YouTube’da, Türkiye’nin en büyük oyun kanallarından biri olan Burak Oyunda’nın sahibi Burak Şahin, kanalının nasıl ortaya çıktığını, nasıl geliştiğini ve gelecekle ilgili projelerini anlattı...
Burak Oyunda, 3 milyondan fazla takipçisiyle Türkiye’nin en büyük YouTube kanallarından biri. Sahibi de gencecik, üniversite öğrencisi Burak Şahin… Şahin babasının askerlik görevi nedeniyle bir anlamda arkadaşsızlıktan başladığı oyun macerasını artık tüm takipçilerinin gözleri önünde sürdürüyor. Bu da kendisine önemli bir başarının kapısını açmış. Kendisinden dinleyelim...
Oyun merakınız nasıl başladı?
Çocukluğumdan beri oyunlarla büyüdüm diyebilirim. Babam asker olduğu için ülkemizin birçok yerinde görev yaptı. Dış karakollarda görev yaptığı zaman hep beraber gidiyorduk. Benim de oyun hayatım Mardin'de başladı. Cevizlik Köyü’ndeki karakolda benim dışımda çocuk olmadığı için babam oyalanayım, sıkılmayayım diye Atari almıştı bana. Macera da böyle başladı.
Aileniz bu merakınızı nasıl değerlendiriyordu?
Ailem, YouTuber olmadan önce oyunlara olan ilgime çok kızıyordu. Çünkü çok fazla oyun oynuyor ve derslere vakit ayırmıyordum. Ailem bu durumdan şikayetçiydi. Ancak YouTuber olarak bir meslek edindiğim zaman bu işi eğitimimle birlikte devam ettirebileceğimi gördüler. Çok sevindiler ve desteklediler.
Bir gününüz nasıl geçiyor? Kaç saatinizi oyunlara ayırıyorsunuz?
Okula gitmediğim zamanlarda, eğer arkadaşlarımla bir etkinlik planlamadıysak genelde evde oluyorum. Video çekim ve montaj işlerimi tamamladıktan sonra günde iki ya da üç saat oyun oynuyorum. Yani oyun oynamak ve bununla ilgili işlerle günümün beş ya da altı saati “Burak Oyunda” kanalıma ait. Tabii, okula gittiğim günlerde tamamen farklı bir senaryo oluyor.
Bu merakın YouTube’a yansıması nasıl oldu?
Oyunları çok sevdiğim için bir oyun kanalı açmak istedim. İnsanlarda benim oyun oynarken yaptığım yorumları çok sevdi. Ben eğlenirken onlar da eğlendi. Böylece bugün 3 milyon aboneyle Türkiye'nin en büyük oyun kanalı olduk.
Aileniz, eğitiminizin etkileneceğinden endişe etti mi?
Evet endişe ediyorlardı. Fakat ben başarısız bir öğrenci değildim. Hem işimi hem okulu aynı anda götürebiliyorum. Ailem için eğitim çok önemli. Tabii ki benim için de…
“Türkiye’de oyun sektörü gelişiyor”
Eğitim hayatınız nasıl gidiyor?
Lise eğitimimi tamamladıktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi, Bilgisayar Programcılığı bölümünü kazandım. Ancak bir sene okuduktan sonra bölümün bana çok uymadığını düşündüm ve bıraktım. Yeniden sınava girdim ve Kadir Has Üniversitesi, Yeni Medya bölümünü kazandım. Okulum İngilizce. Bundan dolayı beş sene okuyoruz. Hazırlık sınıfını ve birinci sınıfı bitirdim. Şuan ikinci sınıfı okuyorum.
Oyunlarla ilgili bir kariyer mi hedefliyorsunuz?
Üniversiteyi tamamladıktan sonra belki başka alanlarda da yer alabilirim. Oyun sektörü de Türkiye'de gelişmekte olan bir sektör. Birçok oyun şirketi ile reklam çalışmaları yaptım. Belki üniversiteden sonra oyun şirketleriyle ilgili çalışmalar yapabilirim.
Türkiye’nin en popüler YouTuber’larından biri olduğunuz için soruyorum: Tatmin edici bir gelir elde ediyor musunuz videolarınızdan?
YouTube'da eğer iyi bir izlenmeye ve marka değerinize sahipseniz iyi bir gelir elde edebiliyorsunuz. Eğer sektörde iyi ve güvenilir bir isminiz varsa birçok şirketten de iş teklifleri alabiliyorsunuz. Ama YouTube'un kendi geliri tamamen izlenme oranınıza göre.
Kanalınızı geliştirmek için yeni fikirleriniz var mı?
Şu an çıkan bütün oyunları inceliyor ve bu oyunlardan en çok hoşuma gidenlerin videolarını çekmeye çalışıyorum. Tabii, kanalıma bazen farklı konseptte videolar da atıyorum. Mesele gezdiğim bir yeri veya yaptığım bir yemeği insanlara gösterdiğim videolar da oluyor. Bu tip videolarla ilgili fikirler geliştirmeye çalışıyorum sürekli. Fakat dediğim gibi kanalımın ana konsepti oyun. Bu nedenle farklı oyunları incelemek önceliğim.
“İnsanlar sizi siz olduğunuz için seviyor”
Ünlü bir YouTuber olmanın avantaj ve dezavantajları neler?
Sevilmek en güzel avantajı bence. İnsanları sizi, siz olduğunuz için seviyor ve sizden hiç bir çıkarları yok. Bu gerçekten insana kendini çok iyi hissettiriyor. Dezavantaj olarak çok aşırıya kaçan yorumları sayabilirim. İnsanlar hiç tanımadan çok kötü yorumlar yapabiliyor.
Yolda önünüzü kesip fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor mu?
Tabii, hatta evime gelen oluyor. Ben de elimden geldiğince herkesle fotoğraf çektirmeye çalışıyorum.
Bir de fantastik bir soru sorayım: Eğer bir gün bir güneş patlamasıyla tüm internet teknolojisini kaybedersek hayatınız nasıl değişir?
Eğitimimi tamamlar ve medyadaki diğer alanlarda çalışmalar yaparım.