Gazoz nostaljisi için…

Gazoz nostaljisi için…

Vefa’da, tarihi bozacının karşısında, leblebicinin ise tam yanında bir gazozcu var: Sevda Gazozcusu. 48 şehirden yaklaşık 120 çeşit gazozun satıldığı bu gazozcuya gelenler, genellikle kendi memleketinin gazozunu sorup, bulunca da çocuksu bir mutluluk yaşıyor.

İstanbul’un en eski ve nostaljisi en güçlü semtlerindendir Vefa. Meşhur bozacısına giderken, tam karşısındaki tarihi kuruyemişçiden sıcak leblebinizi alır, bozacının ahşap masalarında mutlu mesut bozanızı yudumlarsınız. Eğer gazoz seven biriyseniz bu ritüele bir ekleme de yapabilirsiniz.
Sevda Gazozcusu’nda 48 şehirden, 60 markanın 25 farklı aromada, yaklaşık 120 çeşit gazozu satılıyor.
Sevda Gazozcusu’nda 48 şehirden, 60 markanın 25 farklı aromada, yaklaşık 120 çeşit gazozu satılıyor.
Vefa Bozacısı’nın tam karşısında, leblebiciyle yan yana küçücük, şirin bir dükkan Sevda Gazozcusu. 2016 yılında iki genç; Mahmut Saklı ve Anıl Karacaer ortaklığında kurulmuş. Bu yerel gazozcunun hem Türkiye’den hem de dünyadan 7’den 77’ye, çok geniş aralıkta bir müşteri kitlesi var. 48 şehirden, 60 markanın, 25 farklı aromada, yaklaşık 120 çeşit gazozu satılıyor. Damla sakızlı, Hindistan cevizli, kahveli, hurmalı, ananaslı, çilekli, muzlu, mandalinalı, bademli, portakallı…
Gazozlar susuzluk kadar “memleket hasreti”ni gidermeye de yarıyor.
Gazozlar susuzluk kadar “memleket hasreti”ni gidermeye de yarıyor.
Sevda Gazozcusu’nun önünde biraz takıldığınız zaman, her beş dakikada bir, farklı yaşlarda birilerinin kendi memleketinin gazozunu sormaya geldiğini görüyorsunuz. Sıla hasreti, insanların özlem duydukları tatları bulmak için Vefa’ya kadar gelmesini sağlıyor. Adanalı birinin, ilk kez 1928’de üretilen Bade Ferah gazozunu, gözlerini kapayıp, sıcak bir Adana gününde ferahlar gibi içtiğini gözlemliyorsunuz.
Anıl Karacaer, gazozun bu topraklardaki tarihini de araştırmış.
Anıl Karacaer, gazozun bu topraklardaki tarihini de araştırmış.

Gazozun tarihçesini araştıran Anıl Karacaer, kelimenin Türkçe’ye, Fransızca “gazeuse” (gaz halinde olan) kelimesinden geldiğini söylüyor. Ülkemizdeki ilk gazoz üretimi ise Niğdeli bir Rum olan Aleksandr Mısırlıoğlu’nun 1890’da Fransa’ya giderek, gazoz yapımında kullanılan makineleri ve gazoz üretim hakkını almasıyla olmuş. Sonra da ortaklarıyla birlikte Karaköy’de ilk gazoz imalathanesini kurmuş. Piyasaya çıkan ilk gazozun markası da Mısırlıoğlu haliyle… Bu gazozu Hasanbey, Hürriyet, Neptün ve Cumhuriyet gazozları izlemiş. Ardından yerli gazozlar 1970’lere kadar yükselişini sürdürmüş. Öyle ki neredeyse her mahallenin bir gazozcusu olmuş. Ta ki global markalar, gazlı içecek piyasasını domine edene dek…

Bugün bu nostaljik gazozların envaiçeşidini bulabileceğiniz Sevda Gazozcusu’na gidip siz de kendi şehrinizin gazozunu tadabilir veya sadece damak zevkinize göre meyveli ya da sade gazozların keyfini çıkarabilirsiniz.

Tel: 0 (549) 292 14 53