3D yazıcılarla birlikte maker hareketi giderek büyüyor. “Tüketimden üretime geçen nesil” mottosuyla ilerleyen maker hareketi, Türkiye'nin farklı şehirlerinde açılan 3D tasarım atölyeleriyle etkisini göstermeye başladı. Bu atölyeler özellikle önümüzdeki 20-25 yıl içinde iş hayatında yerini alacak olan T Kuşağı’nın (Touch Generation) ufkunu genişletiyor.
Lazer sinterleme, bileşimli yığma (fused deposition), polimer kürleme gibi farklı teknolojileri kullanan 3D yazıcılar, 1980'li yıllarından bu yana gelişerek aksesuar, telefon kılıfı, yedek parça, bisiklet, oyuncak, takma diş, tıbbi protez, silah, yapay organ üretimi gibi ileri noktalara ulaştı. Otomobil parçalarının prototiplerini üreterek endüstriyel tasarım ve üretime farklı yön veren 3D yazıcılardan siz de günlük hayatınızda faydalanabilirsiniz. Ama henüz bu cihazların fiyatları eve alacak kadar ucuz değil. Bu noktada kendi tasarımlarınızı yapmanıza imkan veren 3D yazıcı atölyeleri devreye giriyor. İşte 3D yazıcılarla ve maker hareketi ile tanışabileceğiniz, kendinizi bu konuda geliştirebileceğiniz 7'den 70'e herkesin gidebileceği atölyeler...
3Dörtgen
Konsept 3D yazıcı mağazası 3Dörtgen'de ihtiyacınıza uygun 3 boyutlu yazıcıları yakından inceleyebilir, mevcut tasarımlarınızı maker alanındaki araçlarla gerçeğe dönüştürebilirsiniz. 15 farklı markanın yer aldığı 3Dörtgen'de düzenlenen atölyelerle, 3D yazıcılarla ilgili kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulabilirsiniz. Öte yandan maker hareketinin ruhunu burada yaşayabilirsiniz. İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan mekan, kafanızdaki objeyi tasarımcının desteğiyle sıfırdan tasarlayarak 3D yazıcıdan çıkartabilme şansı sunuyor. Size yardım edebilecek ekibin hali hazırda bulunduğu mekanın kafesinde de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Maker Eskişehir
Teknolojiyle yakından ilgili bir çocuğunuz varsa ve Eskişehir'de yaşıyorsanız Maker Eskişehir düzenlediği atölyelerle çocuğunuzu robot ve kodlama dışında 3 boyutlu tasarım ve yazıcı dünyasıyla tanıştırıyor. 2013 yılında kurulan Kreatif İşler dijital ajansının açtığı Maker Eskişehir, çocuklar için deneme atölyeleri de düzenliyor. Böylece çocuğunuzun atölyeye devam edip etmeyeceğinden emin olabilme şansı da tanıyor. 18 saat süren 12 oturumun ardından, çocukların yaptıkları 3 boyutlu ürünler “maker day”de sergileniyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
RoboZeka
İzmir'in ilk maker atölyesi olan RoboZeka, 7’den 70’e her yaş grubuna hitap ediyor. RoboZeka’da robotik, kodlama, model uçak, 3D tasarım, Raspberry Pi, Arduino, Lego ile kodlama, 3D baskı, kendin yap (DIY) gibi birçok konuda atölye çalışmaları ve proje danışmanlığı gerçekleştiriliyor. “Düşün, Tasarla, Üret” mottosuyla yola çıkan RoboZeka misyonunu, çağımızda hızla gelişen robotik, kodlama ve STEM gibi alanlarda ülkemizdeki ihtiyaca cevap verme ve uygun kriterlerde malzeme ve eğitim desteği sağlama olarak tanımlıyor. 3D Printer Atölyesi'nde ise miniMaker 3D printer ile dizayn ve baskı yapmayı öğrenebilir, DIY (kendin yap) tarzında kullanılabilecek Rostock 301 modeli ile daha detaylı baskılar yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Atölye Vizyon
Maker Hareketi ve STEM+A konusunda tecrübelerini 2016 yılından bu yana paylaşan Atölye Vizyon, “hayal et, tasarla, üret” mottosuyla atölyeler arasında yerini almış. Kocaeli Gebze'de yer alan 3D yazıcı ve tasarım atölyesinin yanı sıra diğer atölyelerden farklılaşarak 3 boyutlu kalem atölyesi de düzenliyor. Çizebildiğiniz şeyleri kolayca elinize almanızı ve prototiplemenizi sağlayan 3 boyutlu kalem ile 3D tasarıma adım atabilirsiniz. Kurtköy'de de şubesi bulunan Atölye Vizyon'un Gebze dışında Kurtköy'de de şubesi var. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Adana Maker Teknoloji
Adana'da ÇUBİTED (Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği) bünyesinde kurulmuş olan Maker Teknoloji, 15 yıllık web yazılım tecrübesine sahip Mag-Net Web ile birlikte kodlama, robotik ve 3D tasarım konularında atölye çalışmaları düzenliyor. Düzenlediği atölyelerle Adana'daki 5-15 yaş arası çocukları hedef alan Maker Teknoloji, çocukların tasarlayabileceği, üretebileceği ve öğrenebileceği alanlarda çalışmalar yapıyor. 3 boyutlu tasarım atölyesi ile çocukların algoritmik düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmek, tasarladıkları ürünü nasıl ölçeklendirebileceklerini gözlemlemelerini sağlamak, en, boy ve derinlik kavramlarını kullanmalarını temin etmek, deneyimleri farklılaştıkça eylemleri üzerinde dönüşümlü düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Elazığ Maker Space
Fırat Teknokent'in içinde yer alanlar tarafından yönetilen Elazığ Maker Space'in temelleri 2014'te düzenlenen “Sen de Yap” konferansıyla atıldı. Maker hareketinin doğudaki temsilcisi Elazığ Maker Space, doğudaki tek yeni nesil üretim atölyesi olma özelliğini koruyor. Elazığ Maker Space, 3D Printer, Arduino, Raspberry pi, Temel Elektronik, Autocad gibi çeşitli eğitimlerle çocukların yazılım ile erken yaştan itibaren iç içe olması sağlamak üzere Coderdojo düzenlemenin yanı sıra fikirleri/projeleri olan öğrencilere atölye ortamı sağlıyor. Bilgi için tıklayın.
Kadir Has FabLab
2014 yılında Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin ortak projesi olarak ortaya çıkan FabLab İstanbul, üniversitenin tümüne ve tüm dış paydaşlara açık olarak tasarlanmış. FabLab İstanbul’un envanterinde üç boyutlu yazıcı (hızlı prototipleme makinesi), lazerli kesici, bilgisayar kontrollü tasarım tezgâhı, devre basma makinesi, mikroişlemci ve sayısal elektronik tasarım ve test istasyonu bulunuyor. Kullanılan malzeme çeşidi, yüzey rafineliği, renk sayısı, şeffaflık ve doku çeşitlemesi gibi kriterlere göre fiyatı değişkenlik gösteren 3 boyutlu yazıcılar, kendini yineleyebilen FabLab öngörüsünün ana bileşenini oluşturuyor. Bilgi için tıklayın.