Hobi edinmenin beden ve ruh sağlığına faydaları

Hobi edinmenin beden ve ruh sağlığına faydaları

Yetişkinlerin olduğu kadar çocukların da ruhsal gelişimi ve beden sağlığı için önemli olan hobiler, bireylerin farklı becerilerini keşfetmelerine, günlük hayatın stresini azaltmalarına yardım ediyor. Hobi edinmenin beden ve ruh sağlığına olan faydalarını bir araya getirdik. Siz de “Bir hobi edindim ve hayatım değişti” diyebilirsiniz!

Kendinizi ifade etmenin bir başka yolu

Hobiler, kendinizi ifade etmenin ve gerçekleştirmenin en etkili yollarından biri. İnsan ruhundaki yaratıcılık ve üretme arzusu ancak size en uygun hobinin yardımıyla ortaya çıkabilir, hayatınıza anlam katabilir. Kimi zaman da konuşarak anlatamadığınız duyguları, sizi huzursuz eden düşünceleri hobileriniz yardımıyla açığa çıkarabilirsiniz. Örneğin günlük hayatta size rahatsızlık veren problemleri fotoğraf çekerek kendi perspektifinizden görebilir, düşünerek fark edemeyeceğiniz ayrıntıları anlamlandırabilirsiniz.

Strese karşı mükemmel bir önlem!

Bir müzik aleti çalarak tüm günün stresini atabilirsiniz.
Bir müzik aleti çalarak tüm günün stresini atabilirsiniz.

Stresin başta depresyon olmak üzere pek çok hastalığın hem nedeni hem de sonucu olduğu biliniyor. Hobisi olmayan kişiler günlük hayatta da iş hayatında da neredeyse her şeyi görev ve sorumluluk bilinciyle yaptıkları için bir süre sonra hayattan keyif almamaya başlıyorlar. Bu durum da önce ruh sağlığını, dolaylı olarak da beden sağlığını olumsuz etkiliyor. Hobiler, kötü stresi yok ederken “yapıcı” veya “pozitif stres” olarak da bilinen eutress düzeyini artırıyor. Böylece bireyler kendilerini geliştirmek, geleceğe yatırım yapmak için gerekli motivasyonu bulabiliyorlar. Pozitif strese karşı vücut ve beyin olumlu bilişsel tepkiler veriyor, tatmin duygusu çok daha yoğun hissediliyor.

California Üniversitesinden Psikolog Matthew Zawadzki’nin yaptığı araştırmaya göre, hobi olarak gördüğü bir işte çalışanların kötü stres oranı gözle görülür bir şekilde daha düşük. Üstelik bu kişiler daha iyi konsantre olabiliyor, mutlu ve uzun bir hayatın kapılarını aralayabiliyorlar.

İş hayatında başarıyı artıyor

İş hayatında hobisi olan çalışanların sorunlara daha rahat çözüm üretebildiği gözlemlenmiş.
İş hayatında hobisi olan çalışanların sorunlara daha rahat çözüm üretebildiği gözlemlenmiş.

Kariyer koçları ve iş dünyasının liderleri, iş hayatındaki stres ve krizleri yaratıcı bir şekilde fırsata dönüştürmek için hobi edinmenin önemine vurgu yapıyor. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, şirkete dahil olacak potansiyel çalışanların hobilerine büyük önem veriyor. Çünkü hobisi olan kişilerin yaptıkları diğer işleri de tutkuyla ve özenerek yapacaklarına inanıyor.

ABD’de, Mesleki ve Kurumsal Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan ve 400 çalışan üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hobileri olan kişilerle olmayanlar arasında büyük farklar var. Hobileri olan çalışanlar işlerini daha fazla tutkuyla yaptıkları için problemlere karşı yaratıcı çözümler üretebiliyorlar.

Kendi sınırlarınızı keşfetmeye yardım ediyor

Hobi edinmek, kendi sınırlarınızı keşfetmenizi sağlar.
Hobi edinmek, kendi sınırlarınızı keşfetmenizi sağlar.

Eğer gerçekten yeteneğiniz olan ve keyif aldığınız bir hobinizi keşfederseniz kendi sınırlarınızı, neyi ne kadar iyi yapabildiğinizi de görebilirsiniz. Herhangi bir spor veya sanat dalıyla ilgilendiğiniz takdirde bedeninizin ve hayal gücünüzün marifetlerini keşfetmek hem daha özgüvenli hem de daha sağlıklı bir hayat sürmek için fazlasıyla önemli.

Hobi edinmek fiziksel sağlığı da iyileştiriyor

Hobiler ruh sağlığı olduğu kadar beden sağlığı için de iyi gelebilir.
Hobiler ruh sağlığı olduğu kadar beden sağlığı için de iyi gelebilir.

1400 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hobilerine zaman ayıranların kan basıncı, kortizol seviyesi ve vücut kitle indeksleri daha düşük. Yani hobisi olan kişilerin daha aktif ve sağlıklı bir hayat sürmeleri tesadüf değil. Bedeni çok fazla zorlamayan spor dışındaki hobiler bile hareket miktarını artırarak daha dinç olmayı sağlıyor.

Sosyal hayatı da geliştiriyor

Hobi edinmenin beden ve ruh sağlığına faydaları bu kadarla sınırlı değil. Hobiler ayrıca, sosyal iletişimi güçlendiriyor, önyargısız ve eleştirel düşünmeye yardım ediyor, ek gelir kapısı açıyor ve yeni insanlara tanışmaya imkan veriyor…

Teknoloji hobisiydi, mesleğine dönüştü

Beril Dinç
Beril Dinç

Yeni medya bölümü öğrencisi Beril Dinç, üç buçuk yaşında tanıştığı bilgisayar sayesinde teknolojiyi hobi edindiğini ve bütün gelecek planlarını bu doğrultuda yaptığını söylüyor ve ekliyor: “Bilgisayar kullanmaya başladığım yaşlarda teknoloji dünyasını keşfederek hayatımı kolaylaştırmak, bütün yenilikleri deneyimlemek benim en büyük hobim oldu. Zamanla teknoloji haberlerini takip etmeye başlayarak cep telefonlarına ve fotoğraf makinelerine olan ilgimi de keşfettim. Teknoloji hobim, okuduğum bölümü ve kariyer hedeflerimi de etkiledi. girişimciliğe ilgi duyuyorum ve derslerde teknoloji içerikleri üreterek keyif aldığım konudaki bilgilerimi başkalarıyla paylaşabiliyorum.”