İltifatın sihirli güçleri

İltifatın sihirli güçleri

24 Ocak İltifat Günü’nü kutlamaya var mısınız? İltifat almanın veya iltifat etmenin ruh halimize birçok faydası bulunuyor. Bu sihirli küçük sözcükler iletişimi güçlendiriyor, mutlu ediyor, motivasyonu yükseltiyor, bağları kuvvetlendiriyor, olumluya odaklanmayı sağlıyor. Bugün iş arkadaşınıza, ailenize, dostunuza ve sokaktaki bir yabancıya iltifat etmeyi unutmayın. Kocaman bir gülümseme sizi bekliyor!

İltifat alan da eden de mutlu oluyor

Sadece iltifat almanın değil, iltifat etmenin de ruhu güzelleştirdiğini biliyor muydunuz? Neşeyi yayan ve çoğaltan, bağları kuvvetlendiren, motivasyonu artıran, iletişimi geliştiren, sadece karşı tarafı değil sizi de mutlu eden, öz saygıyı ve öz güveni yükselten, olumluya odaklanmanızı sağlayan iltifat; ruh halini iyileştirmede ve bütünsel sağlığı artırmada oldukça etkili.

Fakat iltifat etmenin gergin hissettirmemesi ve zor olmaması gerekiyor; sıcak bir ses tonuyla konuşmak, gülümsemek, göz teması kurmak, samimi davranmak ve cömert olmak önemli. Hatta çoğu insan için iltifat almak da zor olabiliyor. İnanın gülümseyerek teşekkür etmekten ve kendinizi iyi hissetmekten başka yapacağınız hiçbir şey yok. Unutmayın ki iltifatın sınırı, küçüğü veya büyüğü yok. Karşınızdaki insanın görünüşü için, sahip olduğu şeyler için, becerileri ve yaptıkları için, davranışları için iltifat edebilirsiniz. Şu iltifatlardan birini duymak veya birine söylemek, iyi hissettirmez mi?

  • Saçların çok güzel.
  • Çok güzel gülüyorsun.
  • Göz rengine bayıldım.
  • Elbisen çok yakışmış.
  • Bugün ne kadar şıksın.
  • Gözlüğün çok güzel.
  • Şalının rengi gözlerini ortaya çıkarmış.
  • Fotoğraf çekmekte çok iyisin.
  • Yemeğin çok lezzetli olmuş.
  • Çok iyi dans ediyorsun.
  • Etkili bir konuşmacısın.
  • İnsan ilişkilerinde çok başarılısın.
  • Çok iyi bir arkadaşsın.
  • Ne kadar kibarsın. 
 İltifat ederken sıcak bir ses tonuyla konuşmak, gülümsemek, göz teması kurmak, samimi davranmak ve cömert olmak önemli.
İltifat ederken sıcak bir ses tonuyla konuşmak, gülümsemek, göz teması kurmak, samimi davranmak ve cömert olmak önemli.

Araştırmalar gösteriyor ki…

Psikolog John Gottman’ın yaptığı araştırmaya göre iyi evliliklerde iltifat, eleştirilerden beş kat daha fazla sayıda gerçekleşiyor. Övülen, iltifat edilen davranışlar tekrarlanıyor. Psikolog Lauren Hazzouri de iltifatın insanlarla anlamlı ilişkiler kurmayı ve daha pozitif olmayı kolaylaştırdığına inanıyor. Hazzouri, birini fark etmeye zaman ayırmanın alçakgönüllülüğü artırdığını ve benmerkezciliği azaltacağını düşünüyor. Araştırmacı Erica J. Boothby ve Vanessa K. Bohns da yayımladıkları makalede ise iltifat etme fikrinden endişe duyanların, iltifat ettikten sonra kendilerini tahmin etmedikleri kadar iyi hissettiklerine işaret ediyorlar.

Yine başka bir araştırmaya göre eylem seçimi, karar verme ve ödüle dayalı öğrenme gibi bilişsel süreçlerinde görev alan beyindeki striatum bölümü harekete geçiyor. Yani iltifat almak, para ödülü almakla benzer aktivasyonlara yol açıyor. Bu sonuç sosyal ödüllerin, maddi ödüller kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Bugün ve her gün için iltifat pratiği!

Ailenizle ve arkadaşlarınızla iltifat pratiği yapın. Herkesin yanındaki kişiye iltifat etmesini sağlayacak bir süreç başlatın, iltifat alırken teşekkür etmeyi unutmayın.
Ailenizle ve arkadaşlarınızla iltifat pratiği yapın. Herkesin yanındaki kişiye iltifat etmesini sağlayacak bir süreç başlatın, iltifat alırken teşekkür etmeyi unutmayın.

24 Ocak İltifat Günü’nün arkadaşlarınızla veya ailenizle bir araya gelmek ve iltifat pratiği başlatmak için harika bir zaman olduğunu söyleyelim. Onlara “iltifat”ın ne demek olduğunu sorun; siz de kendinizce “iltifat”ı tanımlayın, faydalarından bahsedin. Herkesin yanındaki kişiye iltifat etmesini sağlayacak bir süreç başlatın, iltifat alırken teşekkür etmeyi unutmayın. Bir tur dönünce herkes yerlerini değiştirsin ve oyuna devam edin. Yüzlerdeki gülümsemeyi, iyi hisleri ve artan samimiyeti görür gibiyiz! Sadece o gün değil, her gün ve sadece tanıdıklarınıza, iş arkadaşlarınıza veya ailenize değil; metrodaki bir yabancıya, mahallenizdeki bakkala, sokaktan geçen birine iltifat etmeyi deneyin.

İnanın hiçbir şey kaybetmez, bir de üstüne iyi hissedersiniz.

Kaynaklar:

https://www.timeanddate.com/

https://prosper.psu.edu/

https://www.psychologytoday.com/

https://psychcentral.com/

https://www.leidenpsychologyblog.nl/