Eskilerin deyimiyle eyyam-ı bahur sıcakları başladı! Nemin %90'larda seyrettiği, meteoroloji uzmanlarının “gerekmedikçe sokağa çıkmayın” diye uyardığı bugünlerde, İstanbullular'ın serinlemek için gidebileceği yerleri hatırlatalım.
Belgrad Ormanı
Fotoğraf Kaynak: www.neredekal.com
Temiz hava, bol oksijen, ağaçların serinliğinde yürüyüş hatta piknik için İstanbul’un bir numaralı mekanı: Belgrad Ormanı. Okul gezilerinin tercih edilen alanlarından olan Belgrad Ormanı'nına gitmişken ünlü bendleri yani su kemerlerini görmeden dönmeyin. Bu tarihi su kemerleri İstanbul'un su ihtiyacı karşılaması bakımından dikkat çekici. Fotoğraf çekmeye meraklıysanız Belgrad sizi ayrıca büyüleyecek.
Sarıyer'in Bahçeköy semtinde bulunan Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası'nın en doğusunda. Doğusu İstanbul Boğazı'na, kuzeyi ise Karadeniz'e kadar uzanıyor. Araçla gelmeyi düşüyorsanız Maslak-Sarıyer istikametine doğru gidip, Tarabya sapağından U dönüşü yapmalı ve Bahçeköy tabelalarını takip etmelisiniz. Takip edeceğiniz yol sizi ormanın girişine kadar götürecek. Toplu taşımayla gelecekler ise 42T, 42R, 42M, 42HM veya 153 numaralı otobüs hatlarını kullanabilirler.
Gülhane Parkı
Fotoğraf Kaynak: www.gezipgordum.com
Sarayburnu, Alay Köşkü ve Topkapı Sarayı’nın arasında 163 dönümlük oldukça büyük bir alanı kapsayan park, merkezi konumundan dolayı listemizin üst sıralarında yer alıyor. Şehrin ortasındaki nadir yeşil ve serin alanlardan biri. Yine de öğlen sıcağında tavsiye etmiyoruz!
Gülhane Parkı’na tramvayla gitmek için Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nın Gülhane Durağı’nda inip, çok kısa bir yürüyüşle parka ulaşabilirsiniz. Marmaray ile Gülhane Parkı’na ulaşmak içinse Sirkeci’ye kadar gidip buradan 5-10 dakikalık bir yürüyüşle ya da tramvayla bir durak giderek yine parka ulaşabilirsiniz. Eminönü ya da Karaköy’e kadar deniz yolu ya da otobüs ile gelip, buradan tramvay hattına geçiş yapmanız da mümkün.
Atatürk Arboretumu
Fotoğraf Kaynak: www.gezgintech.com
Atatürk Arboretumu, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde, ağaç ve odunsu bitkilerin sergilendiği geniş bir alan. İ.Ü. Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile Bahçeköy-Kilyos yolu üzerinde 1949 yılında kurulmuş. Bugünse 296 hektarlık alanda dünyanın her yerinden getirilmiş ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Burada hem serin bir gün geçirirken hem de şimdiye kadar belki de hiç görmediğiniz bitkilerle tanışabilirsiniz. Ama mekanın büyük olduğunu şimdiden belirtelim. Ona göre hazırlıklı olun!
Kilyos Baykuş Plajı
Fotoğraf Kaynak: www.gazeteduvar.com
Kilyos, uzun yıllardır İstanbulluların denize girmek için tercih ettiği sahillerden biri. Burada bulunan Kilyos Baykuş Plajı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde ve Kilyos Gümüşdere Köyü tesislerinde faaliyet gösteriyor. Gündüzleri ailece deniz ve plaj keyfi yapmak isteyenler için oldukça cazip. Kilyos’taki Burc Beach, Babylon Beach, Solar Beach ve Suma Beach de hem günübirlik deniz tatili hem de eğlenceli bir gün geçirmek isteyenler için ayrıca önerilir.
Tüm bu plajlara toplu taşımayla ulaşmak için metronun Hacıosman durağında inip oradan yine belediye otobüsüne binebilirsiniz.
Yıldız Parkı Korusu
Fotoğraf Kaynak: www..uzungoltur.net
Tam olarak İstanbul'un göbeğinde yer alan Yıldız Parkı Korusu, 46 hektarlık alanı, asırlık ağaçları, ördeklerle dolu tepedeki göletiyle Beşiktaş'ta adeta bir vaha olarak yer alıyor. Beşiktaş ve Ortaköy arasındaki koru, İstanbul'un en büyük korusu aynı zamanda.
Barbaros Bulvarı’ndan ulaşabileceğiniz Yıldız Parkı Korusu’nun içinde iki tane tarihi köşk var: Malta Köşkü, Çadır Köşkü. Parka gitmişken, köşkleri de gezmeyi unutmayın. Dilerseniz çay, kahve de içebilirsiniz.
Şile
Fotoğraf Kaynak: www.gezimanya.com
İstanbul'a 60 km uzaklıkta bulunan Şile, doğal güzellikleriyle büyülüyor. Yapılan son araştırmalarla Cilalı Taş Devri'ne kadar tarihlenen Şile, mağaraları, kaleleri, şelaleleri, Karadeniz'e olan kıyısı, yürüyüş alanları ile İstanbullular için hafta sonu ve hafta içi gidilebilecek yerlerden.
Deniz ve ormanın nadir buluştuğu yerlerden biri olan Şile'ye özel aracınızla da gidebilir, toplu taşıma da kullanabilirsiniz. Ayrıca Üsküdar ve Şile arasında işleyen Şile-Ağva Turizm'i de tercih edebilirsiniz.
Garipçe
Fotoğraf Kaynak: www.manzara.gen.tr
Üçüncü köprünün inşasıyla ismi daha da çok anılan Garipçe Köyü, Sarıyer'de Rumeli Feneri ile Rumeli Kavağı arasında yer alıyor. Köyde Cenevizlilerden kalma eski bir kale yer alırken, denize sıfır konumuyla enfes kahvaltılar yapabilir, mis gibi deniz havasıyla harika vakit geçirebilirsiniz. Şehrin gürültüsünden uzak olmak da cabası...