Güvenlik önlemleri arttıkça, hırsızlık yöntemleri çoğalıyor

Güvenlik önlemleri arttıkça, hırsızlık yöntemleri çoğalıyor

Hırsızlar şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemlerle ev ve iş yerlerine giriyor, amaçlarına bir şekilde ulaşıyorlar. Peki hırsızlıkla baş etmek için biz vatandaşlar ne yapmalıyız?  

Yeni güvenlik önlemleriyle hırsızlar da yeni hırsızlık yöntemleri arıyorlar.
Yeni güvenlik önlemleriyle hırsızlar da yeni hırsızlık yöntemleri arıyorlar.

Türkiye’de işlenen suçlar arasında ilk sırada yer alan hırsızlık, yaz döneminde ciddi bir artış gösteriyor. Okulların kapanmasıyla tatile çıkan aileler, evlerini uzun süre boş bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu durum hırsızların arayıp da bulamayacağı ortamı yaratmış oluyor. Hırsızlar girdikleri apartmanlarda daire zillerini çalarak içerde kimse var mı diye kontrol ediyor, kapıyı açan olmazsa rahatlıkla eve giriyorlar. Kapı açılırsa promosyon ürünü getirdiklerini ya da yanlış çaldıklarını söyleyerek uzaklaşıyorlar.

Hırsızlık vakalarında elektronik eşyalar başı çekiyor 

Hırsızlar en çok elektronik eşyaları hedefliyor.
Hırsızlar en çok elektronik eşyaları hedefliyor.

Son zamanlarda hırsızlıkta elektronik eşya çalma oranının düştüğü söylense de, işin aslı öyle değil. Artık seri numaraları da hırsızlarda caydırıcı etki yaratmıyor. Çünkü çaldıkları elektronik eşyaları ikinci el piyasasına düşürmeden, yedek parça olarak satıyor ve kullanıyorlar. Elektronik eşya hırsızlığı maalesef her yıl artış gösterirken, seri numaralarından dolayı bulunan çalıntı elektronik eşya oranı ise düşüşte.

Bunun önüne geçmenin yolu ise arızalanan elektronik eşyaları tamir ve bakım için yetkili servislere götürmek. Nereden geldiğini sorgulamadan daha uygun fiyata aldığınız yedek parçaların çalıntı olma ihtimali yüksek! Yani böylece fark etmeden de olsa hırsızlığı onaylamış oluyorsunuz.

Pronet Alarm Haber Alma Merkezi verilerine göre, hırsızlık ve yangınların yüzde 30’u, su baskınlarının yüzde 40’ı, gaz kaçaklarının ise yüzde 25’i yaz tatili dönemlerinde meydana geliyor.  

Hırsızlara önlem olarak alarm sistemleri kullanılabilir.
Hırsızlara önlem olarak alarm sistemleri kullanılabilir.

Türkiye’de saatte 10’dan fazla ev ve iş yeri hırsızlar tarafından soyulurken, bu rakam günde 300’lere kadar ulaşıyor. Peki hırsızlar günün en çok hangi saatlerine çalışıyor dersiniz? Gündüz gözüyle yaşanan pek çok vaka olsa da çoğunlukla gece yarısı ve sonrasında hırsızlık artıyor. Gözlerine kestirdikleri bölgelerde adeta kamp kurarak organize olan hırsızlar, haftalarca izledikleri mahalle ve apartmanları sürekli takip ederek bilgi topluyor, mahalleden biri gibi davranabiliyorlar. Teknoloji geliştikçe ve güvenlik önlemleri arttıkça hırsızlar da kendilerini durama göre güncelliyor ve yeni yöntemler geliştiriyorlar. Hırsızlıktan korunmak için yapılacak en mantıklı yol ise evinizi, iş yerinizi, otomobilinizi sigortalatmak ve alarm sistemleriyle donatmak olacaktır.

Teknolojinin imkanlarından faydalanmak gerek! 

Ev ya da iş yerlerinize kuracağınız kamera sistemleri hırsızlar için caydırıcı olabilir.
Ev ya da iş yerlerinize kuracağınız kamera sistemleri hırsızlar için caydırıcı olabilir.

Evinize veya iş yerinize kuracağınız bir video sistemi, aklınızın evde veya ofiste kalmamasını sağlayacaktır. Veya akıllı zil kamera sistemiyle, kapı zili çaldığında telefon üzerinden kimin çaldığını görüntüleyebilir, hatta karşılıklı konuşabilirsiniz. Akıllı zil kapı önünde bir hareket algıladığında, dikkat çekici ışığı sayesinde kötü niyetli kişileri caydırıcı bir etki de yaratıyor. Akıllı kilit ise, siz evde olmasanız bile kapıyı uzaktan açabilmenizi sağlıyor. Böylece aileden biri eve uğramak istediğinde ya da temizlik görevlisinin eve girmesi gerektiğinde anahtarı bırakma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyarılarını dikkate alın

Emniyet Genel Müdürlüğü vatandaşların hırsızlık olaylarına karşı alması gereken başlıca önlemleri 27 madde halinde sunuyor. Teknolojinin imkanlarından faydalanamıyorsanız, alınması gereken bu tedbirleri göz önünde bulundurmak ve uygulamakta fayda var.  

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hırsızlığa karşı önerileri mevcut
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hırsızlığa karşı önerileri mevcut

1.  Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemezler. Kapalı pencereleri tercih etmezler çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir.

2. Pencere koluna ilaveten ayrıca pencereye kilit takılması, camı kırdıktan sonra bile pencereyi açamayacakları manasına gelir ki, böylelikle kırık camın içinden geçmek zorunda kalacaklardır.

3.  Balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat edilmelidir.

4.  Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına özen gösterilmelidir.

5. Evler, geceleri kısa süreli terk edileceği zamanlarda bir lamba açık bırakılmalıdır.

6.  Apartman giriş kapıları dışarıdan aydınlatılmalıdır.

7.  Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir.

8.  İş yerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir.

9.  İş yeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kişiyi mahalli polis birimine bildirmelidir.

10.  İş yeri sahipleri, hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini beklemelidir.

11. Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç yerinin karıştırılmaması, muhafaza altına alınması, olay yerinde bulunabilecek parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.

12.  Mahalle sakinleri şüpheli şahısları 155 Polis İmdat’a bildirmelidir.

13.  Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz.

14.  Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.

15.  Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (elektrik faturası, su faturası, vb.) olan daireleri seçerler.

16.  Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazar civarında bulunan evlerde o gün daha fazla hırsızlık olayları yaşanmaktadır.

17.  Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içerde olabileceğinden eve girmeyiniz. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam ediniz.

18.  Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onların da sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız. Evde çok zaman geçiriyorsanız çevrenizi gözlemlemeniz semtinizin güvenliği için yararlı olacaktır.

19.  Yalnız yaşayan bir kadınsanız, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır.

20.  Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâlâ evin anahtarlarının olması ihtimaline karşı mutlaka kilitleri değiştiriniz.

21.  Bahçenizde ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.

22.  Dairenizin yangın çıkışı yoksa veya apartmanın giriş katında oturmuyorsanız evinizin hırsıza karşı en güvensiz kısmı ön kapısıdır. İlk risk apartmanın ana giriş kapısının güvensiz olması ve herkesin buradan rahatça girebilmesiyle başlar. Bu nedenle kendi kapınızın güvenliğinin yeterli olmasına dikkat etmelisiniz.

23.  Toplu yerleşim yerlerinden uzak meskenler hırsızların tercihidir. Bu tür evlerin kapıları güçlü menteşe ve sürgülerle donatılmalıdır. Bunlar kapınızın bir manivela veya levyeyle zorlanarak açılabilmesini engelleyecektir. Bunun yanı sıra çelik kapı kullanmanız veya kapı çerçevelerinin çelik destekli olmasında fayda vardır.

24.  Apartman sakinlerinin birbirlerini uyarmak, yardım istemek yada apartman güvenliği hususunda dahili telefon sistemi kurmaları gereklidir.

25.  Eğer binanızda kendi evinizle apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise (mevcut değil ise taktırın) zilinizi çalıp makul olmayan bir sebeple içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayınız. Aynı şekilde sizin zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için de kapınızı açmayın.

26.  Kapınızın önündeki şüpheli sesler için en iyi savunma, kapı gözetleme deliğinden dışarıyı kontrol etmeniz ve kapı zincirinizi takılı tutmanızdır. Unutmayın dışarıdakinden şüphe duyuyorsanız dışarıda kalmasını sağlayın, kapınızı tamamen açmadan önce yabancıların kimliklerini göstermesini isteyip kontrol ediniz.

27. Eğer gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimlikleri teyit ettirin ve emin olun. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Kendi ajandanızdaki numaraları kullanın, ayrıca siz telefon ederken yabancının dışarıda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat ediniz. Gecenin ortasında ayak sesleri duyarak uyandığınızda ne yatmaya devam ederek uyuyor süsü verin, ne de hırsıza karşı koyun. Her iki davranış şekli de risklidir. Işığı yakarak ve hareket ederek çok ses çıkarın, kendi kendinize olsanız bile hayali arkadaşla yüksek sesle konuşuyormuş gibi davranın. Birçok hırsız, riskle karşı karşıya gelmektense boş elle kaçmayı tercih eder. Bu durumda hemen polisi arayıp yardım istemeyi ihmal etmeyin.