Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan son genelge ile okullar yüz yüze eğitime başladı. Bu durum çocukların grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor. Peki çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılabilir?

6 Eylül 2021 Pazartesi günü açılan 2021 - 2022 eğitim yılının birinci dönemi 31 Ocak 2021 Cuma günü sona erecek. Bu süre zarfında pandemi önlemleri altında okula gidecek öğrenciler fiziksel olarak eğitim hayatlarına devam edecek. Aileler ise bu süreçte çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirerek kendi önlemlerini almalı.

Çocuklara Covid-19 önlemlerinden bahsedin

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocukları Covid-19 virüsü hakkında bilgilendirmenin hem fiziksel sağlıkları hem de psikolojileri açısından önemli olduğunu belirtiyor. Çocuklara bu pandemi sürecinin geçici olduğunu belirterek onlarda fobi oluşturmamakta fayda var. Bununla birlikte Bu virüse karşı alabilecekleri önlemleri de detaylı olarak anlatmalı. Ellerini en az 20 saniye boyunca yıkamaları ve sınıf gibi kalabalık ortamlarda maske takmayı ihmal etmemeliler.

Takviye ilaçlar kullanmak ne kadar faydalı?

Yüz yüze eğitim döneminin başlaması aileleri enfeksiyon konusunda tedirgin ediyor. Özellikle eğer çocuğun bağışıklık sistemi zayıfsa enfeksiyona yakalanma riski artıyor. Peki bu durumda dışarıdan takviye vitamin ya da ilaç kullanmak ne kadar faydalı?

Takviye ilaçlar hekim kontrolü altında kullanılmalı.
Takviye ilaçlar hekim kontrolü altında kullanılmalı.

Doktor Hilda Çerçi Özkan, birçok eczanede bulunan bağışıklığı güçlendirdiği iddia edilen bitkisel takviye ilaçlarının hastalık görülme sıklığına ya da iyileşme sürecine belirgin bir etkisi olmadığını söylüyor. Yine de ekstra çinko ve C vitamini takviyesi kullanılabilir. Bununla birlikte gerekli vitamin ve mineralleri doğal yolla almanın daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Öte yandan Doçent Doktor Neşe Karaaslan Bıyıklı, beyin sağlığını güçlendirmek açısından Omega 3 için dışarıdan takviye alınabileceğini belirtiyor. Dışarıdan alınacak tüm takviyelerin bir hekim kontrolü altında olmasında fayda var.

Düzenli beslenme bağışıklık için vazgeçilmez

İster yetişkin olsun ister çocuk, düzenli beslenme ve öğünleri ihmal etmemek bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok önemli. Kahvaltı kesinlikle geçiştirilmemeli ve her sabah yumurta tüketilmeli. Günlük olarak vücudun ihtiyacı olan proteini elde etmek için kahvaltı önemli bir öğün. Bu yüzden kahvaltıda yumurtanın yanına peynir gibi protein değeri yüksek ürünler de eklenmeli. Yine kahvaltıda bal ve tam buğday ekmek gibi yiyeceklerle karbonhidrat almakta da fayda var.

Bunun yanında öğle yemeklerinde sebze ağırlıklı yiyecekler tercih edilebilir. Öğle yemekleri genellikle çocukların okulda oldukları vakte denk geldiği için bazı aileler paket ürünlere yöneliyor. Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Doktor Filiz Bakar paket ürünlerin bağırsaklara zarar verdiğini söylüyor. İçlerinde birçok katkı maddesi bulunan paket ürünler bağışıklık sistemine zarar verdiği gibi bağırsak problemlerine de yol açıyor. Bunun yerine aileler evde hazırladıkları doğal atıştırmalıkları çocukların beslenmesine ekleyebilir.

Çinko, selenyum ve mineral olmazsa olmaz

A, C, D ve E vitaminleri, selenyum, çinko, omega 3 ve demirin yeterli miktarda alınması çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde çok etkili. Bu tarz vitamin ve mineraller doğal yollarla elde edilebiliyor. 

Nar ve portakal gibi meyveler C vitamini bakımından zengin.
Nar ve portakal gibi meyveler C vitamini bakımından zengin.

Sarı renkli ve koyu yeşil renkli sebze ve meyvelerde bolca A vitamini varken çilek, kivi, kavun ve portakal C vitaminin yüksek oranda bulunduran meyvelerden. Kuruyemiş, zeytin ve zeytinyağı E vitamini bakımından zengin. D vitamini de çoğunlukla güneşten direkt olarak alınıyor. Kemik sağlığı ve bağışıklık sistemini için hayati olan D vitamini aynı zamanda depresyonu da önlüyor. Bu sebeple doğal beslenmenin yanında gün içinde açık havada güneşten faydalanmak da önemli. Dana, kuzu ve somonda bolca bulunan selenyum ve nohut ile ette bulunan çinko da atlanmaması gereken besin değerleri arasında. Demir yeşil sebzelerden alınırken beyin ve kalp sağlığına iyi gelen omega 3, balık gibi deniz ürünlerinden elde ediliyor. Bu sebeple hafta en az iki kere balık tüketmek bağışıklık sistemi için önemli.

Doğal karışımlardan faydalanabilirsiniz

Bağışıklığı güçlendiren bir sürü doğal ürün mevcut olmasına rağmen bazı çocuklar yedikleri konusunda seçici olabiliyor. Bu durumda sağlıklı ürünleri yine doğal ürünlerle karıştırarak çocuklar için daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Uzman Diyetisyen Dilara İsmailoğlu’nun verdiği örnek doğal karışımlar şöyle:

● Yoğurdun probiyotik gücünü zerdeçal ve zencefil ekleyerek artırın. Bir kase yoğurdun içine bir kaşık zerdeçal ve bir kaşık zencefil ekleyerek çocuğunuzun kış aylarını daha sağlıklı geçirmesini sağlayabilirsiniz.

● Hem bağışıklık sistemi hem de bağırsaklar için faydalı kefiri doğal meyveler ekleyerek tatlandırın. Çocuklar genellikle kefirin ekşi tadını sevmez. Bu sebeple bağırsaktaki yararlı bakteri üretimine destek olan kefiri çocuğunuzun sevdiği meyvelerle tatlandırabilirsiniz.

Bal bağışıklık sistemi için önemli besinler arasında.
Bal bağışıklık sistemi için önemli besinler arasında.

● Kivinin üzerine pekmez dökerek tüketin. C vitamini açısından yüksek olan kivi demir bakımından zengin kiviyle birleştiğinde güçlü bir doğal takviye haline geliyor. Üstelik C vitamini demir emilimini arttırdığı için ikisini bir arada tüketmek çifte yarar sağlayabilir.

● Bağışıklık sistemine etkisi yüksek olan arı sütünü her sabah çocuğunuza bir kaşık bal ile karıştırıp verebilirsiniz. Yalnız üç yaşın altındaki çocuklar için bu tarifi uygulamayın.


 Kaynak:

memorial.com.tr

yeditepehastanesi.com.tr

hildacerci.com

medipol.com.tr


Quick Öğrenci Seyahat Sigortası

Öğrenci seyahat sağlık sigortası eğitsel faaliyetler amacıyla yurt dışına çıkan (Erasmus, uzun süreli eğitim, yüksek lisans, dil okulu vb.) öğrencilerin yaptırması gereken bir sağlık güvencesidir.

Detaylı bilgi için:

https://www.quicksigorta.com/ogrenci-seyahat-sigortasi