Tombiş tüylü dostlar için diyet tüyoları!

Tombiş tüylü dostlar için diyet tüyoları!

Fazla kilo sadece insanların değil hayvan dostlarımızın da sorunu. Üstelik yapılan araştırmalara göre kedi sahiplerinin yüzde 15’i, köpek sahiplerinin ise yüzde 22’si, dostları fazla kilolu olmasına rağmen normal olduklarını düşünüyor. Peki kilo kaybı bizleri bile zorlarken onların bunu başarmasını nasıl sağlayacağız?

Kilo vermek, iki ya da dört ayaklı fark etmeksizin bütün canlılar için zorlu bir görev. Ancak ideal kiloya ulaşmak tüylü dostlarınızın sadece ömrünü uzatmaz, aynı zamanda kalan yaşamlarını daha kaliteli bir şekilde sürdürmelerini de sağlar.

Son yıllarda bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, evcil hayvanların kilo vermesini engelleyen nedenlerin altında derin psikolojik ve duygusal bağlar yattığını ortaya koyuyor.

Hayvan sahipleri tüylü dostlarına çoğunlukla çocukları gibi davranıyor ve sevgilerini onları besleyerek gösteriyor. Oysa, onları beslerken pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarttığımız bir gerçek. Eğer hayvanlarımıza sevgimizi göstermenin farklı yollarını bulabilir ve sevgi kaynaklı aşırı beslemenin önüne geçebilirsek kuyruklu dostlarımızla uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayabiliriz.

Evcil hayvanların kilo vermelerine yardımcı olmak aslında düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Kararlı olmak işin ilk adımını oluşturuyor. Ardından veterinerinizin yardımıyla bir beslenme ve egzersiz programı hazırlamanız şart. İşte kuyruklu dostlarımız için kilo verme ipuçları…

Neden kilo vermeli?

Kedi ya da köpeğinizin fazla kilosunun olması çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Tip 2 diyabet, kalp rahatsızlıkları, kireçlenme, eklem sorunları, yüksek tansiyon ve bazı kanser türlerine davetiye çıkaran obezite, aynı zamanda hayvanın hareketliliğini azaltacağı için uzun vadede aileyle kurulan iletişimi de zedeler.  

Hipertiroid ya da Cushing’s sendromu kilo alımına sebep olan bazı hastalıklardandır.
Hipertiroid ya da Cushing’s sendromu kilo alımına sebep olan bazı hastalıklardandır.

Nasıl kilo verebilir?

Kilo vermede temel prensip, daha az kalori alarak hareketi artırmak olsa da uygulama aşamasında işler söylenenden daha karmaşıktır. Sevimli dostunuzu veterinere götürerek detaylı bir sağlık kontrolünden geçmesini sağlamak atılacak ilk adımdır. Hipertiroid (tiroit tiroit bezinin normalden fazla çalışması) ya da Cushing’s sendromu (vücutta fazla kortizol salgılanması sonucu oluşan bir rahatsızlık) kilo alımına sebep olan bazı hastalıklardandır.

Eğer herhangi bir rahatsızlık olmadığı ortaya çıkarsa, atılacak ilk adım mama miktarının yeniden düzenlenmesidir. Bu noktada veteriner hayvanın cinsi ve büyüklüğü üzerinden bir ideal kilo değeri belirler. Sağlıklı bir kilo kaybı için köpeğinizin her ay vücut ağırlığının yüzde 3-5’ini, kedinizin ise yüzde 0,5-1’ini vermesi gerekir. Hızlı kilo kaybı sağlık sorunlarına neden olacağı için ufak hedefler koyarak ilerlemek daha doğrudur. Köpekler için kilo verme süreci 3-6 aya, kediler için ise 9-12 aya yaymak önerilir.

Mama değişimi şart

Diyet hazır mamalar seçilmesi, yağ ve karbonhidrat alımının da böylece kısıtlanması önerilir. Bazı mamalar yüksek lifli olduğu için daha doyurucudur, bazıları da metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeyi kolaylaştırır. Veterinerinizle birlikte uygun mamaya karar vermeniz ve gerekirse süreç içinde değişiklik yapmanız tavsiye edilir.

Evcil hayvanınızın yeni mamasına alışması için bir hafta vermelisiniz. Bunun için eski ve yeni mamasını karıştırmalı, her seferinde yeni mama miktarını biraz da artırmalısınız. 

Her gün en az 30 dakika yürümek ve bu sırada da top getirme egzersizleriyle kalp atışını hızlandırmak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Her gün en az 30 dakika yürümek ve bu sırada da top getirme egzersizleriyle kalp atışını hızlandırmak kilo vermeyi kolaylaştırır.

Hareketi artırmak ne kadar önemli?

Kilo verirken önemli adımlardan biri de hareketi artırmaktır. Eğer köpeğiniz varsa günlük yürüyüşlerinizin yoğunluğunu ve süresini azar azar artırabilirsiniz. Her gün en az 30 dakika yürümek ve bu sırada da top getirme egzersizleriyle kalp atışını hızlandırmak kilo vermeyi kolaylaştırır. Onunla daha fazla oyun oynamalı ve imkan ölçüsünde bir oyun arkadaşı edinmelisiniz.

Eğer kedinizin fazla kilosu varsa onu lazer aleti ya da oyuncaklarıyla düzenli olarak oynatabilir, ev içinde koşmasını sağlayabilirsiniz. Bazı durumlarda eve bir başka kedi almak kuyruklu dostunuzun hareketliliğini artırabilir.

Süreç içinde en zorlu anlar evcil hayvanınızın mama vermeniz için yalvardığı anlar olacaktır. Bu noktada ilgisini dağıtmak gerekir. Mama vermek yerine onu daha fazla kucağınıza alıp okşayın ve ilgi gösterin. Ya da hemen kısa bir yürüyüşe çıkartın. Kilosu azaldıkça evcil hayvanınızın neşesinin de yerine geldiğini ve daha oyuncu bir canlıya dönüştüğünü görmek sizin de keyfinizi yerine getirecektir. Bu zorlu görevde hepinize başarılar!