Türkiye’de güneş enerjisi ve kullanım alanları

Türkiye’de güneş enerjisi ve kullanım alanları

Yaşamın kaynağı güneş en az beş milyar yıl boyunca enerji üretmeye devam edecek. Bu kadar çalışkan ve masrafsız bir enerji kaynağı olması hasebiyle de güneş enerji panellerinin kullanımı Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. 

Türkiye, coğrafi açıdan güneş enerjisini en iyi şekilde kullanabilecek ülkelerden biri. Yapılan birçok araştırmaya göre bir saniyede dünyamıza gelen güneş enerjisi, ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin bin 700 katı. Yani yeterli koşullar sağlandığında oldukça verimli bir enerjiye sahip olabiliriz. Türkiye yılın 110 günü güneş alan ve böylece diğer birçok ülkeye göre şanslı konumda yer alan ülkelerden. Sırayla Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege Bölgesi en çok güneş alan bölgeler. Karadeniz Bölgesi ise en düşük seviyede güneş alıyor. Haziran ayı en çok güneş ışığı alınabilen ayken en az güneş gördüğümüz ay ise aralık ayı. 
Türkiye dünya üzerinde güneş enerjisini en etkin şekilde kullanabilecek şanslı ülkelerden biri.
Türkiye dünya üzerinde güneş enerjisini en etkin şekilde kullanabilecek şanslı ülkelerden biri.
Ülkemizde güneş enerjisini iki farklı şekilde kullanabiliyoruz. İlki güneş kolektörleri. Bu araçlar sus ısıtma sistemlerinde kullanılıyor. Genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde tercih ediliyor. 
Muğla otogarı
Muğla otogarı

İkinci kullanım alanıysa güneş panelleri. Özellikle elektrik şebekesi olmayan ve merkezi yerleşim alanlarına uzak olan yerlerde kullanılıyor. Ekonomik olarak daha tercih edilebilir olan bu paneller, geçtiğimiz aylarda Muğla ve Diyarbakır’da otogar yapımlarında da kullanıldı.

Otogarlarda akıllı çatılar

Her iki otogar da çatılarında yer alan güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretebiliyor. Hatta ihtiyaç fazlası üretim söz konusu olduğunda elektrik dağıtıcılarına satış yaparak gelir elde edebiliyorlar. Bu enerji, üretim tarzının yenilenebilir olmasının yanında doğayla da barış içinde çalışıyor. Karbondioksit salınımı azalırken, ağaçların kesilmesinin de önüne geçiliyor.

Güneş enerjisi hesap makinelerinden trafik lambalarına uydulardan sokak lambalarına kadar birçok alanda kullanılıyor. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte kişisel kullanım için de uygun hale geldi. Elektriğini kendi üretenlerin haberlerini sık sık görüyorsunuz değil mi? Siz de çok yakında onlardan biri olabilirsiniz.

Diyabakır otogarı
Diyabakır otogarı

Görsel Kaynak: tr.sputniknews.com

Çatı üstü güneş panelleri sayesinde sağlayacağınız faydalar:

● Çatıda kullanılmayan alanlar değerlendirilir

● Yenilenebilir enerji kaynağı olması ile çevre dostudur

● Güneşten enerji aldığı için sürekliliği garanti altındadır

● Enerji fiyat artışlarından etkilenmez

● Kurulum ve bakım maliyeti dışında maliyet çıkarmaz.

Türkiye Güneş Enerjisi haritasını incelersek Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali, Konya Karatay Kızılören GES, Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali, Makascı Mühendislik GES ve Astor enerji Bozova GES’in üretim açısından en verimli santraller olduğunu görebiliriz. Yine de Türkiye’nin güneş aldığı gün sayısı ve enerjinin yoğunluğu düşünüldüğünde, enerji üretimi potansiyelinin güncel verilerin çok daha üzerinde olduğu düşünülmektedir.

Örneğin, Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali’nde fotovoltik güneş paneli kullanılıyor ve 23 bin 175 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor. Ayrıca 22 bin 54 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu sayede enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına da yardımcı oluyor.

Diğer güneş paneli örnekleri

Balıkesir'de bulunan Özkoyuncu Madencilik Balıkesir GES, 40 MWe kurulu gücüyle ortalama 18 bin 127 kişinin; Şanlıurfa'da bulunan Astor Enerji Bozova Güneş Enerji Santrali de 8,97 MWe kurulu gücü ile ortalama 3 bin 927 kişinin tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.

Türkiye’de artık bireysel olarak elektrik üretmek ve fazla gelen elektriği satıp kazanç elde etmek yasal. Genelde şebekelere uzak noktalarda bunu gerçekleştirenler var. Maliyetli olması nedeniyle elektrik üretmeye yarayacak panellerin yerleştirilmesi çok yaygın olmasa da yakın gelecekte güneş gibi sonsuz bir kaynağın en verimli şekilde kullanılacağına kesin gözüyle bakılıyor.