Trafik kazaları ve bazı hastalıklarla sağlıkları bozulan hayvanların tedavisinde kullanılan tekniklerden biri de akupunktur. İnsanlarda yıllardır başarıyla uygulanan akupunktur tedavisi, hayvanlarda da mucizeler yaratabiliyor.
Başına ciddi bir hastalık veya kaza gelen evcil hayvanınız için başvuracağınız iyileştirme yöntemlerinden birinin de akupunktur tedavisi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kronik ve çare bulunamayan hastalıklarda akupunktur tedavisi mucizevi etkiler yaratıyor. Bu tedavinin Türkiye’deki öncüsü, Veteriner Hekim Erol Güçlü Gülanber ile kullandığı tekniğin detaylarını ve iyileştirme gücünü konuştuk.
Kendinizden ve eğitiminizden bahseder misiniz?
1988, İstanbul Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi mezunuyum. Aynı fakültenin veteriner cerrahi bölümünde doktora yaptım. Doktoramda akupunkturun özellikle veteriner cerrahi alanındaki kullanımı üzerine çalıştım. 1992'de Çin’de; Pekin Üniversitesi, Veteriner Fakültesi'nde Geleneksel Çin Tıbbı ve akupunktur tedavisi için de ayrıca bir diploma eğitimi aldım. Kedi, köpek ve atlarda, özellikle kas-iskelet sistemi, ortopedik hastalıklar, iç hastalıklar ve doğum-jinekoloji alanında akupunkturun kullanımı konusunda çalışmalar yaptım.
Türkiye’de akupunktur tedavisini uygulayan başka veteriner hekimler var mı?
Türkiye’de bu eğitimi ilk alan ve uygulayan veteriner hekimim.. Sonrasında başka meslektaşlarım da bu yöntemi uyguladı. Bu yöntemi doktora tezi olarak kullanan ve sonrasında uygulayan meslektaşlarım var. Ancak bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Akupunktur tedavisi hayvanlarda nasıl yararlar sağlıyor?
Akupunkturun ana etkisi ağrı kesmeye yönelik. Endorfin, serotonin ve böbrek üstü bezinden de kortizol salınımını uyarır. Seanslar halinde uygulayarak, vücudun bu maddeleri devamlı salımını sağlayarak ağrı kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Ayrıca sinir sistemi üzerindeki etkisi dolayısıyla yarı, tam veya bölgesel felçler ile disk fıtıklarına bağlı felçlerde yararlı oluyor. Akupunktur tedavisi günümüzde çok yaygın ve geniş bir endikasyona sahip. Hem insanlarda hem hayvanlarda tamamlayıcı ve büyük ölçüde tek başına bir tedavi yöntemi. Kemoterapi tedavisi gören hastalarda da yan etkileri önlemek için kullanılıyor. İlaç alerjisi olan; kalp, böbrek ya da karaciğer problemi olup ilaç kullanamayan hastalarda ise tek başına, büyük bir iyileştirme gücüne sahip.
Hangi hayvanlar akupunktur tedavisine daha uygun?
Bütün hayvanlara akupunktur yapılabiliyor. Evcil hayvanların hepsine, egzotik hayvanlara ve hayvanat bahçelerindeki vahşi hayvanların tümüne uygulanabiliyor.
Bu tedavi hayvanlardaki hangi tür hastalıklara çare oluyor?
Kireçlenmeler, disk fıtıkları ve felçler en çok akupunktur tedavisiyle çözümlediğimiz sorunlar. Modern tıp; akut hastalıklarda, acil hekimlikte ve teşhiste çok iyi ama kronik hastalıklarda sadece semptomlar tedavi edilebiliyor. Akupunktur tedavisi nedene yönelik olduğu için temel probleme odaklanıp, onu çözüme kavuşturabiliyorsunuz.
Diğer tedavilere göre akupunkturun artıları nelerdir?
Öncelikle akupunktur tedavisinin herhangi bir yan etkisi yok. Ayrıca çok ekonomik bir tedavi. Bu yöntem sadece tedavi için değil, teşhis için de kullanılıyor. Akupunktur bölgeleri hastalığa dair reaksiyonları görebileceğiniz ve teşhis koyabileceğiniz bölgeler. Mesela bir hayvanın vücudundaki karaciğer noktalarına baskı uyguladığınızda bir ağrı duyuyorsa buradan bir karaciğer problemi olduğunu anlayabiliyorsunuz.
Hayvanlara uygulanan akupunktur tedavi yöntemi insanlarla aynı mı?
Yöntem tamamen aynı, tek fark şu olabilir; akupunktur yapılırken buna izin vermeyen vahşi hayvanlara sakinleştirici verebiliyoruz. Bu da insanda uygulanan yöntemin dışında bir uygulama. Bir de, hayvanlarda kalıcı akupunktur dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Akupunktur bölgelerine 24 ayar altın implantlar yerleştirerek akupunktur noktasının sürekli uyarılmasını sağlıyoruz. Böylece tek seansta 5-10 yıl sürecek bir etkiyi ortaya çıkarmış oluyoruz.
Size genellikle hangi problemle geliyorlar?
Bize gelen hastaların yüzde 80’i yaşlanma ile ilgili sorunları olanlar. Ayrıca karaciğer, kalp ya da böbrek probleminden dolayı ilaç kullanamayanlar… Kanser hastalarında bağışıklık sistemini destekleme amaçlı uygulamalar yapıyoruz. Yine epilepsi (sara nöbeti) sorunu olan hayvanlar ve teşhis konulamayan hayvanlar sıklıkla geliyor. Köpeklerdeki gençlik hastalığı dediğimiz viral hastalığın sinirsel formundaki yerinden kalkamama ve kısmi felç durumlarında akupunktur ve ozon tedavisini kullanıyoruz. Bunlar dışında trafik kazaları ya da travmaya maruz kalmış felçli hayvanların tekrar yürümelerini sağlamak için akupunktur tedavisini sıklıkla kullanıyoruz.
Tedavi ettiğiniz hayvanların iyileşme yüzdesi nedir?
Akupunktur bir tedavi yöntemi. Diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi hastalığın geçmişi çok önemli. Hasta akut durumda, yani semptomlar başladığında geldiyse şansımız daha yüksek. Mesela felçli bir hayvanın hastalığının üzerinden altı ay geçtiyse iyileşme oranı düşüyor. Bunu hasta sahibine mutlaka söylüyoruz. Bir ay önce felç geçirmiş hastaların yüzde 80-90 arası oranda iyileşme şansı oluyor. Ancak altı ay sonra bu oran yüzde 10’a düşebiliyor.
“Mucizevi” olarak anlatılabilecek tedavilerinizden bahseder misiniz?
Trafik kazası geçirmiş bir dişi köpek hemipleji dediğimiz vücudunun yarısını kullanamıyordu. Üstelik bir de gebeliğinin son dönemlerindeydi. Ne ilaç kullanabiliyor, ne de operasyon yapabiliyorduk. Bu köpeğe akupunktur tedavisi uyguladık. Birinci seansın sonunda ön kolda ve boynunda hareketlenme başladı. İkinci seansın sonunda ise hasta tamamen düzeldi ve akşamına doğum yaptı. Ameliyatla bile düzelmesi mümkün olmayan, omurilik problemli bir köpeğe veteriner cerrahlar şansının azlığı nedeniyle “uyutun” tavsiyesinde bulunmuş. Hastaya akupunktur tedavisi başladık. Üçüncü seansın sonunda köpek ayağa kalktı ve yaşamına devam etti.