Rent a car firmalarının karşılaştığı ilginç olaylar!

Rent a car firmalarının karşılaştığı ilginç olaylar!

Araç kiralama yani rent a car sahipleri, her gün mesleğin belki de kaçınılmazı olan ilginç olaylarla karşılaşıyor. Neler yaşıyorlar merak ettik ve Türkiye’nin dört bir yanından rent a car firmalarına ulaştık.

Rent a car sahiplerinin başlarına ilginç olaylar geliyor.
Rent a car sahiplerinin başlarına ilginç olaylar geliyor.

İlginç olaylar bu işin doğasında var

Rent a car sahipleri her ne kadar başta emniyet müdürlükleri olmak üzere pek çok devlet kurumuyla iş birliği yaparak çalışsa da kimi zaman korkunç kimi zaman da trajikomik olaylar yaşayabiliyor. Kimisi “Hangi gariplikten bahsedeyim? Bu işin doğasında sorun yaşamak var” derken kimisi de mesleğin geçmiş yıllara oranla çok daha profesyonel ve sorunsuz yapıldığını ancak devlet kontrolü olmasına rağmen bazı ciddi problemlerin hala engellenemediğini belirtiyor. İzmit’teki Emirhan Rent a Car’ın sahibi, 30 yıldır otomobil sektöründe çalışan Mehmet Karaboğa’ya başlarına gelen ilginç hikayeleri sorduk.

Mehmet Bey, mesleğinizi yaparken sizi de şaşırtan durumlara, ilginç hikayelere örnek verebilir misiniz?

“Araç kiraladığım biri İzmit çevresinde olacağını söylemesine rağmen bir süre sonra aracın Niğde Emniyeti’nin önünde olduğunu fark ettim. Müşterimi arayıp sorduğumda bana aracın kardeşinde olduğunu, uygulamaya takıldığı ve yakalama kararı olduğu için aracın bağlandığını, benim gelip almam gerektiğini söyledi. Niğde’ye gittiğimde ise bambaşka bir hikayeyle karşılaştım. Emniyettekiler aracın sekiz kilogram esrarla yakalandığını söylediler. Bir kere de hemşerime araç kiraladım, 15 dakika sonra polis geldi ve aracın çalındığını söyledi. Neye uğradığımı şaşırdım ve polislere aracı çok kısa bir süre önce kiraya verdiğimi söyledim. Aynı şekilde söz konusu kişinin sabıkası nedeniyle yakalama kararı varmış. Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS)’nden bilgileri polise gittiği için polis bana ulaştı. Ben de polise aracın konum bilgisini verdim. Gece 01:30 gibi aracı teslim almak için polis merkezine gittiğimde söz konusu müşteriyle de görüştük. Bana onu benim ihbar ettiğimi söyledi. Ben de KABİS’ten bahsederek durumun aslında bambaşka olduğunu açıkladım.”

“Fabrikada çalışan, maaş kartı olan bir genç uyuşturucu bağımlısı çıktı”

Uyuşturucu sorunlarının sık sık yaşandığı sektörde neredeyse her iş sahibinin böyle bir hikayesi var. Mehmet Karaboğa, 25 yaşında, fabrikada çalışan ve maaş kartı olan bir müşteriye araç kiraladığını söyleyerek başlıyor hikayeye ve şöyle devam ediyor: “Araç sabahtan akşama kadar ormanlık bir alanda görüldü. Sonra ise şehir merkezinde bir benzin istasyonundan üç saat boyunca çıkmadı. Ben de durumdan şüphelenip hemen gittim ve bonzai yüzünden araçta baygın yatan dört gençle karşılaştım.” Kimi zaman yanlış anlaşılmaların da yaşandığını belirten Karaboğa, kiraladığı araçta başka bir kadına ait saç teli bulan eşiyle sorun yaşayıp dert yakınanlar olduğunu bile söylüyor.

Müşterilere kiralanan araçlar suçlara karıştırılabiliyor.
Müşterilere kiralanan araçlar suçlara karıştırılabiliyor.

Kredi kartı kullanmama konusunda müşteriler ısrarcı

İzmir’deki CİTİ Rent a Car’dan Serdar Soysal, araç kiralamak için kredi kartı bilgileri zorunlu olmasına rağmen pek çok kişinin kredi kartı olmadan ısrarla araç kiralamaya çalıştığından yakınıyor. İstanbul Beyoğlu’ndaki Euronet Araç Kiralama’dan Kemal Durmuş da aynı konudan musdarip olduklarını, bu ısrar yüzünden neredeyse bütün rent a car sahiplerinin bıktığını vurguluyor.

Benzin doldurmak istemeyen müşteriler var

Bursa’daki Yusuf Rent a Car’dan Nihat Şahin başka bir ilginçliğe dikkat çekiyor. Araçların her zaman boş depoyla verilmesine rağmen müşterilerin benzin yüklemek istemediğini belirten Şahin, “Benzin de mi bize ait? diye soruyorlar. Aracın kirası 100 TL ancak sürücülere seyahatleri için 150 TL’lik benzin gerekiyor. Buna rağmen bizim yüklü depo vermemizi bekliyorlar. Hatta köprü geçişlerini, ceza paralarını ödemek istemeyenler çıkıyor” diyor ve ekliyor: “Bu işi merdiven altı işletmeler müşteri üzerinden bahaneyle para kazanmak için de yapıyor. Zaten hasarlı olan araçlara hasar parası çıkarıp insanlardan beş bin lira isteyenler var. Bu gibi durumlarda ağzı yanan müşteriler danışmak için bizim gibi işi düzgün yapan rent a carları arıyorlar. Bu duruma biz bile şaşırıyoruz çoğu zaman.”

IŞİD Terör Örgütü’nün karıştığı vakalar bile var

Benzin doldurmak istemeyen müşteriler dahi çıkabiliyor.
Benzin doldurmak istemeyen müşteriler dahi çıkabiliyor.

İstanbul Şişli’deki Fluence Rent a Car’dan Ahmet Dağ birkaç aylığına bir gemi kaptanına araç kiraladığını, polisten gelen bir telefonla ise işin renginin değiştiğini söylüyor. Polisler aracı takip ettikten sonra Dağ’a bir fotoğraf yollamışlar. Fotoğraftaki kişinin müşterisi olmadığını fark eden Dağ’ın ifadesinden sonra durumu araştıran polis söz konusu kişinin IŞİD Terör Örgütü’ne mensup biri olduğunu keşfetmiş. Kuzey Rent a Car’dan Ozan Canatik ise aynı şekilde kiraladıkları aracın çalındığını, Kilis’in Suriye sınırında Suriye’ye satılmaya çalışıldığını anlatıyor.