Sanal para birimi Bitcoin Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yerini alıyor. ABD ve Çin'de önünde bazı engeller olsa da Dubai'de geçtiğimiz ay İngiliz Knox Group’un projeyi Bitcoinle satışa çıkarması dikkatleri çekmişti. Türkiye'de de benzer bir gelişme yaşandı ve Ankara Beytepe'deki bir gayrimenkul projesi de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Bitcoinle satış yapacağını duyurdu.
Dijital dünyada üretilen ve devlet denetimlerinden geçemediği için pek çok yatırımcının dikkatini çeken sanal para birimi Bitcoin'in geleceği tartışıladursun, 325 milyon dolar değerinde konut ve ticari gayrimenkul projesine başlayacak olan İngiliz Knox Group, bu projeyi Bitcoin karşılığında da satışa çıkarttı. Geçtiğimiz yıl yüzde 350 değer kazanan Bitcoin’in ana akım finans araçlarından birine dönüşebilmesi için önemli bir adım olan bu hareketin ardından Ankara'da buluan Miavita isimli gayrimenkul projesinin Bitcoin ile satışa çıkartıldığı duyuruldu.
Miavita Beytepe Projesi'nin halihazırdaki yüzme havuzlu, otoparklı site projelerinden temel farkı Bitcoin ile alışa imkan tanıması. Bitcoin yatırımı yapan kesimi de bu projeye katmayı hedefleyen projede, müşteriler Bitcoin portföy büyüklüğüne bağlı olarak daire bedelinin tamamını, sadece peşinatını veya bir taksitini, Türkiye’deki Bitcoin borsalarından biri olan BTC Türk üzerinden transfer edebilecek. Firma da ödemeyi TL karşılığı üzerinden alacak.
Bitcoin’le ödeme nasıl yapılıyor?
Takma ismi Satoshi Nakamoto olan bir yazılım uzmanı tarafından 2008 yılında matematiksel temelleri atılan ve bir kripto para birimine dönüşen Bitcoin'in en önemli özelliği, hiçbir otorite tarafından kontrol edilmemesi. Madencilik (mining) yapabilen herkesin üretebileceği bu sanal para, son birkaç yıl içinde giderek değer kazandı. Bitcoin'in en yaygın kullanım biçimi online alışverişler. Sanal cüzdanlar sayesinde Bitcoin online alışverişlerde kullanılabiliyor.
Dokuz yılda kazandığı değerle kârlı bir yatırım aracı haline gelen Bitcoin ve diğer alternatif dijital para birimleri ile gerçek paralar arasında oluşturulan köprüler haline gelen birçok borsa mevcut. İşin güzel tarafı Bitcoin başta olmak üzere birçok para biriminde, (Monero gibi özellikle bunu gizleyen kripto paralar haricinde) yapılan tüm işlemler Blockchain ismi verilen, değiştirilemez ve kamuya açık dağıtık veri tabanlarında tutuluyorlar.
Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2013 yılında 300 bin ila 1,3 milyon kripto para cüzdanı tekil kullanıcının var olduğu sistemde kullanıcı sayısı 2017 yılında 2,9 ila 5,8 milyon oldu.
2015'te Bitcoin kabul eden satıcıların sayısı 100 bini aşarken, Bitcoin'in en önemli artılarından biri de Bitcoin’in işlem ücretinin gerçek paraya göre düşük olması. Bitcoin ile alışverişlerde ve para transferlerinde yüzde 2’ye kadar çıkabilen işlem ücreti alınıyor. 2014 yılı sonu itibariyle PayPal, Microsoft, Dell ve Newegg gibi büyük firmalar da Bitcoin'i bir ödeme aracı olarak kabul etmeye başladı.
Eğer ödeme alan firma kendisi Bitcoin ekosistemine dahil olma eğiliminde değilse müşteri Bitcoin ile ödeme yapınca ödeme hizmeti aracısı satıcı adına ödemeyi kabul ederek yerel para birimine dönüştürdükten sonra hizmet bedelini satıcının banka hesabına transfer ediyor.
Bitcoin'i tanıyan ülkeler
“Bankalar tarafından ezici çoğunlukla tanınmayan kripto para birimleri günlük hayatta daha yaygın kullanıma geçer mi?” sorusunu akla getiriyor. Zira Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin temelinde yatan Blockchain ve bağlı teknolojiler, finans ve sigorta şirketleri açısından akıllı kontrat ve benzeri uygulamaların kapısını aralıyor. Bu yeni fırsatlar sunduğu için önemliyken herhangi bir merkezden yönetilmeyen, bağımsız ve finans dünyası için gereğinden fazla şeffaf olan Bitcoin ve benzer dijital para uygulamaları ise bir o kadar korkutucu.
Bitcoin ve kripto para birimlerinin kabul ve kullanım görmesi için bankalar, ödeme sağlayıcılar ve hizmet satanlar tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Aslında ödeme sağlayıcılara eğer kişi kripto para dünyasında kalacaksa gerek bile yok. Bu nedenle olay yine gelip piyasanın bu ödeme yöntemlerini birer değer olarak kabul etmesine dayanıyor.
Bitcoin kullanımında en büyük pazar olarak ilk sırada Japonya yer alıyor. Japonya'da Bitcoin piyasasının büyüklüğü Çin ve ABD’yi geçti. Bitcoin ve sanal para teknolojilerini kullanan ülkelerin arasında Estonya, İsveç, Danimarka, Hollanda, Finlandiya, Güney Kore, Avustralya ve İngiltere yer alıyor. İngiltere'de Bitcoin’e katma değer vergisi uygulanıyor. İsveç’de de Bitcoin’in kullanılmasının yasal ve yaygın olmasının yanı sıra, resmi ödeme yöntemi olarak Japonya gibi tanımış durumda.
Türkiye'deki duruma baktığımızda ise Bitcoin kullanımı çok kısıtlı ve bankalar tarafından tanınmıyor. Konuyla ilgili çalışma yürüten TC Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay'ın yakın zamanda yaptığı “Blockhain sistemini en ince ayrıntısına kadar tanımalıyız” açıklaması ise piyasaların Bitcoin'e yeşil ışık yakacağının sinyallerini veriyor. Bunun haricinde ülkemizde birçok finansal teknoloji (fintek) Bitcoin ve kripto para birimleriyle veya onlar haricinde Blockchain teknolojileri ile uygulama ve hizmet geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.