, yasak ve sınırlı tüketilmesi gereken besinleri listeledi.

Kan grubu ve beslenme arasındaki bağ incelendiğinde, bu sistemle beslenmenin kilo verme, sağlık problemlerini azaltma ve genel olarak daha iyi bir sağlık seviyesine ulaşma konusunda yardımcı olabileceği iddia ediliyor.

Kan grubu diyetine göre her kan grubuna iyi gelen ya da kötü gelen besinler söz konusu.
Kan grubu diyetine göre her kan grubuna iyi gelen ya da kötü gelen besinler söz konusu.

Kan grubu diyeti, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sunması nedeniyle kişisel deneyimler ve sağlık uzmanlarının önerileri ışığında bu diyeti uygulama kararı vermek önemli. Kan grubu diyeti veya herhangi bir diyet programı uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

İşte bu ön kabul ile ele alınması önerilen ve her kan grubu için farklı olan uygulama önerileri…

Kan Grubu 0

Önerilen besinler: balık, deniz ürünleri, kırmızı et, zeytinyağı, brokoli, ıspanak, soğan, tatlı patates, kivi, armut.

Kaçınılması gereken besinler: buğday, buğday ürünleri, mısır, fasulye, lahana, karnabahar, portakal, çilek.

Kan Grubu A

Önerilen besinler: sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, soya, tavuk, hindi, balık, zeytinyağı.

Kaçınılması gereken besinler: kırmızı et, süt ürünleri, mısır, buğday.

Kan Grubu B

Önerilen besinler: kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta, yeşil sebzeler, kivi, muz, üzüm, yoğurt.

Kaçınılması gereken besinler: tavuk, mısır, nohut, yer fıstığı.

Kan Grubu AB

Önerilen besinler: balık, tavuk, kırmızı et, yoğurt, peynir, zeytinyağı, lahana, havuç, ananas, üzüm.

Kaçınılması gereken besinler: mısır, siyah çay, kafeinli içecekler.

Uygulama adımları ve dikkat edilmesi gerekenler

Kan Grubuna Uygun Beslenme Listelerinin Belirlenmesi: Kan grubu belirlendikten sonra kan grubuna özel beslenme listeleri incelenmeli. Listelerdeki yönlendirmeler dikkate alınmalı.

Yemek Planı Hazırlanmalı: Kan grubuna uygun yemek tarifleri ve önerileriyle günlük yemek planı oluşturulmalı ve buna uygun alışveriş yapılmalı.

Beslenme Takibi Yapılmalı: Diyetin nasıl işlediğini görmek için kilo, enerji seviyesi ve genel sağlık durumu yakından izlenmeli.

Doktor ya da Uzmana Danışılmalı: Diyete başlamadan önce sağlık sorunu olanlar başta olmak üzere bu diyeti uygulamak isteyen herkesin önce doktor ya da uzmana danışması gerekli.