Iris Apfel ile yeni bir soluk

Iris Apfel ile yeni bir soluk

Şişecam’ın küresel tasarım markası Nude, yıllardır moda dünyasına yön veren Iris Apfel ile iş birliği yapıyor. Bu birliktelik vesilesiyle hem Apfel’i hem de onun gibi modaya yön veren ikonik kadınları anmak istedik...

29 Ağustos 1921 yılında New York’ta doğan Iris Apfel, Paşabahçe’yi de bünyesinde barındıran Şişecam’ın küresel tasarım markası Nude için özel bir koleksiyonun yüzü oldu. Yalınlıkla basitliği ön planda tutan ve sadece özel kristal cam içeren Nude; renkli aksesuarları, üst üste taktığı takıları, kocaman gözlükleri ve cesur giyim tarzı ile yıllardır moda dünyasına yön veren Iris Apfel’in hiçbir kalıba sığmayan tarzından ilham alıyor. Hâl böyle olunca biz de Iris Apfel’in büyük gözlüklerinin ardındaki rengarenk dünyasına bir göz atalım dedik... 
Apfel’e göre hayat gri ve sıkıcı; bunu ancak eğlenceli kıyafetler ve takılarla bastırabilirsiniz.

Instagram’da 1.1 milyon takipçisi olan 97 yaşındaki Iris Apfel, aslında göründüğünden çok daha fazlası. Hem iş kadını hem stil ikonu hem de iç mimar... Apfel, aslında dış dünyaya yansıyan şatafatlı görünümünün ardında yalın bir düşünce tarzına sahip olduğunu ve “Yalın güzeldir” sloganıyla yola çıkan Nude ile iş birliklerinin onun yalın ruhunu yansıttığını söylüyor. Moda ikonu olmadığını ve hiçbir zaman trendleri takip etmediğini belirten Apfel’in gardırobundan seçilmiş birçok parça 2005 yılından beri dünyanın birçok farklı şehrinde sergilendi. Kendisinin güzel olmadığını ama bu durumun onun için hiçbir şey ifade etmediğini, stil sahibi olmanın en önemli şey olduğunu söyleyen Apfel, hayatın gri ve sıkıcı olduğuna ve bu sıkıcılığı eğlenceli kıyafetler ve takılarla bastırabileceğimize inanıyor.

“Stil sahibi olmak öğrenilmez”

Apfel, Iris Apfel: Accidental Icon adlı bir kitap yayımladı.

Iris Apfel’in sınırsız ve derin tarzı, 2014 yılında Iris belgeseliyle taçlandı. Belgeselin ardından, geçtiğimiz yıl Iris Apfel: Accidental Icon adlı bir kitap da Apfel tarafından yayımlandı. Bu kitapta modaya uygun giyinmenin öğrenilebilecek bir şey olduğunu ancak mevzu stil sahibi olmaya gelince bunun DNA’lardan gelen özel bir yetenek olduğunu ve sonradan gelişemeyeceğini vurguluyor. Bugüne dek Beyaz Saray’da dokuz başkan için özel restorasyon ve dekorasyon çalışmaları da yapan Apfel, şimdiye kadar hiçbir zaman yaşı üzerine düşünmediğinin de altını çiziyor.

Gözlerine baktığınız zaman bile 10 yaşındaki bir çocuğun canlılığını bulabileceğiniz bu mükemmel kadın, bizi heyecanlandıran şeylerin peşinden gitmemiz gerektiğini ve sevdiğimiz şeyleri yapmamız için hiçbir bahaneye ihtiyacımız olmadığını bir kez daha hatırlatıyor bize. Iris Apfel gibi yaş aldığı değil de, yaşadığı yılları değerli kılan ve ikonik hale gelen birkaç isim daha var.

Beatrix Ost

1940 Almanya doğumlu Beatrix Ost; yazar, oyuncu, tiyatro yapımcısı ve tasarımcı kimlikleriyle tanınıyor. Renkli saçları ile birlikte rengarenk bandanaları, başörtüleri ve şapkalarıyla girdiği her ortamda dikkat çeken Ost, alışverişi “yapmak için yapanlardan” değil. O, tam aksine sadece gerçekten sevdiği ve uzun yıllar giyeceğini düşündüğü parçalara para harcıyor.

Vivienne Westwood

Modayı punk ile harmanlayan Vivienne Westwood, 1941 İngiltere doğumlu. 77 yaşındaki tasarımcı, sıradışı tarzıyla ezber bozuyor. Punk stilini sisteme karşı bir duruş olarak gören ve modada bir başkaldırı yaratan Westwood, modayı bir şıklık ve zarafet yarışı olarak değil tam anlamıyla bir duruş, tavır olarak algılıyor. Vivienne Westwood, son yıllarda ise kendi başlattığı İklim Devrimi hareketiyle dikkatleri üzerine çekmiş durumda.

Maye Musk

1948 doğumlu, Kanadalı model Maye Musk, Elon Musk’ın annesi. Gümüşi beyaz renkli saçları ve kusursuz fiziğiyle dikkat çeken Musk, 15 yaşından beri modellik yapıyor. Beslenme uzmanlığı da yapan model, hâlâ podyumlarda yürümeye ve stilinden söz ettirmeye devam ediyor.

Carmen Dell’Orefice

Carmen Dell’Orefice
Carmen Dell’Orefice

Söz konusu stil olunca Amerikalı model Carmen Dell’Orefice’den bahsetmemek imkansız. Dünyanın en yaşlı modeli olarak tarihe geçen, 1931 doğumlu Carmen Dell’Orefice, ilk kez 15 yaşındayken kapak olduğu Vogue dergisinde günümüzde de sık sık yer alıyor. Salvador Dali’nin ilham kaynağı olan Dell’Orefice, yaşın ya da estetiğin bir önemi olmadığını; ruhun, vücudun ve zihnin bir arada güzel kalabilmesinin kıymetli olduğunu düşünenlerden...

BONUS:

Aysel Gürel

Aysel Gürel
Aysel Gürel
KAYNAK: Hurriyet.com

Türkiye’de “Aysel Gürel tarzı” diye bir şey olduğunu hiç kimse inkar edemez! Söz konusu ikonik kadınlar olunca, 2008’de 79 yaşındayken aramızdan ayrılan Aysel Gürel’den bahsetmemek olmazdı. Belleğimize kazınan çoğu şarkıda imzası bulunan Gürel; renkli saçları, aykırı giyim tarzı ve kalbiyle fark yarattı. Kendisini her zaman Türkiye’nin ilk anarşisti, ilk çiçek kızı ve ilk hippisi olarak tanımlayan; sözleri, duruşu ve tavrıyla fark yaratan Aysel Gürel’i saygıyla anıyoruz.