Çiçeği burnunda kampçılara hayat kurtaran tavsiyeler

Çiçeği burnunda kampçılara hayat kurtaran tavsiyeler

Kamp yapmak için en güzel zamanlar sonbahar ayları. Özellikle sonbaharda doğanın renkleri insanı kamp yapmaya teşvik ediyor. Ancak kampçılık hele de kışa yaklaştıkça, daha da dikkat edilmesi gereken bir spor halini alıyor. İşte kamp yapmak isteyenler için altın değerinde tavsiyeler...

Çadır, doğadaki yuvanız
Çadırınız, doğadayken sizin eviniz.
Çadırınız, doğadayken sizin eviniz.

Çadırlar, kamplardaki yaşam alanınız. Her türlü hava koşulundan sizi koruyabilecek bir çadır, doğada zorlanmanızın önüne geçebilir. Çadırlar mevsim koşullarına göre dört şekilde sınıflandırılır.

Festival çadırı: Sadece yazları kullanılmaya uygun, bir veya iki mevsimlik çadırlara denir.

Üç mevsim çadır: Bu çadırlarda kış şartları haricinde yeterli ekipman olduktan sonra kamp yapılabilir.

İleri düzey üç mevsim çadır: Dört mevsim çadır olarak da bilinirler. Sert hava koşullarına üç mevsim çadırlara göre daha dayanıklıdır.

Ekstrem çadır (beş mevsim çadır): Kampçılık yanında dağcılıkla da ilgileniyorsanız, özellikle bu çadırlardan tercih etmeniz gerekiyor. Bu çadırlar alüminyumdan yapılmış esnek pollere sahipler ve çok sert hava koşullarına dayanabilirler.

Husky, The North Face, Quechua, Makalu, Evolite gibi markalarda ihtiyacınıza en uygun çadırları bulabilirsiniz.

Çadır yeri seçerken bunlara dikkat!

Kamp alanında çadır yeri seçerken küçük ayrıntıları da atlamayın. Bu ayrıntılar rahat ve güvenli bir kamp yapmak için oldukça önemli.

● Ulaşım alanlarına yakın ancak kalabalık ve gürültülü yerleşim alanlarına uzak bölgeler tercih edin.

● Uçurum, kayalık ve yükseltilere yakın yerler seçmeyin.

● Çukurluk, bataklık, kuru dere yatağı ve kirli su birikintisi gibi alanlardan uzak yerlere kamp atın.

● Trafo, yüksek gerilim alanı ve askeri atış alanı gibi tehlike yaratacak yerlerden uzak yerler seçin.

● Su kaynaklarına yakın, güvenli yerler tercih edin.

● Çok gölge ya da aşırı güneşli olmayan alanlar bulmaya çalışın.

● Acil durumlarda en yakın güvenlik ve sağlık birimine ulaşılabilecek yerler tercih edin.

● Mümkünse daha önce de kamp yapılmış bir alanda konaklayın.

Marmara Bölgesi’nde nerelerde kamp yapılabilir?

Kamp yeri olarak Marmara Bölgesi’nde bulunan İğneada Longoz Ormanları, sonbaharda kamp yapmak isteyenlere güzel birer seçenek olabilir. Uçmakdere, Kömür Limanı, İnönü Yaylası ve Ballıkayalar Tabiat Parkı da yine Marmara Bölgesi’nde kamp yapmak için güzel yerlerden.

Uyku tulumu gece konforunuz

Uyku konforunuz için, uyku tulumunu iyi seçmeniz önemli.
Uyku konforunuz için, uyku tulumunu iyi seçmeniz önemli.

Uyku tulumları kamplarda hayatta kalmanızı sağlayacak en önemli ekipman. Çadırınız olmasa bile, uyku tulumuyla bivaklayarak geceyi atlatabilirsiniz. Bivaklama; genellikle plansız ve sınırlı malzemeyle yapılan bir hızlı geceleme kamp şekli olarak tanımlanabilir. Doğa sporlarıyla uğraşanlar, rotayı erken bitirme, rotadan sapma, yaralanma, kötü hava koşulları gibi durumlara bağlı olarak bivaklama yapabilir.

Bivaklama yaparken ya da çadırda uyurken tulum sizi kendiliğinden ısıtmaz, sizi kendi vücut ısınızla ısıtır. Yani, tulumlar vücut ısınızla ısıttığınız tulumun içindeki havanın dışarı kaçmasını engeller ve böylece ısınmanızı sağlarlar. Bu yüzden EN 13537 standardına göre asıl dikkat edilmesi gereken dört farklı ısı çeşidi vardır.

Üst limit (Upper limit): Bir erkeğin terlemeden uyuyabileceği maksimum ısı değeri. Bu değerde başlık ve fermuar açık, kollar dışarıda olduğu varsayılır.

Konfor (Comfort): Rahat olmuş bir pozisyonda, bir kadının rahat bir biçimde uyuyabileceği ısı değeri.

Düşük Limit (Lower limit): Kıvrılmış bir pozisyonda, bir erkeğin sekiz saat boyunca uyanmadan uyuyabileceği ısı değeri.

Extreme: Bir kadının altı saat boyunca hipotermi riski olmadan barınabileceği ısı değeri. (Soğukta donma görülebilir)

Yalıtım malzemesine göre iki çeşit uyku tulumu vardır.

Sentetik uyku tulumu: Islakken bile yalıtım özelliklerini kaybetmezler ve çok çabuk kururlar. Uygun fiyatlıdırlar. Bakımı ve muhafaza etmesi kolaydır. Alerji ya da nefes darlığı oluşturmaz. Ancak çantada çok yer kaplarlar ve iç malzemesi sert yapıda olduğundan çok konforlu olmaz.

Kaz tüyü uyku tulumu: Isı yalıtımı konusunda en iyisidir. Sentetik tuluma göre daha hafiftir ve daha az yer kaplar. Vücuttan atılan teri emerek dışarı atar ve vücudun kuru kalması sağlar. Fakat ıslanırlarsa tüm yalıtım özelliklerini kaybeder. Kurutmak çok uzun zaman alır. Alerji ya da nefes darlığı yapabilir. Yüksek fiyatlıdır.

Konfor için mat olmazsa olmaz 

Seyahat türünüze göre mat seçmeyi ihmal etmeyin.
Seyahat türünüze göre mat seçmeyi ihmal etmeyin.

Çadırda kalırken konforu sağlayan en önemli malzemelerden birisi mattır. Engebeli arazi, soğuk zemin gibi koşullarda uyku tulumu ile zemin arasında hava akışı sağlayarak izolasyon yapar.

İki çeşit mat vardır; şişme ve köpük mat. Seyahat türüne göre bu üçünden birini seçmeniz gerek. Şişme matlar yer kaplayıp ağırlık yapacağından köpük matları tercih etmek daha pratik bir seçenek olabilir. Şişme matların az yer kaplayıp hafif olanları ise yüksek fiyatlı. Ayrıca zarar görme ihtimalleri de yüksek.

Eviniz sırtınızda

Çadır eviniz ise sırt çantanız evinizin eşyaları.
Çadır eviniz ise sırt çantanız evinizin eşyaları.

Çanta seçerken kullanışlı ve konforlu olmasına dikkat etmek gerek. Yanlış çanta seçimi, uzun süreli kullanımlarda kemik ve kas dokusuna zarar verebilir. Quechua, The North Face, Pinguin, Evolite, Makalu gibi markalarda oldukça kaliteli ve kullanışlı çantalar bulabilirsiniz.

Kamp çantanızı seçtiniz ve sıra çantanızı hazırlamaya geldi. Eşya taşıyacağınız alan kısıtlı olduğu için kompakt bir hazırlık yapmak önemli. İçerisine yeterli sayıda ve mevsim koşullarına uygun kıyafetleri, uyku tulumunu, ilk yardım malzemelerini, temizlik ürünlerini, yiyecekleri ve mutfak gereçlerini koymalısınız. Bunları önceden liste haline getirip daha sonra kategorilendirerek organizer çantalara yerleştirmek çanta içi düzeninizi sağlar ve aradığınızı da kolaylıkla bulmanıza yardımcı olur.

Çantaya eşyaları yerleştirirken de özenli olmak gerek. Taşırken zorluk yaratmaması için çantanın ağırlık merkezini, çanta yere konulduğunda dik duracağı şekilde ayarlamalısınız. Çantanın içinde en alt bölüme uyku tulumu yerleştirilir. Üzerine kıyafetler ve sırt kısmına da ocak gibi ağır ekipmanlar konulursa çanta dengeye gelecektir. Üst kısma ise yiyecekler ve ilk yardım malzemeleri, ağırdan hafife doğru sıralanır. Kamp matı ise çantanın mat için tasarlanmış yerine bağlanır.

Hayat kurtaran detaylar 

Kamp alanından ayrılacağınız zaman pusulanızı da yanınıza almayı unutmayın.
Kamp alanından ayrılacağınız zaman pusulanızı da yanınıza almayı unutmayın.

Doğa, önlem alınmadığı zaman tehlikeli olabilir. Kamp gibi dış mekan sporlarında gereksiz gibi gözüken küçük ama önemli malzemeler vardır. İlk yardım kiti, kafa lambası, düdük ve pusula gibi malzemeler, kaybolduğunuzda ya da başınıza bir şey geldiğinde anlık müdahale veya yardım çağırmak için size yardımcı olacak.

Kampçı olmanın yazılı olmayan kuralları

Kamp ekipmanları yanıcı olduğundan, ateşi ekipmanlardan uzakta yakın.
Kamp ekipmanları yanıcı olduğundan, ateşi ekipmanlardan uzakta yakın.

Kamp yapacağınız zeminin eğimsiz ve mümkün olduğunca taşlardan temizlenmiş olması konforunuz açısından önemli.

Ekipmanlar yanıcı malzemelerden yapıldığı için ateşi çadırın ve diğer ekipmanların yakınında yakmamalısınız.

Çöplerinizi yerlere atmak yerine bir poşette biriktirip daha sonra bir çöp kutusuna ya da çöp toplama alanına bırakmanız, doğayı korumak adına büyük bir adım.

Kamp alanından uzaklaşmanız gerekiyorsa kesinlikle kafa lambanız, düdüğünüz ve pusulanız olmadan uzaklaşmayın. Hatta böyle durumlarda yanınızda birinin olması ya da en azından birine bilgi vermeniz güvenliğiniz açısından son derece önemli.

Yiyeceklerinizi ve çöplerinizi yerde veya çadırın bagajında bırakmanız, hayvan saldırılarına neden olabilir. Bu tip malzemelerinizi ağaçlara asmak en uygun çözüm olur.

Hava aşırı soğuk olsa bile çadırınızın havalandırmalarını kapatmayın. Bunu yapmak çadırın içerisinde buharlaşma ve yoğuşmaya sebep olur, içeride yağmur yağmasına ve tüm ekipmanlarınızın ıslanmasına yol açar.

Kampta ısınmak çok da zor değil

Kampta ısınmak için sıcak su torbası kullanmak mucizevi bir fikir olabilir.
Kampta ısınmak için sıcak su torbası kullanmak mucizevi bir fikir olabilir.
Soğuk bir havada kamp yapacaksanız, gece üşümemek için matınızla tulumun arasına alüminyum battaniye koyabilirsiniz. Sıcak su torbasına su koyup tulumun içine koymak da güzel bir çözüm. Ayak uçlarınıza kıyafetlerinizi koymak, ayaklarınızdan üşümenizi önleyebilir. Cep sobaları da ısınmanız için uygun malzemelerden. Ek olarak, polar battaniye ve giysileri de kullanabilirsiniz. Uyumadan önce sıcak bir şeyler içmek de sizi sıcak tutar. Son olarak tulumunuzun başlığını iyice sıkıştırmayı unutmayın.