Yaşamın kaynağı güneş en az beş milyar yıl boyunca enerji üretmeye devam edecek. Bu kadar çalışkan ve masrafsız bir enerji kaynağı olması hasebiyle de güneş enerji panellerinin kullanımı Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı.
İkinci kullanım alanıysa güneş panelleri. Özellikle elektrik şebekesi olmayan ve merkezi yerleşim alanlarına uzak olan yerlerde kullanılıyor. Ekonomik olarak daha tercih edilebilir olan bu paneller, geçtiğimiz aylarda Muğla ve Diyarbakır’da otogar yapımlarında da kullanıldı.
Otogarlarda akıllı çatılar
Her iki otogar da çatılarında yer alan güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretebiliyor. Hatta ihtiyaç fazlası üretim söz konusu olduğunda elektrik dağıtıcılarına satış yaparak gelir elde edebiliyorlar. Bu enerji, üretim tarzının yenilenebilir olmasının yanında doğayla da barış içinde çalışıyor. Karbondioksit salınımı azalırken, ağaçların kesilmesinin de önüne geçiliyor.
Güneş enerjisi hesap makinelerinden trafik lambalarına uydulardan sokak lambalarına kadar birçok alanda kullanılıyor. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte kişisel kullanım için de uygun hale geldi. Elektriğini kendi üretenlerin haberlerini sık sık görüyorsunuz değil mi? Siz de çok yakında onlardan biri olabilirsiniz.
Görsel Kaynak: tr.sputniknews.com
Çatı üstü güneş panelleri sayesinde sağlayacağınız faydalar:
● Çatıda kullanılmayan alanlar değerlendirilir
● Yenilenebilir enerji kaynağı olması ile çevre dostudur
● Güneşten enerji aldığı için sürekliliği garanti altındadır
● Enerji fiyat artışlarından etkilenmez
● Kurulum ve bakım maliyeti dışında maliyet çıkarmaz.
Türkiye Güneş Enerjisi haritasını incelersek Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali, Konya Karatay Kızılören GES, Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali, Makascı Mühendislik GES ve Astor enerji Bozova GES’in üretim açısından en verimli santraller olduğunu görebiliriz. Yine de Türkiye’nin güneş aldığı gün sayısı ve enerjinin yoğunluğu düşünüldüğünde, enerji üretimi potansiyelinin güncel verilerin çok daha üzerinde olduğu düşünülmektedir.
Örneğin, Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali’nde fotovoltik güneş paneli kullanılıyor ve 23 bin 175 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor. Ayrıca 22 bin 54 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu sayede enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına da yardımcı oluyor.
Diğer güneş paneli örnekleri
Balıkesir'de bulunan Özkoyuncu Madencilik Balıkesir GES, 40 MWe kurulu gücüyle ortalama 18 bin 127 kişinin; Şanlıurfa'da bulunan Astor Enerji Bozova Güneş Enerji Santrali de 8,97 MWe kurulu gücü ile ortalama 3 bin 927 kişinin tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.
Türkiye’de artık bireysel olarak elektrik üretmek ve fazla gelen elektriği satıp kazanç elde etmek yasal. Genelde şebekelere uzak noktalarda bunu gerçekleştirenler var. Maliyetli olması nedeniyle elektrik üretmeye yarayacak panellerin yerleştirilmesi çok yaygın olmasa da yakın gelecekte güneş gibi sonsuz bir kaynağın en verimli şekilde kullanılacağına kesin gözüyle bakılıyor.